Primal Scream «More Light» (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas industrija ir nežēlīga. Tas ir fakts. Vienu brīdi tu esi virsotnē, bet nākamajā nevienam vairs neesi vajadzīgs. «Mūzika ir kā okeāna viļņi. Ja nepadosies un turpināsi darboties, neskatoties uz panākumiem vai kritumiem, agri vai vēlu vilnis tevi atkal uznesīs augšpusē,» viedus vārdus teicis Nīls Jangs, kurš labi zina, kā darbojas šī industrija. Viena no grupām, kas jau kopš 1982. gada turpina nemitīgi muzicēt un ierakstīt veiksmīgākus un ne tik veiksmīgus albumus, ir «Primal Scream», kas šonedēļ, šķiet, ar savu jaunāko plati lēnām atkal ceļas augšup uz jauna viļņa.

Primal Scream «More Light»

(Ignition Records)

10/12

1980. gadu beigās un 90. gadu sākumā britu salās kulminēja tā dēvētā madčestras kustība, plīvojot «The Stone Roses» un «Happy Mondays» muzikālās skābes karogiem. Visa Lielbritānija bija pārņemta ar rokmūziku, pie kuras varēja dejot, un šo augšupejošo vilni izmantoja «Primal Scream», ierakstot vienu no 1990. gadu svarīgākajām platēm «Screamadelica».

Interesanti, ka pirms tam, 1980. gados, grupas līderis Bobijs Gilespijs (Bobby Gillespie) bija indī psihedēliķu «Jesus And The Mary Chain» bundzinieks un par reivu un deju mūziku daudz neinteresējās.

1990. gados grupa turpināja eksperimentēt un ar plati «Vanishing Point» (1997) vēlreiz guva klausītāju un mūzikas kritiķu lielu atzinību. Vēl joprojām šad un tad uzlieku lielisko «Kowalski»...

Diemžēl pēdējie grupas ieraksti - gan «Beautiful Future» (2008), gan «Riot City Blues» (2006), bija salīdzinoši neizteiksmīgi, un daudzi mūzikas apskatnieki jau bija norakstījuši šo Glāzgovas apvienību.

Taču Nīlam Jangam izrādījusies taisnība. Vajag tik rakt un nepadoties, un panākumi agrāk vai vēlāk atgriezīsies.

Jaunais albums «More Light», kas ir pirmais pēc piecu gadu pauzes, jau saņēmis augstas atzīmes no kritiķiem un ir patīkama atkalredzēšanās ar šiem skotu roka veterāniem.

More Light
More Light Foto: Publicitātes foto

Viens no galvenajiem panākumu iemesliem, kā intervijās skaidro 50 gadus vecais Gilespijs, ir fakts, ka pēdējos piecus gadus viņš ir atteicies no neveselīgā dzīvesveida (narkotikas, alkohols). «Mana galva ir skaidra, es vairāk lasu, skatos filmas un spēju daudz labāk koncentrēties,» viņš komentē.

Par labu nākusi arī albuma «Screamadelica» tūre, kuras laikā no 2010. līdz 2012. gadam grupa koncertēja ar šīm klasiskā 1991. gada plates dziesmām un starplaikos ģenerēja jaunas idejas.

«Tas ir rokenrola ieraksts, modernā rokenrola. Diezgan psihedēlisks.

Tā pamatā ģitāras, taču tās mēs izmantojām specifiski - orķestrāli. Mēs sapludinājām ģitāras ar elektroniku un citiem akustiskajiem instrumentiem,» jauno veikumu raksturo Bobijs Gilespijs.

Nelielas galvassāpes grupai sagādāja basģitārista maiņa. Pēc daudziem gadiem grupu pameta Menijs (Gary Mounfield), lai atkalapvienotos ar savu pirmo grupu «The Stone Roses». Uz kādu laiku basģitārista funkcijas veic Debija Gūdža (Debbie Googe), taču arī viņa atgriežas savā pamatgrupā «My Bloody Valentine». Šobrīd basu koncertos spēlē mazpazīstamā mūziķe Simona Batlere (Simone Butler), kas izturējusi nopietnu atlasi. Tiesa, albuma ierakstā basu iespēlējuši sesiju mūziķi.

«More Light» producējis elektroniķis Devids Holmss (David Holmes), un tas tapis «Das Bunker» studijā Londonā, Belfāstā un «Vox Studios» Losandželosā.

Albumā kā viesmākslinieki piedalās Marks Stjuarts (Mark Stewart) no «The Pop Group» un veterānu «Led Zeppelin» solists Roberts Plānts (Robert Plant).

Albuma vāka autors - Tērnera mākslas balvas 2005 nominants Džims Lembijs (Jim Lambie).

Albumu ievada 9 minūšu garais «2013», kurā saplūst visas labākās grupas kvalitātes - dīvaini sintezatori, pūšamie instrumenti, kustīgs bass un hipnotiski čukstošs Gilespija dziedājums.

Sekojošais «River of Pain» arīdzan citē šo to no agrīnajiem «Primal Scream», kulminējot psihedēliskā frīdžeza improvizācijā. Pirmais singls «It's Alright, It's OK» ieturēts labākajās grupas 1990. gadu roka tradīcijās un ir draudzīgāks par radiodraudzīgu.

Lieliska atgriešanās!

Izdošanas datums - 13.05.2013.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu