Suede «Bloodsports» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: suede.co.uk

Liels bija mans pārsteigums, kad vakar, braucot auto, uzdūros Latvijas radio raidījumam par britu grupu «Suede». Pārsteigums, protams, patīkams, un raidījums ļoti savlaicīgs. Jo tieši šodien, 18. martā, pēc 11 gadu pauzes klajā nāk sestais grupas studijas albums «Bloodsports».

Suede «Bloodsports»

(Warner Music Group)

9/12

Pēc «Suede» pajukšanas pirms aptuveni desmit gadiem, kad tika izdots komerciāli neveiksmīgais pēdējais albums «A New Morning», šķita, ka vēl vienas deviņdesmito gadu britu lielgrupas stāsts tuvojas savai noslēdzošajai nodaļai. Vēl pēdējo reizi «Suede» devās koncertturnejā, 2002. gada vasarā sniedzot koncertu arī tepat Jūrmalas pludmalē, un šķita, ka viena no spilgtākajām lappusēm britpopa mūzikā ir aizvērusies. Tā domāja arī paši «Suede», līdz 2010. gadā tomēr nolēma atkalapvienoties.

Pa vidu tika izdoti daži pablāvi solista Breta Andersona (Brett Anderson) soloalbumi, it kā veiksmīgi, bet tomēr ne līdz galam, jauna albuma ierakstam apvienojās Andersons un ģitārists Bernards Batlers (Bernard Butler). Abu projekts tika nosaukts par «The Tears» (lasi recenziju). Daļiņu no «Suede» vēlreiz Latvijā varējām skatīt 2007. gada «Positivus AB» festivālā, kad Andresons uzstājās solo, bet kopumā atmiņas par «Suede» labākajiem gadiem kavējās 1993. gadā, kad uz virtuves galda stāvošajā kasešu magnetafonā dārdēja «So Young» androgīnais pusaudžu gadu manifests.

«Bloodsports»
«Bloodsports» Foto: suede.co.uk

Vispār jau reti kurš ticēja, ka «Suede», turpinot muzicēt bez Batlera, vēl spēs ierakstīt kaut ko paliekošu. Īstenībā arī ar Batleru, kā rāda «The Tears», panākumi nebūtu garantēti...

Tāpēc šoreiz grupa, apzinoties, ka jaunais albums var izrādīties pēdējā nagla ansambļa jau tā gana cieši aizvērtajā zārkā, ļoti rūpīgi un paškritiski piegāja šā jaunā albuma veidošanai. Tika pieaicināts skaņu vīrs Eds Balers (Ed Buller), kas savulaik ierakstīja pirmos trīs grupas albumus un, būdams tikpat kritisks, izaicināja vīrus izspiest no sevis labāko, kas šo pēdējo 10 gadu laikā uzkrājies.

Sākums nebija viegls, un viss sākotnēji radītais muzikālais materiāls nevienu no pusēm neapmierināja. Tikai pēc dziesma «Barriers» rašanās parādījās gaisma tuneļa galā. «Katrā albumā ir bijis kāds skaņdarbs, kas savelk visu kopā. Šoreiz tāds bija «Barriers»,» kādā intervijā atklāj Andersons.

Lai radītu jaunu mūziku, vīri nav ņēmuši kā atskaites punktu pēdējo plati, bet

noskaņojuši sevi līdzīgi kā pirms divdesmit gadiem rakstot debijas albumu.

Tāpēc nav brīnums, ka «Bloodsports» atrodami daudzi citāti no liriskā «Dog Man Star» un ģeniālā (tā tomēr uzskatu vēl joprojām) pirmā albuma «Suede». Eds Balers parūpējies par autentisku «Suede» skaņu, un rezultātā ieraksts labi turas kopā, un būtībā no jauna definē šo 90. gadu glemroka/britpopa fenomenu.

Arī saturiski Andersons mācījies no pagātnes kļūdām, kad tekstu izmantojis tikai kā dekoru, un sarakstījis vienus no labākajiem dzejoļiem savā karjerā.

«Asinis un sports - ciniski par attiecībām,» tā īsumā plati raksturo Andersons.

Patīkama atkalredzēšanās!

Izdošanas datums - 18.03.2013.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu