Pantha du Prince & The Bell Laboratory "Elements of Light" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc garākām brīvdienām ar jaunu mūziku jūsmājās atgriežas TVNET Mūzika. Lūk, arī pirmais ieteikums. Grūti iedomāties atbilstošāku albumu janvāra pirmajām «adaptācijas dienām» par Hamburgas elektroniskās mūzikas meistara Hendrika Vebera (Hendrik Weber) aka «Pantha du Prince» apcerīgo tehno zvanu plati «Elements of Light». Šodien taču Pareizticīgo baznīca svin Ziemassvētkus. Lai zvaniņš skan!

Pantha du Prince & The Bell Laboratory «Elements of Light»

(Rough Trade)

10/12

Lai arī «Pantha du Prince» jaunais albums oficiāli tiks izdots tikai jaunnedēļ (15. janvārī), jau šobrīd to pilnīgi legāli bez maksas iespējams noklausīties bezpeļņas organizācijas «National Public Radio» (NPR - www.npr.org) mājas lapā (skat. resursus).

Klausies albumu šeit

TVNET uzmanību Vebers pirmo reizi izpelnījās ar brīnišķīgo minimal tehno plati «This Bliss», kas 2007. gada TVNET gada albumu top50 ierindojās augstajā 7.vietā. Arī 2010. gadā izdotais «Black Noise» (skaņa, kas cilvēka ausīm nav dzirdama, proti, klusums), kura skaņas ainavā blakus dažādiem zvaniņiem (jau tolaik raksturīgs instruments) un perkusijām iestrādāti dažādi dabas trokšņi no Šveices Alpiem, bija lielisks (skat. recenziju).

Jaunajā platē 37 gadus vecais vācietis sadarbojas ar norvēģu perkusionistu grupu «The Bell Laboratory», kuras sastāvā muzicē arī populārās norvēģu grupas «Jaga Jazzist» mūziķis Martins Horntvets (Martin Horntveth). Mūziķi spēlē dažādus zvaniņus, zvanus (komplektu, kurā ietilpst 50 bronzas zvani), perkusijas (piemēram, marimbu), savukārt Vebers to visu savelk kopā digitāli - ar atmosfēriskiem, ambientiem tehno diegiem.

Elements of Light
Elements of Light Foto: Publicitātes foto

Rezultāts ir piecas kompozīcijas - «Wave», «Particle», Photon», «Spectral Split» un «Quantum», kas izskan kā viens vesels, teju simfonisks elektroniskās mūzikas darbs. Nosaukumiem ir fizikas konteksts - tās ir gaismas pamatvienības. Muzikālās ietekmes arīdzan nav tālu jāmeklē - blakus tehno klasiķiem, jāmin minimālists Stīvs Reihs (Steve Reich), grieķis Janis Ksenakis (Iannis Xenakis) un lielais eksperimentētājs Džons Keidžs (John Cage).

Pantha du Prince
Pantha du Prince Foto: Publicitātes foto

Albuma dramaturģija ir vienkārša, bet iedarbīga. Tas iesākas ar aptuveni astoņu minūšu garu zvanu intro, lēnām apaug ar elektronisku bītu, kulminē un pēc pusstundu ilgas pulsācijas atgriežas savā sākotnējā čaulā.

Rekomendēju!

Izdošanas datums 15.01.2013.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu