Neil Young "Living With War" (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas leģenda Nīls Jangs (Neil Young) ķeras pie kakla ASV prezidentam Džordžam Bušam un aicina gāzt melīgo Teksasas kovboju.

Neil Young "Living With War"  

(Reprise)  

7/12

Tikai septiņus mēnešus kopš iepriekšējās plates 60 gadus vecais Kanādā dzimušais mūziķis Nīls Jangs laiž klajā protesta dziesmu albumu "Living With War".

Albuma tituldziesmā mūziķis stāsta, ka aizvien biežāk un biežāk televizorā redzot, kā "nogalinām mēs un nogalina mūs". "Bet, kad iestājas nakts, es lūdzu par mieru," viņš dzied. Savukārt dziesmā "Let"s Impeach The President" jeb "Atstādināsim prezidentu" dzirdami arī kādas Buša runas fragmenti.

Mūziķis šo albumu, kura ierakstīšana prasījusi tikai trīs dienas un kurā bez klasiskā instrumentālā sastāva (bungas, ģitāra un basģitāra) dzirdama arī trompete un 100 cilvēku koris, nodēvējis par "metālfolka protestu". Mūzikas kritiķi jau vilkuši paralēles ar Nīla Janga pirms 36 gadiem ieskaņoto kompozīciju "Ohio", kas bija protests pret četru studentu bojāeju Vjetnamas pretkara demonstrācijas laikā.

Taisnības labad jāsaka, ka ne viss albums muzikāli, manuprāt, ir augstākās raudzes - izcili ir divi plates ievadošie skaņdarbi - minētais titulskaņdarbs un "After the Garden", kas iesākas ar filmas "Dead Man" cienīgu ģitāras rifu, apaug ar klasisku roka aranžējumu un kulminē daudzbalsīgā piedziedājumā.

Daudz apspriestais "Let"s Impeach The President" ir maršveidīgs uzsaukums nācijai kopā ar daudzbalsu kori un atmaskojošo tekstu. Muzikāli gan skaņdarbs ir pārlieku vienplākšņains un primitīvs trīs akordu hits. Albumu noslēdz tradicionāla kora versija "America the Beautiful".

Interesanti, ka pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem Jangs bija viens no mūziķiem, kas publiski pauda atbalstu "Patriota likumam", kas ierobežoja brīvības, bet garantēja lielāku drošību. Tagad viņš savas domas ir mainījis un Džordža Buša administrāciju vairs neatbalsta.

Izdošanas datums 09.05.2006.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu