Queens of the Stone Age «… Like Clockwork» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmdien aplūkojām četrdesmitgadnieka Laiema Galahera jaunāko plati, šodien dienas kārtībā cits četrdesmitgadnieks no pavisam atšķirīgas muzikālās kultūrvides - «Queens of the Stone Age» (agrāk «Kyuss») līderis - kalifornietis Dzošs Homijs (Josh Homme).

Queens of the Stone Age «… Like Clockwork»

(Matador)

10/12

2010. gadā, kad Homijs uzstājās Austrālijā un savainoja ceļgalu, izrādījās, ka tā sarautajām cīpslām bija nepieciešama operācija. Neviens neparedzēja, ka šādā šķietami nevainīgā operācijā radīsies nopietni sarežģījumi, kas apdraudēs mūziķa dzīvību. Rezultātā Homijs tikai par mata tiesu tika paglābts no nāves un slimnīcā pavadīja divas smagas nedēļas, kam sekoja četru mēnešu rehabilitācija gultas režīmā.

Loģiski sekoja depresija, un tikai ar savu tuvāko draugu un mūziķu atbalstu Homijs atlaba un bija gatavs turpināt nodarboties ar mūziku. Tiesa, radošā mūza bija grupu pametusi un, lai nekavētu laiku, «Queens of the Stone Age» (turpmāk QOTSA) nolēma pievērsties veco albumu pārizdošanai. Tā 2011. gadā atkārtoti izdots 1998. gada debijas albums «Queens of the Stone Age», un koncertos tas spēlēts no A-Z, cerot, ka caur vecajām dziesmām mūza tomēr atgriezīsies.

«Es cerēju, ka, spēlējot vecās dziesmas, radīsies radošs pacēlums, iedvesma atgriezīsies, taču kritu arvien dziļākā apjukumā, akli taustoties tumsā... Šajā tumsā tad arī atradu … Like Clockwork,» kādā intervijā komentē Homijs.

Queens of the Stone Age
Queens of the Stone Age Foto: REUTERS/ScanPix

Pēc 2007. gada plates «Era Vulgaris» grupas nenoteiktais un mūžam mainīgais sastāvs ira pa visām vīlēm un katrs no mūziķiem pievērsās saviem projektiem. Arī pats Homijs bija izveidojis supergrupu «Them Crooked Vultures» ar «Foo Fighters» un «Nirvana» dalībnieku Deivu Grolu (Dave Grohl) un leģendārās grupas «Led Zeppelin» basģitāristu Džonu Polu Džonsu (John Paul Jones).

Tomēr, kā jau tas ar supergrupām mēdz būt, tās ilgi nepastāv. Tāpēc 2012. gada augustā Homijs kopā ar ģitāristu Troju Vanlūinu (Troy Van Leeuwen), taustiņnieku Dīnu Fertitu (Dean Fertita), basistu Maiklu Šumanu (Michael Shuman) un bundzinieku Džoiju Kastillo (Joey Castillo) sāka ierakstīt jaunu plati. Diemžēl sesiju vidū grupu pameta Kastillo, kas ātrumā aizvietots ar minēto Deivu Grolu, kurš jau ierakstījies ar grupu 2002. gada albumā «Songs for the Deaf».

Kad atrasts pastāvīgs koncertbundzinieks - «The Mars Volta» mūziķis Džons Teodors (Jon Theodore), viņam atlika studijā ierakstīt vien pēdējo nepabeigto dziesmu - titulskaņdarbu «… Like Clockwork», kas ir grupai neraksturīga lēna klavierbalāde. Tāda šajā platē, starp citu, nav vienīgā.

Jaunajā albumā dzirdami daudzi viesmūziķi, no kuriem baltais zvirbulis šajā hārdroka dārziņā ir sers Eltons Džons (vokāls un klavieres dziesmā «Fairweather Friends»). «Jūsu grupā pietrūkst «īstas karalienes» («queen»),» Eltons piezvanījis Homijam un aicinājis sadarboties.

Queens of the Stone Age «… Like Clockwork»
Queens of the Stone Age «… Like Clockwork» Foto: Publicitātes foto

Vēl albumā piedalās Trents Reznors («NIN»), vecā sastāva basists Niks Oliveri, grandžmūzikas smagsvaru «Screaming Trees» līderis Marks Lanegans, «Scissor Sisters» dziedātājs Džeiks Šīrss (Jake Shears), Alekss Tērners no «Arctic Monkeys» u.c.

«Mēs neesam hiphopa grupa, kurā kāds viesmūziķis piedalās un norepo kādu vienu pantu,» daudzo viesmūziķu klātbūtni raksturo Homijs. «Mēs esam draugi, kuri muzicē kopā.»

Šo

viesmūziķu klātbūtne albumā ir neuzkrītoša - katrs pilda savu nelielo lomu, neizjaucot lielo QOTSA bildi.

Muzikāli ieraksts nav tik trauksmains kā grupas agrīnie darbi, to veicinājusi arī sadarbība ar skaņu inženieri Marku Rankinu, kurš, kā komentē ģitārists Vanlūins, nāk no citas muzikālās vides un neko daudz nezina par QOTSA ietekmēm.

Protams, dziesmu pamatā zīmīgi ģitāru rifi, no kuriem īpaši gribētu izcelt pirmo singlu «My God Is the Sun» (skat. video).

Viens no gada spēcīgākajiem rokmūzikas ierakstiem, nav šaubu! Arī komerciāli šis ieraksts varētu būt viens no veiksmīgākajiem grupas karjerā. Eksperti lēš, ka šonedēļ albums debitēs ASV «Billboard 200» 1. vietā, pirmajā nedēļā pārdodot aptuveni 80 000 kopiju.

Klausies albumu šeit

Izdošanas datums - 04.06.2013.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu