The Knife «Shaking the Habitual» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vai atceraties Islandes dziedātājas Bjorkas (Björk) agrīnos ierakstus (ne «Sugarcubes», bet solo)? Bjorka 1990. gados bija plašai auditorijai pieejama popdīva, kas blakus Madonnai un Meraijai Kerijai (Mariah Carey) defilēja pa sarkano paklāju, kaut muzikāli, protams, pārstāvēja alternatīvo galu. Sekoja lūzums, un pēdējos gados Bjorka ar top40 hitiem vairs nelutina un ir izvēlējusies nopietnu eksperimentu ceļu. Kaut kas līdzīgs noticis ar zviedru duetu «The Knife».

The Knife «Shaking the Habitual»

(Mute)

7/12

Brāļa un māsas Olofa un Karinas Dreijeres (Karin Dreijer Andersson) projekts nekad nav bijis top40 formātam atbilstošs (ja nu vienīgi Karinas sadarbība ar «Royksopp»), taču tādi skaņdarbi kā «Pass This On» un «Heartbeats» (no 2003. gada plates «Deep Cuts») savā ziņā bija radniecīgi jau minētās Bjorkas «Army Of Me», piemēram. Tie atbilda zināmam formātam un bija pieejami.

Arī «The Knife» pēdējais albums «Silent Shout» (2006) bija gana saprotams un pat izpelnījās mūzikas gaumes noteicēja - mūzikas portāla «Pitchfork» jūsmu.

Tomēr tad sekoja divu gadu eksperiments ar mūziķi «Planningtorock» jeb Džanīni Rostronu (viņa 2010. gadā uzstājās Rīgā), līdz tapa opera «Tomorrow in a Year», kas veltīta Čārlzam Darvinam. Sekoja intensīvas džemsesijas un izkristalizējās pirmās idejas jaunam, daudz eksperimentālākam «The Knife» albumam. Pa vidu vēl izdots lieliskais Dreijeres solo albums «Fever Ray», kurā iekļautā dziesma «If I Had A Heart» šodien perfekti iederas aizraujošajā «History Channel» seriālā «Vikings».

Ja pirmais plates «Shaking the Habitual» vēstnesis «Full of Fire» bija 10 minūšu garš viegli industriāla tehno manifests, kuram potenciāli varētu sekot kādi demokrātiskāki singli, tad, izrādās, tas bija tikai ziediņš. Viss teju 100 minūšu garais ieraksts ir smagnējs, monotons garu kompozīciju apkopojums, kura vidusdaļā klausītājs tiek «nosēdināts» uz 20 minūtēm pie ambientas, drounīgas, muzikālā atvarā velkošas kompozīcijas «Old Dreams Waiting to Be Realized».

«Shaking the Habitual»
«Shaking the Habitual» Foto: Publicitātes foto

Eksperimenti ir svarīga mākslinieku radošās dzīves sastāvdaļa, bet vienlaikus ir jāprot šos eksperimentus izfiltrēt, izanalizēt, atmetot lieko un caur tiem meklējot ko jaunu. Kādā intervijā Karina atzīst, ka dažas kompozīcijas sākotnēji bija pat stundu garas.

Šis fakts tikai ilustrē dueta radošos meklējumus, vēlmi izlauzties cauri biezoknim.

Brīžiem tas ir izdevies («A Tooth for an Eye», piemēram, ir fantastisks), bet brīžiem diemžēl nav - nav izdevies izcirst taciņu līdz līdzenumam, muzikālam kristālam.

Arī saturiski mūziķi pievērsušies smagajai socpolitiskajai tematikai (skat. dziesmas «Full Of Fire» video). Intervijās mūziķi runā par tādiem jautājumiem kā dzimumu līdztiesība, rasisms, sociālā noslāņošanās, seksualitāte (feminisms) un to savstarpējo mijiedarbību. Acīmredzot daudz lasīts arī franču filosofs Mišels Fuko. Nosaukums aizgūts no Fuko citāta.

Plašāk par albumu lasi Pitchfork intervijā

Jāpiebilst, ka grupa ar jauno albumu šogad dosies koncerttūrē. «The Knife» to dara ļoti reti.

izdošanas datums - 09.04.2013.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu