Bat For Lashes «The Haunted Man» (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Abos iepriekšējos Natašas Hānas (Natasha Khan) albumu apskatos pieminēju britu dziedātājas Keitas Bušas (Kate Bush) vārdu. Arī šis «Bat For Lashes» līderes jaunais albums «The Haunted Man» («Apsēstais vīrs») neiztiks bez Keitas Bušas asociācijām.

Bat For Lashes «The Haunted Man»

(Parlophone/EMI)

9/12

33 gadus vecās Hānas trešais studijas veikums seko 2007. gada prestižajai britu mūzikas balvai «Mercury» nominētajam albumam «Fur And Gold» un 2009.gada platei «Two Suns» (skat. resursus).

Pēc intensīvas dīvu gadu tūres ar «Two Suns» programmu Hāna iztukšota, vientuļa (viņas attiecības ar draugu bija beigušās) 2010.gada martā atgriezās Braitonā. Ieslēdzās istabā un ieslīga depresijā. Vēlāk intervijās viņa atzina, ka, lai arī komponē jau no 11 gadu vecuma, tolaik viņas galvā svilpoja vējš un mūza viņu bija pametusi. Kādā karstā jūlija dienā viņa piezvanīja Tomam Jorkam («Bat For Lashes» 2008.gadā iesildīja «Radiohead») un lūdza padomu: «Ko tu dari, kad jūti, ka nespēj vairs neko jaunu sacerēt?» Jorks ieteica gleznot.

Hāna tā arī rīkojusies. Paralēli sāka audzēt dālijas, nopirka sev kaķēnu un sāka apmeklēt deju nodarbības. Tad vienā brīdī radošais mezgls atšķetinājās un dziesmas sāka nākt pie Natašas cita pēc citas. 2010.gada beigās Hāna publiski paziņoja, ka ir sacerējusi gana daudz mūzikas, lai ierakstītu jaunu albumu, tomēr lēmumu doties studijā nesasteidza.

Daudz laika viņa pavadījusi, pētot savu dzimtas koku. Tēva, vectēva loma viņas dzimtā arī iespaidoja albuma tēmu. Arī uz plates vāka redzama pilnībā kaila Hāna, kas uz saviem pleciem tur kailu vīrieti (puisi vārdā Ivans) - tā, it kā tā būtu kāda medību trofeja. «Sieviete vienmēr ir tā, kas galu galā rūpējas,» amerikāņu fotogrāfa Raiena Maginleja (Ryan McGinley) fotogrāfiju komentē māksliniece.

Foto: Publicitātes foto

Ja par Hānas ģimeni, tad īsumā atgādināšu pāris faktu. Nataša Hāna dzimusi pakistānieša tēva un britu mātes ģimenē, vasaras pavadījusi, ceļojot uz Pakistānu un apkārt pasaulei kopā ar tēvu, kas bijis Pakistānas skvoša komandas treneris, savukārt ziemā dzīvojusi Hertfordšīrā. Augusi strikti reliģiskā vidē līdz 11 gadu vecumam, kad vecāki izšķīrušies. Nataša studējusi mūziku un kino, aizrāvusies ar amerikāņu minimālista Stīva Reiha (Steve Reich) mūziku, pati radījusi dažādas mākslas instalācijas, zīmējusi animācijas darbus un uzstājusies. Pirmais «Bat For Lashes» singls «The Wizard», ko izdeva pati Hāna savas mūzikas izdevniecības «She Bear Records» apgādā, iekrita ausīs izdevniecības «Echo» (Rošīnas Mērfijas mājvieta) cilvēkiem, un tika noslēgts līgums par veselas plates izdošanu.

***

Kā pirmais singls no jaunā albuma izdota jutekliskā balāde «Laura», kurā Hānas balss emocionāli vibrē virs tradicionāliem klavieru akordiem. Dziesma sacerēta kopā ar Džastinu Pārkeru (viņā arī atbildīgs par Lanas Del Rejas «Video Games»). Brīnišķīgs ir arī dziesmas video. Ievadošais «Lilies» ir albuma emocionālais centrs, ko pati Hāna dēvē par plates mikrokosmu, - tas arī pirmais skaņdarbs, kas pie Hānas «atnācis» pēc radošā sastinguma.

Stīgas, bungmašīna, vairāki vokālu ceļi, perkusijas, šur tur ģitāra, klavieres - tādi ir galvenie muzikālie izteiksmes līdzekļi, kas tapušu džemojot Beka Hansena pludmales namiņā, Deiva Siteka studijā un kopā ar producentu Denu Keriju (Santigold, Hot Chip). Muzikāli līdzības, protams, velkamas ar Bjorku un īpaši Keitu Bušu. «Winter Fields» vispār ir tik «keitbušisks», ka lieliski iederētos jebkurā no Bušas soloalbumiem. Ne velti abas dāmas izdod viena mūzikas izdevniecība.

Mans favorīts - «Horses of the Sun».

Izdošanas datums - 15.10.2012.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu