Atoms for Peace «AMOK» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Radiohead» ir apbrīnojama grupa. Veids, kā viņi «peld» mūsdienu šovbiznesā, saglabājot taisnu mugurkaulu, augstu estētisko kvalitāti, ir hrestomātisks mūzikas vēstures paraugs. Protams, grupā visi dalībnieki atrodas zināmā balansā, ļaujot šim kuģim turpināt doties arvien dziļākos ūdeņos. Basģitārists Kolins Grīnvuds (Colin Greenwood) pirms nedēļas apstiprināja, ka mūziķi šovasar sāks darbu ar jaunu «Radiohead» albumu. «Kamēr grupas dalībnieki nodarbojas paši ar savām lietām, mēs ieturam pauzi. Tomēr vasaras beigās esam iecerējuši atkal sanākt kopā,» viņš atklāja. Viens no dalībniekiem, kas šos pēdējos gadus nodarbojies ar «savām lietām», ir Toms Jorks (Thom Yorke).

Atoms for Peace «AMOK»

(XL)

8/12

«Radiohead» līderis un solists jau 2006. gadā bija nolēmis padarboties viens pats. Viņš pieaicināja palīgā grupas ilggadējo skaņu vīru Naidželu Godriču (Nigel Godrich) un rezultātā izdeva soloalbumu (pats gan nevēlas, lai to tā dēvē) «The Eraser».

Ar «The Eraser» muzikālo materiālu Jorks nolēma koncertēt. Kā dzīvo koncertgrupu viņš uzaicināja (uzrakstījas epastu) sadarboties «Red Hot Chili Peppers» basistu Flī (Flea), perkusionistu Mauro Refosko (Mauro Refosco) un bundzinieku Džoiju Varonkeru (Joey Waronker), kas muzicējis kopā ar «R.E.M.», Eliotu Smitu (Elliott Smith) un Beku (Beck).

Acīmredzot šī kompānija savā starpā labi sapratās, un tika nolemts šo apvienību pārdēvēt par pilnvērtīgu grupu «Atoms for Peace» un ierakstīt jaunu albumu. Tā, lūk, mūsu priekšā stāv deviņu kompozīciju eksperimentāls ieraksts «AMOK».

Arī šajā albumā daudzos skaņdarbos var vilkt paralēles ar 90. gadu eksperimentālo elektronisko mūziku, īpaši Jorka iecienīto projektu «Autechre». Daudzi līdzīgi eksperimenti jau izmantoti gan «Kid A», gan «Amnesiac» albumos.

Atoms for Peace «Amok»
Atoms for Peace «Amok» Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ publiskots arī pirmais veicināšanas videoklips «Ingenue», kurā Jorks atkal (līdzīgi kā «Lotus Flower» klipā) labprāt ļaujas improvizētai dejai.

Kopumā ieraksts ir ritmiskāks, pat optimistiskāks nekā daudzi iepriekšējie «Radiohead» darbi.

Liels nopelns grūva veidošanā ir basistam Flī, kurš visa albuma garumā satamborējis fantastiskus basa rifus.

Laiku pa laikam elektroniskie bīti rimstas, lai izceltu kārtējo Flī basa gājienu.

«Uzaicināju Flī, jo viņš ir viens no retajiem, kas basu izmanto kā solo instrumentu,» teicis Jorks.

Kādu dziesmu, tās tradicionālā izpratnē, izcelt ir grūti. Skaņdarbi organiski nomaina viens otru, liegi viļņojoties bungmašīnu un dzīvo brazīlieša Mauro Refosko perkusiju ritmā.

Izdošanas datums: 26.02.2013.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu