Cesaria Evora "Rogamar"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Klajā nācis desmitais 65 gadus vecās dziedātājas Sezārijas Evoras studijas albums "Rogamar".

Cesaria Evora "Rogamar"

(Sony BMG)

10/12

Pagājušogad Latvijas Nacionālajā operā dziedātāja Sezārija Evora sniedza, šķiet, jau trešo koncertu Latvijā un kā vienmēr ar savu emocionālo mūziku spēja savaldzināt vēsos un atturīgos Latvijas skatītājus. Šogad marta sākumā klajā nācis jauns tā dēvētās baskājainās dīvas studijas darbs "Rogamar".

"Rogamar" jeb "lūgšana jūrai" ir Evoras veltījums jūrai, proti, visas dziesmas vairāk vai mazāk skar jūras tematiku. Kā vienmēr Evoras mūzikā sakausēti dažādi žanri un elementi - Āfrika, Portugāle, Anglija, salsa, samba, fado u.c. Kā producenti strādājuši labākie Mozambikas, Portugāles un Francijas etniskās mūzikas speciālisti.

Blakus jau ilggadējiem sadarbības partneriem jaunajā platē iekļautas arī divu jaunu dzimtās pilsētas Mindelo autoru dziesmas - Konstantino Kardozo (Constantino Cardoso) Jona Luza (Jon Luz) melodijas. Albumā dzirdams Evoras pianists kopš 1999. gada Fernando Andrade aka Nando, Madagaskaras akordeona meistars Regis Gizavo, slavenais brazīliešu čellists Žaks Morelenbaums (Jaques Morelenbaum), kas sadarbojies ar Caetano Veloso, Mariza un Ruiči Sakamoto u.c. Liela priekšrocība ir Evoras mājas studija, kas ļāvusi viegli sadarboties ar vietējiem mūziķiem.

Evora, kuras dziedājumu dēvē par "mornu", dzimusi 1941. gadā Āfrikas Kaboverdes salās, Mindelo pilsētā. Dziedāt Evora sāka 16 gadu vecumā, ilgu laiku uzstādamās Mindelo krodziņos. 60. gados divi viņas radioieraksti tika izdoti albumos Nīderlandē un Portugālē, taču jau 70. gadu vidū Evora muzikālo darbību pārtrauca, jo dziedāšana bāros bija nogurdinoša un nesniedza gandrīz nekādus ienākumus. 1985. gadā viņa tomēr nolēma atgriezties mūzikā un devās uz Portugāli, kur ierakstīja divas dziesmas Kaboverdes mūzikas antoloģijai.

1988. gadā klajā nāk albums "La Diva aux Pieds Nus" ("Baskājainā dīva") un atnes Evorai pasaules atzinību.

Izdošanas datums 07.03.2006.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu