The Killers «Battle Born» (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja esi kāda rokfestivāla rīkotājs, tad noteikti esi tikai priecīgs, ka šāda grupa kā «The Killers» pastāv, turpina izdot jaunus ierakstus un dodas garās koncertturnejās. Grupa, par spīti tam, ka jau sen ir atteikusies no «alternatīvā roka» birkas, spēj iekustināt tūkstošus, likt sajūsmā dziedāt līdzi «Are we human, or are we dancer?» un būt jebkura mūzikas festivāla hedlaineris.

The Killers «Battle Born»

(Island)

7/12

Šādu stadionroka grupu mūsdienās nemaz nav tik daudz, vismaz tādu, kas radušās pēdējos 10-15 gados. Jā, veterāni «Bon Jovi», «U2» turpina pulcēt tūkstošus, bet no vidējās paaudzes grupām gadu no gada festivālu galvenie mākslinieki ir vieni un tie paši - «Coldplay», «Kings of Leon», «Muse» un arīdzan šā apskata varoņi - Lasvegasas kolektīvs «The Killers». Ar jaunajām rokgrupām šajā ziņā ir pavisam čābīgi...

Pēc grupas solista Brendona Floversa (Brandon Flowers) sānsoļa - soloplates «Flamingo» (2010) šogad grupa atgriezusies pie klausītājiem ar ceturto studijas plati, kas seko 2008. gada «Pet Shop Boys» un «Roxy Music» ritmu ietekmētajai «Day & Age» platei. Atvilkuši elpu, atpūtušies cits no cita un no nemitīgām koncertturnejām, vīri ir gatavi jauniem izaicinājumiem.

Jaunā albuma nosaukums «Battle Born» aizgūts no dzimtā Nevadas štata karoga uzraksta. Savukārt

muzikāli grupa nolēmusi atskatīties pati uz saviem pirmajiem trīs albumiem un sakausēt visus tos kopā.

Šeit ir gan debijas plates «Hot Fuss» deju panks («Miss Atomic Bomb» dziesmā izmantota līdzīga ģitāras arpedžija kā «Mr. Brightside»), kaut kas no «Sam’s Town» springstīnīgā plašuma (aktuālais singls «Runaways» mazliet atgādina Brūsa Springstīna «Human Touch») un no «Day & Age» popmūzikas («Be Still» vai «The Way It Was»).

The Killers «Battle Born»
The Killers «Battle Born» Foto: Publicitātes foto

Lai arī formāli «The Killers» ir rokgrupa, faktiski tā darbojas popmūzikas estētikā - precīza dziesmu uzbūve, lielskanīgi piedziedājumi, uzkrītoši citu mākslinieku citāti, spilgtas popmūzikas klišejas... Viens no pārsteigumiem, piemēram, ir balāde «Here With Me», kas burtiski aizguvusi vairākus līdzīgus elementus, pat motīvus (ģitāras solo, stīgas) no slavenā 1991. gada Braiena Adamsa grāvēja «(Everything I Do) I Do It For You». Otrs pārsteigums šīs dziesmas sakarā - to Floversam palīdzējis sacerēt «Travis» līderis Frens Hīlijs (Fran Healy).

Albums ierakstīts grupas «Battle Born Studios» Vinčesterā, Nevadā. Grupa sadarbojusies ar veseliem pieciem producentiem - Stīvu Lilivaitu (Steve Lillywhite), Deimianu Teiloru (Damian Taylor), «U2» skaņu vīru Danielu Lanuā (Daniel Lanois), «Day & Age» producentu Stjuartu Praisu (Stuart Price) un roka arhitektu Brendanu O'Braienu (Brendan O'Brien), kas atbildīgs par Brūsa Springstīna (Bruce Springsteen), «Incubus», «Pearl Jam» u.c. rokmūziķu ierakstiem.

Pirmās sesijas sākušās 2011. gada oktobrī, kad grupa vienkārši atkal savākusies kopā, lai pēc ilgākas pauzes sajustu kopā spēlēšanas prieku. «Runaways» un «Miss Atomic Bomb» bija pirmās jaunās dziesmas, ap kurām vēlāk uzbūvēts arī pārējais albums.

Ja jāizvēlas viena dziesma, tad savai auto izlasei pievienotu melodisko «The Way It Was», kas atgādina 1980. gadu romantizēto popmūziku.

Jā, un koncerts Rīgā noteikti būtu laba doma! (skat. «Mr. Brightside» dzīvo video)

Izdošanas datums 17.09.2012.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu