Muse «2nd Law» (16)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Trīs lietas labas lietas. Lai arī britu trio «Muse» Latvijā viesojies jau divas reizes, trešā reize ar jauno albumu «2nd Law» solās būt visiespaidīgākā. Kāpēc? «Muse» viegli paranoidālais līderis Mets Belamijs (Matthew Bellamy) solījis, ka jaunā pasaules koncertturneja līdzināsies grupas «Pink Floyd» leģendārajai «The Wall» tūrei, kuras koncertā uz skatuves tika uzbūvēta īsta siena. Par to 10.decembrī Helsinkos varēja pārliecināties somu fani, kad «Muse» pēc neliela starpgadījuma ar Belamija kājas pirkstu atsāka grandiozo tūri. Par to varēsim pārliecināties arī mēs - jau šovakar, 13.decembrī «Arēna Rīga».

Muse «2nd Law»

(Warner)

7/12

Grupa kopā ar tehnisko personālu ir uzbūvējusi apgrieztu piramīdu (tā raksturo varas hierarhiju, kas sagāzusies ar kājām gaisā), kurā ir daudzi ekrāni.

Koncerta laikā tā laižas arvien zemāk un iesūc sevī mūziķus. Beigu beigās grupu aprij šī milzu piramīda, kas, protams, ir ļoti simboliski. Taču pēc tam vīri no tās izbēg... Izklausās grandiozi? Nudien. Uz skatuves būs vērojami arī citplanētieši un kung-fu paraugdemonstrējumi, un citi brīnumi.

Tas viss šā vakara šovā! Taču kā ir ar pašu mūziku? Kāds ir grupas sestais studijas albums «2nd Law», kas nosaukts otrā termodinamikas likuma vārdā*?

Albums ar saukli «mēs pret viņiem, viņi pret mums» ir kārtējais apokaliptiskais ceļojums kosmosā vai nekurienē, ej nu sazini, kas tam Belamijam galvā!

Muzikāli vīri daudz eksperimentē ar elektronisko mūziku,

gandrīz pilnībā atsakoties no agresīviem «Rage Against The Machine» raksturīgiem ģitāru rifiem, kas caurstrāvoja grupas iepriekšējos dažus albumus. Ģitāra albumā šoreiz kalpo kā soloinstruments.

Dominē stīgas, klavieres, šur tur ieskanas koris, «kvīniskas» («Queen») harmonijas u.tml. Šāda mūzika noteikti iederētos kādā Holivudas grāvējā par pasaules galu. Ir arī liriskākas atkāpes, norādes uz «Radiohead» dziesmās «Animal» un «Explorers» (pirmsākumos jau «Muse» dēvēja par «Radiohead» plaģiātu), šur tur ieskanas arī kāda U2 nots. Ir arī daži pārsteigumi fankroka virzienā - «Big Freeze» un īpaši «Panic Station», kas atgādina kādu neizdotu Prinsa (Prince) dziesmu.

Muse «2nd Law»
Muse «2nd Law» Foto: Publicitātes foto

Vēl kāds pārsteigums atrodams albuma beigās - dziesmas «Save Me» un «Liquid State» sacerējis un pat iedziedājis nevis Belamijs, bet gan basģitārists Kriss Volstenholms (Chris Wolstenholme), ienesot «Muse» skanējumā kaut no mūsdienu progroka estētikas.

"Muse" Somijā
"Muse" Somijā Foto: Publicitātes foto

Tomēr lielākais šoks pataupīts pašās beigās - jau albuma reklāmas rullīti bija skaidrs, ka arī «Muse» ir ļāvušies dabstepa (dubstep) kārdinājumam (gluži kā Madonna, Džastins Bībers un «Korn»). «The 2nd Law: Unsustainable» šo nodevu aktuālajam ilustrē jo spilgti. Savukārt noslēdzošais «The 2nd Law: Isolated System» ir pašķidrs Rišāra Klaidermana klavieru arpedžiju un 1990. gadu elektronikas hibrīds, kurā iesemplēta sievietes balss, kas stāsta par aerodinamikas likumiem.

Nezinu, varbūt esmu kaut ko palaidis garām, bet, manuprāt, «Muse» savu mūziku arvien vairāk sāk pakārtot, pielāgot skatuves šovam, lai kāds tas katrā tūrē arī būtu. Galvenais, lai skan skaļi, episki un jaudīgi. Varbūt šādu mūziku kādreiz dēvēsim par robotroku (atsaucoties uz «Daft Punk» dziesmu), katrā ziņā tie, kas mūzikā meklē emocijas, siltumu un intimitāti, visticamāk, lai dodas uz kādu citu koncertu. Tie, kas vēlas doties muzikālā kosmosa kuģi pretī nezināmajam, laipni lūgti «Muse» pasaulē!

Izdošanas datums - 28.09.2012.

Grupa Latvijā jau ir viesojusies un sniegusi koncertus 2007. un 2010. gadā.

* termodinamikas princips, kas nosaka ierobežojumus siltuma pārejai no viena ķermeņa uz citu

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu