Eric Clapton «Old Sock» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

67 gadus vecajam ģitāras meistaram Ērikam Kleptonam (Eric Clapton) sen nekas nevienam nav jāpierāda. Viņš varētu turpināt zvilnēt pludmales smiltīs, ar savu jahtu apceļot pasauli un mierīgu sirdi baudīt sen pelnīto mieru. Taču Kleptons nav mājas kaķis. Viņš ir cilvēks, kuram ir nepieciešams atrasties kustībā, lai ne uz brīdi pie viņa namdurvīm nesāktu klauvēt dziļi apraktie, snaudošie atkarību dēmoni. Izlasiet latviski izdotos Kleptona memuārus! Tur viss ir uzrakstīts.

Eric Clapton «Old Sock»

(Bushbranch/Surfdog Records)

8/12

Grāmatā Kleptons ir skaudri atklāts. Viņa galvenā prioritāte šos pēdējos 20 gadus (kopš dēla Konora traģiskās nāves) ir nevis mūzika vai ģimene, bet atturība. «Ja mana visupirmā rūpe nebūs atturība, es pazaudēšu visu,» viņš raksta, piebilstot, ka bez atkarībām tomēr dzīve nav iedomājama. Alkoholu, narkotikas, nikotīnu šodien Kleptona dzīvē aizstāj ātri sacīkšu auto, Dievs, internets un, protams, mūzika.

Tāpēc arī jauns albums un Eiropas tūre, kuras ietvaros leģendu skatīsim vaigā 5. jūnijā «Arēnā Rīga».

Pēc skaita 21. studijas plate ar pašironisko nosaukumu «Old Sock» (burtiski «Vecā zeķe» vai vienkārši - vecais krabis, vecais zaldāts, vecais āzis vai tml.) šķiet radusies viegli, bez piepūles... tā starp citu. Katrā ziņā albuma vāka foto, kas tapis ar paša Kleptona viedtālruni viņa saulainajā Antigvā, liecina, ka meistars īpaši nevēlas saspringt, organizējot jaunu fotosesiju.

Interesants ir stāsts par nosaukumu. Pavisam nesen, izdzirdējis jauno Deivida Bovija (David Bowie) atgriešanās singlu «Where Are We Now», Kleptons nosūtījis kolēģim sms ar komplimentiem. Bovijs ar pateicību atbildējis, uzrunādams veco cīņubiedru Kleptonu kā «Old Sock». Tikai seni un tuvi draugi atļaujas viens otru labsirdīgi dēvēt par «vecajiem āžiem».

Eric Clapton «Old Sock»
Eric Clapton «Old Sock» Foto: Publicitātes foto

«Old Sock», kas seko 2010. gada platei «Clapton», ir vēl viens ieraksts, kurā amatieris muzikologs, blūza un regeja fans Kleptons atgriežas pie savām saknēm - Misisipi deltas blūza. Albumā iekļautas 10 kaverversijas (Leadbelly, Taj Mahal, J.J. Cale, George Gershwin, Peter Tosh) no pirmskara blūza un ne tikai. Plus tikai divas oriģinālkompozīcijas - regejiskā «Every Little Thing» un «Gotta Get Over» (skat. video). Tieši paša sarakstīto «Gotta Get Over» varētu dēvēt par albuma jaudīgāko brīdi.

Īpaši aizkustinoša ir 2011. gadā mirušā blūzmeņa Garija Mūra (Gary Moore) 1990. gada dziesmas «Still Got the Blues» akustiskā versija, kurā taustiņu solo iespēlējis Kleptona 1960. gadu grupas «Blind Faith» biedrs Stīvs Vinvuds (Steve Winwood).

Bez Vinvuda platē kā viesmākslinieki piedalās Pols Makartnijs (Paul McCartney), Dž. Dž. Keils (J J Cale), dziedātāja Čaka Hāna (Chaka Khan), Taj Mahal un bundzinieks Džims Keltners (Jim Keltner).

Savukārt albuma sesiju mūziķi ir Kleptona ilggadējie partneri - bundzinieks Stīvs Geds (Steve Gadd), basists Vilijs Vīkss (Willie Weeks), taustiņnieks Kriss Steintons (Chris Stainton) un fona vokālistes Šārona Vaita (Sharon White) un Mišela Džona (Michelle John). Albuma līdzproducents sens Ērika draugs Saimons Klaimijs (Simon Climie). Atceraties bija tāda grupa «Climie Fisher» un hits «Love Changes (Everything)»?

Relaksēts, gaumīgs ieraksts, kas ne uz ko nepretendē.

Gaidām koncertu!

Dziesmu saraksts

1. Further On Down The Road

2. Angel

3. The Folks Who Live On The Hill

4. Gotta Get Over

5. Till Your Well Runs Dry

6. All Of Me

7. Born To Lose

8. Still Got The Blues

9. Goodnight Irene

10. Your One and Only Man

11. Every Little Thing

12. Our Love Is Here To Stay

Izdošanas datums - 12.03.2013.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu