Kanye West «Yeezus» (32)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Instagram

Jūnijs galā, tādēļ jānoskaidro, kurš ieraksts izpelnījies TVNET Mēneša albuma godu. Sagadījies tā, ka šī plate ir arī komerciāli veiksmīgākais pagājušā mēneša ieraksts, pirmajā nedēļā debitējot 1.vietā gan ASV, gan Apvienotās Karalistes topā. Lecīgais egomaniaks Kanje Vests (Kanye West) ierakstījis albumu, no kura uz radio nav nosūtījis nevienu singlu, nav uzfilmējis nevienu videoklipu un galu galā nav uzskatījis par vajadzīgu šo plati kaut kā noformēt. «Šobrīd man ir pie d..sas, ko domā apkārtējie,» lakonisks ir 36 gadus vecais Kanje.

Kanye West «Yeezus»

(Def Jam)

10/12

Protams, tas ir zināms aprēķins. Nav jau tā, ka Kanje Vests medijiem ārpus viņa daiļrades ir neinteresants. Ja par mūziku lielmeistars šoreiz nolēmis neko neteikt, tad bulvārpreses lapas tāpat ir pilnas ar Vesta un viņa izredzētās Kimas Kardašjanas (Kim Kardashian) bildītēm. Par uzmanības trūkumu Kanje nevar sūdzēties.

Arī albuma nosaukums «Yeezus» un atsevišķu dziesmu vārdi ir gana skaļi, lai par tiem runātu. Kā jums patīk dziesma ar nosaukumu «I Am a God» («Es esmu Dievs»), kurā kā viesmūziķis piedalās pats Dievs? Diezgan ģeniāla koncepcija, vai ne?

Jaunais albums tapis aptuveni gadu un seko izlasei «Cruel Summer», kopdarbam ar Jay-Z «Watch the Throne» un izcilajam pēdējam soloierakstam «My Beautiful Dark Twisted Fantasy» (2010).

Lai pārāk neizplūstu detaļās, iesaku jums noklausīties pievienoto video, kurā dzirdama lielākā daļa no albumā izmantotajiem sampliem. Tie, kā ierasts, ir interesantākā Kanjes daiļrades «lasāmviela». Viņš uzracis, piemēram, 1960. gadu ungāru grupas «Omega» dziesmu «Gyöngyhajú lány».

Varbūt kaut kā jānogādā Kanjem mūsu estrādes mūzikas klasika vinilplatēs?

Nešaubos, ka kaut kas samplējams tur atrastos.

Ja mūzika un agresīvais rečitatīvs pārliecina, tad neliels klupšanas akmens ir teksti. Piemēram, «A monster about to come alive again/Soon as I pull up and park the Benz/We get this b**** shaking like Parkinson.»

Salīdzināt pēcpuses kratīšanu ar Pārkinsona slimības simptomiem nav diez ko ētiski. Par to Kanje jau saņēmis lielu devu kritikas.

Ir arī asprātīgi momenti. Tas pats «I Am a God» mazliet provocē, bet būtībā ilustrē iedomātu ainu, kurā Kanje, kas sevi dēvē par visu mūziķu mesiju - Jīzasu (Yeezus), sarunājas ar Jēzu Kristu.

I just talked to Jesus
He said, «What up Yeezus?»
I said, «Shit I'm chilling
Trying to stack these millions»

(«Es tikko pļāpāju ar Jēzu, viņš teica: «Kas jauns, Jīzas?» Es atbildēju: «Sasodīts, es atpūšos un cenšos kraut kaudzē savus miljonus.»»)

Foto: instagram

Kanje vēl joprojām tic Dievam un ir uzcītīgs kristietis, neskatoties uz šādām vaļībām. Īstenībā šajā žanrā (arī r&b mūzikā) ateistu vai kaut vai agnostiķu praktiski nav. Katrā ziņā neesmu dzirdējis, ka lielu popularitāti būtu sasniedzis kāds reperis ateists...

Par Kanji esmu rakstījis daudz un dikti (skat. resursus), tāpēc šoreiz detalizēta dziesmu apraksta nebūs. Piebildīšu vien to, ka «Yeezus» nudien nav radiodraudzīgs ieraksts un, neskatoties uz to, ka platē vairākas dziesmas producējis franču duets «Daft Punk», nekādus 1970.gadu disko ritmus šajā ierakstā nemeklējiet.

Izdošanas datums - 18.06.2013.

Komentāri (32)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu