Jake Bugg «Jake Bugg» (15)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

1994. gadā «Oasis» izdod savu skaļo debijas albumu «Definitely Maybe». Tajā pašā gadā Anglijas pilsētiņā Notingemā piedzimst - un acīmredzot sevī uzsūc apkārt plūstošās britu ģitārmūzikas vibrācijas - zēns vārdā Džeiks Bags (Jake Bugg). 2012. gadā viņš, būdams 18 gadus vecs, jau spēlē uz vienas skatuves ar elku Noelu Galaheru (Noel Gallagher) un viņa «Augstu lidojošiem putniem» (High Flying Birds) un ar savu debijas plati iekaro Apvienotās Karalistes albumu topa 1.vietu.

Jake Bugg «Jake Bugg»

(Mercury Records)

9/12

Par nepieklājīgi jauno Bagu prese raksta: «Džeiks Bags ir 30 gadus vecs vīrs, kas iesprostots astoņpadsmitgadnieka ķermenī.» Tiešām, klausoties Baga nobriedušajās melodijās, tekstos un īpaši debijas albuma skanējumā, kas pielāgots 1960.gadu estētikai, nezinātājam var rasties sajūta, ka šis ir kāds neatklāts folkmūzikas zelta ēras trubadūrs.

Tā jau daudzi slaveni mūziķi sākuši nodarboties ar mūziku un gūt panākumus jau agrā vecumā. Tas pats Bobs Dilans (Bob Dylan) 19 gados jau tika pamanīts jauno folkmūziķu aprindās, muzicējot Grinidžvilidžas kafejnīcās, arī Mikam Džegeram (Mick Jagger) un Kītam Ričardsam (Keith Richards) bija 19, kad viņi sāka ar «The Rolling Stones».

Piemēru no šīm leģendām ņēmis arī Džeiks Bags, kas ģitāru sāka spēlēt vien divpadsmit gadu vecumā un ar globālā tīmekļa starpniecību izstudēja teju visu Rietumu rokmūzikas vēsturi. Par savām galvenajām muzikālajām ietekmēm viņš intervijās min jau minētos Mančestras brašuļus «Oasis», ģitāras dievu Džimiju Hendriksu (Jimmy Hendrix), protams, «The Beatles», dziesminieku Donovanu u.tml. folkmūzikas un klasiskā roka, blūzroka paraugus. Vēl pie ietekmēm viņš sauc sava brālēna Skota Baga grupu «The Swiines», kas muzicē dzimtajā Notingemā un zināmā mērā ierādīja jaunajam Bagam rokmūzikas praktisko pusi.

Muzikāli Bags ir vairāk tuvāks «The Coral» un «The La's» nevis «Oasis», Ketam Stīvensam nevis Bītliem, «The Verve» nevis Džimijam Hendriksam.

Jake Bugg «Jake Bugg»
Jake Bugg «Jake Bugg» Foto: Publicitātes foto

Vispār pateicoties Baga un «The Vaccines» numur viens albumiem, mūzikas industrijas darboņi arvien drošāk sāk runāt par rokmūzikas atgriešanos topos.

«Atceros, ka arī 1990.gados, tāpat kā tagad eiropops, vienu brīdi bija topā lēta popmūzika (Whigfield un Corona) un tad nāca ģitārmūzika «Oasis» un «Blur» veidolā. Tagad, iespējams, notiek kaut kas līdzīgs,» domā «Radio 1» boss Endijs Robertss (Andy Roberts).

Arī pats Bags izjūt zināmu misijas apziņu. Nesen izdevumam NME, kas nule Baga debijas albumu pasludināja par 9. labāko 2012.gada ierakstu, paziņoja, ka «mans uzdevums ir aizvākt to visu «X Factor» drazu no topiem».

Paldies jauneklim par to! Vismaz uz vienu nedēļu topa augšgalā nebija kāds ar televīzijas palīdzību «uzražots» boibends, dīva vai dīvs.

Labākās dziesmas: «Lighting bolt», «Broken» un «Two fingers».

Izdošanas datums - 15.10.2012.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu