Taylor Swift «Red» (18)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ir slikts, ļoti slikts un neciešams popkantri. Parasti kāds no šiem trim variantiem dominē ASV «Billboard 200» topā. Izņēmums (jā, esmu mazliet ieķēries) ir šī jaukā, nevainīgā, sirdsgudrā (labi, šeit jau mazliet pārspīlēju) un visādi citāti talantīgā meitene, kas oktobra beigās laidusi klajā jaunu albumu «Red», kas pirmajā pārdošanas nedēļā izrādījies pēdējā gadu desmita komerciāli veiksmīgākais ieraksts ASV. Pirmajā nedēļā pēc iznākšanas pārdoti 1,2 miljoni «Red» eksemplāru, liecina mūzikas un video pārdošanas apjomu izsekošanas sistēmas «Nielsen SoundScan» dati. Lūk, tā nedēļas laikā var tikt pie miljona. Protams, lai to paveiktu, ir šis tas jāizdara. Lasi tālāk!

Taylor Swift «Red»

(The Big Machine)

9/12

Jau iepriekšējā Teilores Sviftas (Taylor Swift) albuma «Speak Now» (2010) apskatā (skat. resursus) aprakstīju Sviftas «pelnrušķītes stāstu». Īsumā atgādinu. Šobrīd 22 gadus vecā dziedātāja dzimusi un augusi Pensilvānijā, fermā, kur tiek audzētas Ziemassvētku eglītes. Jau kopš desmit gadu vecuma sākusi muzicēt un rakstīt dzejoļus. Starp citu, pirmos ģitāras akordus meitenei iemācījis kāds fermas meistars. Skolā Teilore uzvarējusi vietējā dzejas konkursā un turpinājusi izkopt pati savu dziesmu rakstīšanas mākslu, dziedājusi karaoke un sapņojusi par lielo skatuvi. 14 gadu vecumā, pēc vairākiem «krusta gājieniem» uz kantri mūzikas meku Nešvilu, Teilore kļūst par jaunāko «Sony/ATV Tree» štata komponisti, līdz 2006.gadā 16 gadu vecumā debitē pati ar savu dziesmu «Tim McGraw».

Meitenes pašsacerētās autobiogrāfiskās dziesmas ātri atrada miljoniem dzirdīgu ausu, un Sviftas 2008.gada albums «Fearless» jau kļuva par vienu no komerciāli veiksmīgajiem mūzikas albumiem pasaulē.

Šis neticamais veiksmes stāsts turpinās arī 2012.gadā ar jauno albumu «Red».

Taylor Swift «Red.»
Taylor Swift «Red.» Foto: Publicitātes foto

«Red» ierakstīts vairākās studijās (Nešvilā, Losandželosā, Stokholmā...) ar vairākiem producentiem. Visas dziesmas sacerējusi pati Teilore (tā vismaz rakstīts CD bukletā). Kas zina, varbūt arī Sviftai ir vesela «rēgu rakstnieku» (ghostwriters) komanda, kas piegādā dziedātājai labākās dziesmas? Tas nav zināms.

Divās dziesmās Sviftai izpalīdzējuši arī redzamākie mūsdienu britu poproka meistari - skotu rokgrupas «Snow Patrol» solists Garijs Laitbodijs (Gary Lightbody) un jaunais britu dziesminieks Edvards Kristofers Šīrans (Ed Sheeran). Vienu dziesmu palīdzējis sacerēt arī bijušais «Semisonic», agrāk Mineapoles apvienības «Trip Shakespeare» (ar viņiem pirms 20 gadiem kopīgā tūrē ASV devās «Jauns Mēness») solists Dens Vilsons (Dan Wilson).

Šo varētu dēvēt par pirmo nu jau pieaugušas sievietes - Teilores Sviftas albumu.

Plates nosaukums ataino pēdējo gadu intensīvi izbaudītās emocijas mīlas frontē

- ciešanas, kaisli, iemīlēšanos, šķiršanos... jūs sapratāt.

Muzikāli albuma pirmā puse ir vairāk pop. Ierakstu ievada viens no veicināšanas promo singliem «State of Grace», kas iesākas ar roķīgu, masīvu bungu ritmu un attīstās melodiskā «The Corrs» vai pat «U2» raksturīgā poproka skaņdarbā. Sekojošais titulskaņdarbs «Red» ir līdzīgs - ar sagraizītu balss efektu piedziedājumā «Re-e-e-e-ed, r-e-e-e-ed». «I Knew You Were Trouble» ir pavisam popsīgs tīņu gabals Selēnas Gomesas vai Mailijas Sairusas garā. Tas pats sakāms par «22» un vienu no aktuālajiem singliem «We Are Never Ever Getting Back Together» (skat. video). Visas šīs dziesmas ir potenciāli topu grāvēji.

Albuma otrā puse vairāk ir kantri. Gluži kā iepriekšējos albumos, arī šeit visas dziesmas ir kā stāsti no meitenes dienasgrāmatām, turklāt tie pasniegti viegli romantiskā mērcē ar lipīgām melodijām, radiodraudzīgu aranžējumu un augstu ticamības pakāpi.

Gaidām Latvijas atbildi Teilorei? Mums jau arī kantri (precīzāk - LR2 spēlētais šlāgerkantri) ir cieņā!

Detalizētāku aprakstu par katru dziesmu lasiet šeit:

Izdošanas datums - 22.10.2012.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu