Phoenix «Bankrupt!» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja esiet noguruši no hipsterīgās indīfolka invāzijas velveta vestēs un uz augšu sakasītiem matiem, tad uzmeklējiet jaunāko franču rokgrupas «Phoenix» plati «Bankrupt!». Tas ir smalks, pārdomāts ieraksts, kurā var atrast pa drusciņai no «ELO», «Daft Punk», «The Strokes» un «Duran Duran».

Phoenix «Bankrupt!»

(Loyauté)

9/12

Šā Versaļas kvarteta stāsts, protams, ir veselas grāmatas cienīgs. Kā joko paši mūziķi, zvaigznes grupas radošajā ceļā ir sastājušās neticami labvēlīgi. «ASV notika kaut kāda masu halucinācija, kas rezultējās ar «Grammy» balvu (labākais alternatīvās mūzikas albums) un diviem miljoniem pārdotu albuma «Wolfgang Amadeus Phoenix» eksemplāru,» komentē grupas solists Tomass Marss (Thomas Mars), kas 2011. gadā pamanījies apprecēt ietekmīgās kino dinastijas personu, režisori Sofiju Kopolu (Sofia Coppola).

Ne mazāk interesanti ir grupas pirmsākumi. Ģitārists Kristians Mazalajs (Christian Mazzalai) 1990. gadu sākumā īsu brīdi spēlēja rokgrupā «Darlin'» kopā ar Tomā Bangelteru (Thomas Bangalter) un Gaju Manuelu (Guy-Manuel) jeb puišiem, kas vēlāk izveidoja «Daft Punk». Šīs draudzīgās saites dzirdamas arī «Phoenix» debijas platē «United», kurā taustiņus šur tur iespēlējis Bangelters.

Būtībā «Phoenix» varētu dēvēt par pēdējo padsmit gadu franču populārās mūzikas eliti (blakus «Air», «Daft Punk»), aristokrātiem, kas koncertos aiz muguras projicē Versaļas pils arkas, liekot mums justies teju vai kā karaļa Luija XIV īpašajiem viesiem.

Mūzikai arīdzan piemīt zināms izsmalcināts šarms, pat zināms švītīgums. Par īsteniem rokeriem kungus nevarētu dēvēt, bet par popmūziku arīdzan ne.

«Bankrupt!»
«Bankrupt!» Foto: Publicitātes foto

Pēc panākumiem bagātā iepriekšējā albuma grupa sajutusi zināmu ārēju spiedienu - pēkšņi grupai bija pievērsta visas pasaules mūzikas preses uzmanība un gaidīts kāds jauns muzikāls brīnums. «Pirms tam mēs dzīvojām paši savā pasaulē un domājām, ka cilvēki vispār vairs neklausās mūsu dziesmas,» izmaiņas komentē Marss.

Palīdzīgu roku radošajā ceļā kārtējo reizi sniedza Sofija Kopola, kuras filmas «Somewhere» grupai bija uzdots sacerēt mūziku. Tas bija labs atspēriena punkts, lai dotos tālāk.

Darbs ar jaunajām dziesmām sācies Parīzes studijā pie drauga, franču elektroniķu dueta «Cassius» dalībnieka Filipa Zdāra (Philippe Zdar), kas ieraksta procesā būtībā kļuva par piekto «Phoenix» dalībnieku.

Albumā iekļautas desmit dziesmas. Katra no tām rūpīgi pārdomāta, aranžēta un ar katru klausīšanās reizi atklāj ko jaunu.

Grupa īpaši piedomājusi, lai klausītājam nebūtu garlaicīgi.

Ievadošais «Entertainment» ir pacilājošs stadionu indī ar savdabīgu japāņu vai korejiešu sintezatora rifu, sekojošais «The Real Thing» ir atgriešanās 1980. gados, arī «SOS in Bel Air» un «Trying to Be Cool» plaši izmanto sintezatoru iespējas, radot asociācijas ar «Duran Duran» vai «Zoot Woman».

Plati uz pusēm sadala sešu minūšu gara ambienta atkāpe, kurai seko vēl viena divdesmit minūšu kvalitatīva indīpopa deva.

Albumā varbūt trūkst spēcīgu singlu, bet kopumā tas ir dzirkstošs un gana baudāms franču mūzikas šampanietis.

Izdošanas datums - 19.04.2013.

wearephoenix.tumblr.com

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu