Pearl Jam «Pearl Jam» (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sietlas (ASV) roka veterāni «Pearl Jam» pēc četru gadu pauzes nāk klajā ar jaunu, skaitā astoto studijas plati.

Pearl Jam "Pearl Jam"

(J Records)

9/12

Īsumā jāpiekrīt mūzikas presē dominējošajai atziņai, ka šis noteikti ir labākais grupas ieraksts pēdējo 10 gadu laikā, taču līdz pirmo albumu virsotnēm tas tomēr nespēj sniegties. Atsevišķi skaņdarbi tiešām izklausās kā no "Pearl Jam" zelta fonda - ievadošais "Life Wasted", vitālais "World Wide Suicide", melodiskais "Unemployable" u.c.

Atšķirībā no pēdējo gadu tendences doties akustiskā virzienā Edijs Veders (Eddie Vedder) un grupa šogad sasparojušies uz skaļu un niknu ģitārmūzikas plati un, protams, grupas fani par to ir stāvā sajūsmā. Albumu producējis un miksējis Adams Kaspers (Adam Kasper) "Studio X" dzimtajā Sietlā. Producents savulaik strādājis ar Nirvana, Foo Fighters, Queens of the Stone Age, R.E.M., Soundgarden u.c.

«Pearl Jam»
«Pearl Jam» Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ britu albumu topā "Pearl Jam" nokļuvuši pat augstajā 5. vietā, tas ir augstākais sasniegums kopš 1998. gada "Yield".

Pirms dažiem mēnešiem intervijā Brazīlijas radiostacijai grupas dziedātājs Edijs Veders par jauno albumu teica: "Šis ir sarežģīts ieraksts un, kā dažreiz mēdz būt, jo grūtāk kaut kas nāk, jo vērtīgāks tas kļūst. Tas ir labākais, ko mēs esam paveikuši, bet arī smagākais. Tas ir ļoti agresīvs, jo ir produkts, kas rāda, kā ir būt amerikānim šajos laikos."

Sākotnējais albuma nosaukums "Superun-owned", šķiet, tomēr nav nostiprinājies, un grupa palikusi pie klasiskā "Pearl Jam".

"Esmu domājis par vārdu "un-owned" – tāds, kas nevienam nepieder. Debesis nevienam nepieder. Mēness nevienam nepieder. Mēs arī nevienam nepiederam un vēlamies tādi arī palikt. Nosaukums varētu būt "Superun-owned," tā toreiz izteicās Veders.

Jaunais ieraksts savā ziņā ir pretkara vēstījums, taču tas atklāti (drīzāk starp rindiņām) nekritizē Džordža Buša administrāciju, kā nesen to demonstrēja Nīls Jangs savā albumā. Drīzāk Veders vēršas pret amerikāņu apātiju, pret nepatiesajām ziņām, ko viņš lasa rīta avīzē, pret cilvēkiem, kas nogalina cits citu "Dieva vārdā" ("Marker In The Sand") ...

15 darbības gadi un 50 miljoni pārdotu ierakstu jau vien ir iespaidīgs skaitlis, taču priecē, ka "Pearl Jam" vēl spēj izšaut kaut ko īstu un vērtīgu.

Labākās dziesmas: "Life Wasted", "World Wide Suicide", "Comatose", "Unemployable".

Izdošanas datums 02.05.2006.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu