Jane Birkin "Fictions"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nesenā Rīgas viešņa - slavenā aktrise un dziedātāja Džeina Birkina marta beigās laidusi klajā jaunu studijas plati "Fictions".

Jane Birkin "Fictions" (Virgin) 10/12

Pārsteidzoši, bet "Fictions", iespējams, kļūs par vienu no gada elegantākajiem popmūzikas ierakstiem, galu galā īpaši Džeinai Birkinai pavisam jaunas dziesmas sarūpējis gan Divine Comedy līderis Nīls Hanons (Neil Hannon), gan Rufuss Veinraits (Rufus Wainwright), gan omulīgie The Magic Numbers.

Birkina ir laikmeta simbols, angliete, kurai jau sen izdevies kļūt par savējo arī Francijā. Ne velti dzimtajā angļu valodā viņa mūsdienās runā ar šarmantu franču akcentu. Jau 37 gadus Džeina Birkina dzīvo Francijā — Parīzē un Brestā. 12 gadus nodzīvojusi laulībā ar ekscentrisko dziesminieku Seržu Geinsbūru (1928–1991) un mūzikas vēsturē iegājusi ar 1969. gada plati "Jane Birkin/Serge Gainsbourg".

Kā daudzas aktrises, arī Džeina Birkina nevar lepoties ar īpaši vērienīgu balss diapazonu, taču viņas gadījumā būtiskākais ir izjustas emocijas, sievišķais šarms un aktieriski smalkais izpildījums.

Birkinu lieliski raksturo vēl kāds Rīgas viesis - franču džeza trompetists Eriks Trufā: "Viņa dzied intonatīvi netīri un viņai nav ritma izjūtas, taču uz skatuves no viņas nevar ne acu nolaist, pilnīgi satriecoša sajūta! Ļoti skaista, draudzīga, šarmanta sieviete! Lai būtu labs mākslinieks, nebūt nav perfekti jāpārvalda mūzikas tehnika." (Mūzikas Saule)

Jaunā plate zīmīga arī ar to, ka dažās dziesmās dzirdams bijušais grupas The Smiths ģitāras ģēnijs Džonijs Marrs. Īpaši skaists ir albuma ievadošais skaņdarbs "Home", kas ieturēts vieglā "smitu" noskaņā ar pozitīvu Nīlam Hanonam raksturīgu melodisko līniju. Ko vērts ir fona vokāls ar "Ūuu o ou" dziesmas vidū. Noteikti viens no gada skaistākajiem skaņdarbiem.

Blakus speciāli Džeinai Birkinai rakstītām melodijām atrodamas arī trīs vecāku skaņdarbu jaunklātas versijas: Toma Veitsa "Alice", Nīla Janga "Harvest Moon" un Keitas Bušas "Mother Stands For Comfort".

Mākslinieces iepriekšējais albums - gaumīgu duetu kolekcija "Rendez-Vous" iznāca 2004. gadā. Birkinas partneri tajā bija Braiens Ferijs, Etjēns Dao, Kaetano Velosso, Fransuāza Ardī, Manu Čao, grupas Placebo līderis Braiens Molko un mūsdienu franču mūzikas zvaigznes.

"Fictions" dziesmu saraksts:

1. Home (vārdi un mūzika "Divine Comedy") 2. Alice (vārdi un mūzika Tom Waits / Kathleen Brennan) 3. Living In Limbo (vārdi un mūzika Gonzales) 4. Waterloo Station (vārdi un mūzika Rufus Wainwright) 5. My Secret (vārdi un mūzika Beth Gibbons) 6. Ou Est La Ville (vārdi un mūzika Dominique A) 7. Steal Me A Dream (vārdi un mūzika "The Magic Numbers") 8. Sans Toi (vārdi un mūzika Cali) 9. Harvest Moon (vārdi un mūzika Neil Young) 10. La Reine Sans Royaume (vārdi un mūzika Arthur H) 11. Mother Stands For Comfort (vārdi un mūzika Kate Bush) 12. Image Fantome (Pavane Pour Une Enfante Defunte) (vārdi un mūzika Maurice Ravel)

Izdošanas datums 27.03.2006.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu