Depeche Mode «Delta Machine» (73)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vērtēt kādu no «Depeche Mode» albumiem vienmēr ir izaicinājums. Ja pusaudža gados būtu bijis grupas fans, tad šāds uzdevums būtu paveicams daudz vieglāk - jebkāds personiska rakstura emocionāls fons palīdzētu būvēt tiltu ar daudzgalvaino Latvijas «depešu» fanu armiju. Protams, «Depeche Mode» vienmēr ir bijis kaut kur fonā, taču nekad ne pirmajā plānā. Tāpēc, ja jūs interesē ne-fana komentārs par jauno plati, lūdzu, lasiet tālāk. Ja ne - esmu drošs, tīmeklī var atrast daudz kompetentākus viedokļus.

Depeche Mode «Delta Machine»

(Columbia)

9/12

Nepārprotiet - nudien augsti vērtēju «Depeche Mode», un šo cieņu vairo arī nesen atklātais fakts, ka grupa atteikusies saņemt «Brit Awards» balvu par mūža ieguldījumu.

Lai arī pirmsākumos šis sintpopa kolektīvs rokmūzikas dzimtenē vērtēts skeptiski, šo 32 gadu laikā «Depeche Mode» ir kļuvis par vienu no ietekmīgākajiem britu ansambļiem.

Grupas 13. studijas albums seko 2009. gada platei «Sounds of the Universe» un, manuprāt, ir jaudīgākais un skanīgākais pēdējos 10 gados.

Enerģētiski tas ir kaut kur starp «Violator» un «Songs of Faith and Devotion»

- tajā jūtama blūza un soula ietekme, kas mijiedarbībā ar analogu sintezatoru skaņām rada cietu, izturīgu skaņdarbu pamatu. 50 gadu vecais solists Deivs Gāns (Dave Gahan) izklausās dusmīgāks, niknāks un agresīvāks. Īpaši tas jūtams dziesmās «Angel», «Should Be Higher» un «Secret to the End».

Dziesmas ir pārdomātas un kompaktas, ir atmests viss liekais. Iespējams, tikt vaļā no nevajadzīgiem eksperimentiem grupas galvenajam dziesmu autoram Martinam Goram (Martin Gore) palīdzēja 2011. gada projekts ar Vinsu Klārku (Vince Clark) - grupas agrīnā sastāva dalībnieku. Vīri pirms tam nebija sarunājušies savā starpā 20 gadus.

Noteikti jāmin arī Gāna pēdējo gadu evolūcija dziesmu sacerēšanā. Vairāki izdotie soloalbumi un projekti palīdzējuši noslīpēt komponēšanas prasmes, un rezultātā jaunajā «DM» platē ir trīs harismātiskā dziedātāja paša sacerētas kompozīcijas. Īpaši vēlētos izcelt «Broken», kas muzikāli citē 1990. gada hitu «World in My Eyes».

Albums tika ierakstīts pagājušogad Santa Barbarā un Ņujorkā, un tā producents ir Bens Hillers (Ben Hillier), kurš sadarbojies ar mūziķiem arī pie iepriekšējiem albumiem «Sounds of the Universe» un «Playing the Angel». Jaunā albuma noformējumu veidojis slavenais fotogrāfs un režisors Antons Korbeins (Anton Corbijn).

Kopumā, manuprāt, «Delta Machine» ir viens no labākajiem grupas jauno laiku albumiem.

Depeche Mode «Delta Machine»
Depeche Mode «Delta Machine» Foto: Publicitātes foto

Jāpiebilst, ka, sekojot jaunās plates iznākšanai, grupa ar koncertu 7. maijā Telavivā atklās savu turneju. Tās ietvaros «Depeche Mode» sniegs 34 šovus 25 valstīs, tostarp uzstājoties Milānas «San Siro» stadionā, Berlīnes Olimpiskajā stadionā, «Stade de France» Parīzē, «Lokomotiv» stadionā Maskavā, Romas Olimpiskajā stadionā un citviet.

Turnejas vasaras posma ietvaros grupa sniegs koncertu arī Baltijā - 27. jūlijā Viļņā, Viņģa parkā.

Grupa Rīgā pēdējo reizi uzstājās 2006. gadā.

Izdošanas datums - 26.03.2013.

Komentāri (73)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu