Empire of the Sun «Ice on the Dune» (15)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Empire of the Sun» otrā albuma vidusdaļā mani piemeklēja atskārsme. Šis duets taču nav nekas cits kā stilīga 2013. gada «Modern Talking» versija.

Empire of the Sun «Ice on the Dune»

(Virgin)

8/12

2008. gadā šis austrāliešu projekts «Empire Of The Sun», kurā apvienojies Lūks Stīls (Luke Steele), kurš ir arī līderis grupai «The Sleepy Jackson», un Niks Litlmors (Nick Littlemore) no elektroniskās grupas «Pnau» (sadarbojies ar Eltonu Džonu), izdeva svaigu un konceptuālu plati «Walking on a Dream», kas visā pasaulē nu jau pārdota vairāk nekā miljons kopiju. Tādi singli kā «We are The People» un «Walking On A Dream» radiostacijās skan vēl šodien.

Iedvesmojušies no britu rakstnieka Džeimsa Greiema Balarda (J. G. Ballard (1930 -2009)), viņi nodēvēja savu projektu «Empire of the Sun» un pieņēma pašu izdomātus alter ego - Imperators Stīls un Pravietis Litmors. Pēc debijas albuma projekts (tiesa, bez Litlmora) aktīvi koncertē, sniedzot krāšņus un muzikāli augstvērtīgus šovus visā pasaulē un paralēli gatavo muzikālo materiālu jaunai platei. Litmors izvēlējās nepiedalīties tūres koncertos, Eltona Džona aicināts pārcēlās uz Londonu un tad uz diviem gadiem pievienojās slavenās cirka trupas «Cirque du Soleil» komandai. Ar idejām vīri apmainījušies elektroniski, kā jau tas mūsdienu globalizētajā pasaulē plaši izplatīts.

Ice on the Dune
Ice on the Dune Foto: Publicitātes foto

Šā gada martā beidzot pēc piecu gadu pauzes «Empire Of The Sun» atgriezās ar ambiciozu video rullīti, kurā nedaudz tiek paskaidrota Imperatora un Pravieša loma šajā izdomātajā pasakā. Divos vārdos - abi šie varoņi ir labie tēli, kas rūpējas par mūsu planētu, bet tad uzrodas ļaunais Ēnu Valdnieks un visu izbojā.

Aprīlī izdots pirmais jaunā albuma vēstnesis «Alive», kas dīvainā kārtā nekļuva par topu grāvēju. Dziesma, manuprāt, fantastisks pophits (skat. video).

Jaunajā platē vīri devušies vēl tālāk popmūzikas virzienā, sakausējot savā mūzikā kaut ko no 1970. gadu vidus softroka un jahtroka (daudz izmantots «10cc» 1975. gada šedevra «I’m Not In Love» plašais sintezatora tembrs) un 1980. gadu pirmās puses sintīpopu. Divās dziesmās saklausīju tiešas norādes uz 80. gadu popmūziku. «Concert pitch» ļoti atgādināja kaut no F.R. David slavenā «Words», bet «Awakening» piedziedājums bija kā no vācu dueta «Modern Talking» dziesmu grāmatas.

«Daudz izmantojām «Yamaha CS-80» sintezatoru, kuru sāka ražot 1973.gadā. To savulaik izmantoja Vangelis savā filmas «Blade Runner» mūzikā, neskaitāmi softroka ansambļi - daudzi citi sākot no «Fleetwood Mac» beidzot ar Stīviju Vonderu (Stevie Wonder),» albuma skanējumu komentē Pravietis.

«Es vispār 1975. gadu uzlūkoju kā mūsu civilizācijas augstāko punktu.»

«Ice on the Dune» ir viengabalains deju popmūzikas ieraksts, kurā vīriem izdevies panākt vienlaikus retro un ļoti modernu skanējumu. Brīžiem gan «bumsi bumsi» monotonie bīti sāk traucēt, arī nemitīgais falseta dziedājums kļūst apnicīgs, bet kopumā kvalitatīvs vasaras fona ieraksts.

Izdošanas datums 14.06.2013.


Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu