James Blake «Overgrown» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

24 gadus vecais londonietis Džeimss Bleiks (James Blake) pirms diviem gadiem kļuva par vienu no redzamākajiem britu postdabstepa karognesējiem, iekarodams ne tikai kritiķu labvēlību («Mercury» balvai nominēts viņa debijas albums), bet arī klausītāju sirdis. Šomēnes Bleiks laidis klajā otro studijas plati «Overgrown», kas, kā atzīst pats mākslinieks, ir konceptuālāks un pārdomātāks darbs.

James Blake «Overgrown»

(Republic Records)

10/12

Ja atminamies pirmos Bleika mazalbumus, tie bija izteiktas dapstepa skaņu ainavas, kas balstījās uz bītiem un vokāliem ar toņmaiņu. Vēlāk izdotais debijas albums (skat. resursus) savukārt bija tāda kā kolāža - dažādos laikos tapušu muzikālu ideju apkopojums.

Šo divu gadu laikā Bleiks centies radīt konceptuāli jaunu ierakstu, akcentu liekot uz dziesmu vārdiem un melodiju. Viņš nav rāvies sacerēt top40 hitsinglus, bet saturiski uzlabojis savas dziesmu komponēšanas prasmes, gandrīz pilnībā atsakoties no dabstepa estētikas.

Būtībā «Overgrown» ir futūristisks R&B ieraksts ar folka, 90. gadu elektronikas un hiphopa elementiem.

«Es nevēlos būt zvaigzne, bet akmens krastmalā,» («I don’t want to be a star / but a stone on the shore») ievadošajā «Overgrown» dzied mūziķis, turpinot ar savu niansēto falsetu balansēt uz robežas starp raudulīgumu un izmisumu (skat. video). Protams, atkal prātā uzaust asociācijas ar Antoniju Hegartiju...

Platē iekļautas desmit dziesmas, kas nepārsniedz 40 minūšu garumu.

«Overgrown»
«Overgrown» Foto: Publicitātes foto

Ir arī divi pārsteigumi. Pirmais no tiem dzirdams ieraksta ceturtajā skaņdarbā «Take a Fall for Me». Kā viesmūziķis dziesmā piedalās leģendārās hiphopa bandas «Wu-Tang Clan» līderis RZA, kas trīs minūšu garumā rečitē par mīlestības tēmu. Savukārt otrs - ambientās mūzikas tēva Braiena Īno (Brian Eno) radošā pirksta pieskāriens skaņdarbā «Digital Lion».

Izturēts, pārdomāts un kvalitatīvs darbs.

Izdošanas datums - 09.04.2013.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu