Noah and the Whale «Heart of Nowhere» (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Londoniešu (Tvikenhemas) indīroka kolektīvs «Noah And The Whale» (turpmāk «N&TW») maija sākumā laidis klajā ceturto studijas plati «Heart of Nowhere», vasarā gatavojas uzstāties festivālā «Positivus», turklāt grupas galvenais dziesmu autors Čārlijs Finks (Charlie Fink) vakar (16.05.) svinēja savu dzimšanas dienu. Grūti atrast labākus ieganstus albuma apskatam.

Noah and the Whale «Heart of Nowhere»

(Mercury)

8/12

Kopš pagājušā gadu desmita otrās puses «N&TW» no tipiska indīfolka ansambļa, kas muzicēja klusinātas akustiskās ģitāras un sērīgas vijoles pavadībā, izaudzis par ne gluži stadionu, bet noteikti lielo koncertzāļu rokgrupu. Jau iepriekšējais albums acīmredzami (atceries «L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.»?) citēja Toma Petija 1980. gadu beigu mūziku, atšķaidot to ar kādām elektroniskām dekorācijām.

Ar jauno ierakstu Finks un kompānija vēl vairāk pieslīpējuši poproka formātu (tiesa, elektronika ir pazudusi), aizņemoties stīgu partijas no E.L.O. (Electric Light Orchestra) un saturisko koncepciju no antiutopiskās literatūras.

«Bada spēļu», «Mehāniskā apelsīna» u.c. jauniešu grāmatu iedvesmots, Finks kopā ar plati sagatavojis 30 minūšu īsfilmu, kas palīdz labāk izprast ieraksta vēstījumu.

«Filmas darbība notiek antiutopiskā vidē - uz salas, kur no sabiedrības tiek izolēti pusaudži, līdz tie pieņemas prātā un nobriest,» filmas koncepciju skaidro Finks.

«Heart of Nowhere»
«Heart of Nowhere» Foto: Publicitates foto

Šī «brieduma tēma» caurvij arī plati, liekot sajust nelielu jaunības gadu nostalģijas klātbūtni.

«Tagad tu apprecies, kamēr es vēl gaidu, kad sāksies mana dzīve,» vienā no plates spilgtākajām kompozīcijām «Lifetime» dzied Finks.

Grupa, kuras nosaukums atvasināts no mūziķu iecienītākās kinofilmas «The Squid and the Whale» un tās režisora vārda Noa Baumbaha (Noah Baumbach), kopumā parūpējusies par īsu, kodolīgu un kvalitatīvu ierakstu.

Muzikāli spēcīgākie skaņdarbi izvietoti plates pirmajā daļā. Ieraksts sākas ar marimbas un stīgu skaņām, mazliet citējot amerikāņu komponista Stīva Reiha minimālisma estētiku, līdz saplūst ar plates tituldziesmu, kurā kā viesvokāliste dzirdama pirms diviem gadiem Rīgā vaigā skatītā Anna Kalvi (Anna Calvi).

Kalvi balss iestājas dziesmas otrajā pusē un divbalsībā ar Finku rada neticami labskanīgu duetu. Noteikti plates jaudīgākais brīdis.

Jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize, kad grupas albumā dzirdama sievietes balss. pašos pirmsākumos «N&TW» dalībniece bija Laura Marlinga.

Arī nākamās trīs dziesmas ir izcili poproka paraugi - melodiski, lieliski aranžēti, lieliski ierakstīti labākajās Toma Petija un «Fleetwood Mac» 80. gadu tradīcijās.

Plates otrā puse ir stipri vājāka, taču neko nesabojā.

Izdošanas datums - 06.05.2013.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu