Jamie Lidell «Jamie Lidell» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kamēr tauta jūsmo par Džastina Timberleika (Justin Timberlake) atgriešanos, «Grammy» ceremonijā liec galvu žanra elka Prinsa (Prince) priekšā, tikmēr ēnā palicis (viņš gan vienmēr ir darbojies pagrīdē) vēl viens mūsdienu soula, R&B, elektrofanka meistars Džeimijs Lidels (Jamie Lidell).

Jamie Lidell «Jamie Lidell»

(Warp)

8/12

18. februārī 39 gadus vecais britu baltā soula un elektroniskās mūzikas meistars, kas savulaik viesojies arī Rīgā, festivālā «Skaņu mežs»*, laidis klajā jaunu albumu «Jamie Lidell». Tas seko šeit TVNET mūzika slejās aplūkotajiem darbiem «Compass» (2010), «Jim» (2008), «Multiply» (2005). Laipni aicināti atvērt šīs recenzijas raksta resursos augšā.

Atšķirībā no Timberleika pēdējā albuma (par to lasiet tuvākajās dienās), kas arīdzan daudz citē 1980. gadu elektrofanku, Lidels īpaši nerūpējas par klausītāju, necenšas savirpināt lipīgus piedziedājumus un notušēt negludumus. Izdevniecības «Warp» preses paziņojumā teikts, ka Lidels ar šo albumu devies eksperimentu virzienā un šī plate demonstrē «cilvēka un mašīnas spēju veiksmīgi sadarboties». Nudien, nekas no agrīno albumu Otisa Redinga inkarnācijas - autentiskā 1960. gadu soula pāri nav palicis.

Brīžiem šķiet, ka mašīna (smagie bīti, agresīvie sintezatori) šoreiz tomēr mazliet nomāc cilvēcisko. Albumā varētu izcelt varbūt tikai divus skaņdarbus, kas varētu iekļauties kādu top40 radio rotācijā blakus tam pašam Timberleikam. Tie ir: izteikti 80. gadu estētikā ieturētais «Big Love» (skat. audio), kas

lieliski iederētos arī 1984. gada filmas «Beverlihilzas policists» («Beverly Hills Cop») skaņu celiņā

blakus vācu komponista Harolda Faltermeijera (Harold Faltermeyer) slavenajai tēmai. Un «Do Yourself a Faver», kas ar vokodētu balsi liekams blakus labākajiem Herbija Henkoka (Herbie Hancock) 70. un Stīvija Vondera (Stevie Wonder), Rika Džeimsa (Rick James) 80. gadu ierakstiem.

Džeimijs Lidels
Džeimijs Lidels Foto: Publicitātes foto

Viss pārējais albuma materiāls, sākot ar pagājušogad publiskoto psihedēliskā elektrofanka/blūza paraugu «why_ya_why», beidzot ar ambiento skaņu dekorēto «So Cold», tiešām dēvējams par eksperimentālu. Labā ziņā. Brīžiem jau Lidels pieskaras tā paša Stīvija Vondera estētikai, bet kādā citā mirklī atkal iestieg blīvu, ļoti intensīvu, dūcošu skaņu dūksnājā.

Šis nav dejojams elektrofanks (ar atsevišķiem izņēmumiem), vairāk klausāms. Turklāt, ja to dara uzmanīgi un vairākas reizes, tad tas var nostrādāt.

Ierakstu producējis pats Lidels un austrālietis Džastins Stenlijs (Justin Stanley), kas savulaik muzicējis ar Beku (Beck) un par sievu ņēmis dziedātāju Niku Kostu (Nikka Costa).

Vēl viens dzīvās leģendas - Prinsa mantojuma paraugs!

Izdošanas datums - 18.02.2013.

* 2006. gada septembrī Andrejsalā

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu