Suuns «Images Du Futur» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmais lielais vasaras festivāls veiksmīgi aizvadīts - šonedēļ liekam jaunu bildi iekšā. Jau piektdien uz veselām sešām skatuvēm (plus kinoteātris un Bērnu sala) Salacgrīvas Zvejnieku parkā sāksies mūzikas un mākslas festivāls «Positivus». Viena no grupām, kas svētdien pēc plkst. 17 muzicēs uz otras lielākās skatuves būs Monreālas šūgeiza, krautroka, psihedēliskā roka apvienība «Suuns». Lūk, īss ieskats grupas jaunākajā studijas albumā «Images Du Futur».

Suuns «Images Du Futur»

(Secretly Canadian)

8/12

Kanādas eksperimentālās rokmūzikas skatuve laiku pa laikam «izspļauj» virspusē kādu jaunu, daudzsološu apvienību. Pagājušogad rakstīju par Monreālas dueta «Purity Ring» debijas albumu «Shrines», dīvaino putnu Maku Demarko (Mac DeMarco), šogad par ēterisko Monreālas dueta «Blue Hawaii» brīnišķīgo ierakstu «Untogether». Protams, jāpiemin jau tādi lielāku vai mazāku atpazīstamību guvuši mūziķi kā «Grimes», «Braids», «Wolf Parade», «Sunset Rubdown», postroka milži «Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra» u.c.

2010. gadā pie Monreālas mūzikas debesjuma iemirdzējās jauns kvartets «Suuns», kas savā debijas albumā «Zeroes QC» sakausēja šūgeiza («Jesus and Mary Chain» ietekmes), elektronikas un krautroka sastāvdaļas un izpelnījās gana atzinīgus vārdus no mūzikas kritiķu puses. Albumu producēja grupas «Besnard Lakes» līderis Džeiss Leiseks (Jace Lasek).

Suuns "Images Du Futur"
Suuns "Images Du Futur" Foto: Publicitātes foto

Grupa izveidojās 2006. gadā un tās pamatā šobrīd muzicē četri jaunekļi - dziedātājs un ģitārists Bens Šemijs (Ben Shemie), basists Džo Jarmušs (Joe Yarmush), bundzinieks Liams Onīls (Liam O’Neill) un taustiņnieks Makss Henrijs (Max Henry).

Pēc aktīvas koncertēšanas ar pirmās plates programmu, 2012. gadā grupa atgriezās studijā, lai kopā ar to pašu Leiseku ierakstītu jaunas dziesmas, ar kurām mūziķi centušies pilnveidot pirmā albuma skanējumu.

Ja debijas plate vairāk balstījās uz rifiem, tajā bija jūtama elektronisku bītu un sintezatoru klātbūtne, kā arī krautroka ietekmes, tad jaunajā platē bītu ir mazāk, ģitāras kļuvušas šūgeizīgākas un solista Šemija vokāls kļuvis intensīvāks. Ja pavēro grupas koncertus, tad Šemijs dziedot uzacis sarauc izteiksmīgā dusmu grimasē, ļaujot viegli nazālajam balss tonim ievibrēt vienā grūvā ar ģitāru sienu.

Jaunajā albumā, manuprāt, pat var atrast vienu nosacītu hitu, kas ir psihedēliskas ģitāras tēmas caurvīts skaņdarbs ar futūristisko nosaukumu «2020» (skat. video). Tomēr, lai cik labs puišiem ir padevies jaunais albums, viena lieta kas krīt acīs un uz kuru norāda teju visi apskatnieki tomēr liedz šo grupu uztvert kā svaigu, patstāvīgu vienību. Proti, Šemija dziedāšanas maniere ir absolūti identiska britu grupas «Clinic» solistam Eidam Blekbērnam (Ade Blackburn). Ja godīgi, pirmo reizi izdzirdot «Suuns», man likās, ka ir noticis kāds pārpratums un manā atskaņotājā iekļuvis nevis «Suuns», bet «Clinic» albums.

Varbūt tas būtu piedodami tad, ja «Suuns» neko par «Clinic» eksistenci nezinātu un pilnīgi patstāvīgi būtu nonākuši līdz šādam skanējumam, taču, izrādās Šemijs jau desmit gadus ir liels «Clinic» fans un nekādā veidā nenoliedz, ka ir ietekmējies. Manuprāt, tomēr ar šo ietekmēšanos viņš ir mazliet pāršāvis pār strīpu.

Nav iespējams klausīties «Suuns» un vienlaikus nedomāt par «Clinic».

Starp citu, arī «Clinic» ir aktīvi un šogad izdevuši jaunu ierakstu. Šeit trīs «Clinic» TVNET albumu apskati.

Izdošanas datums: 05.03.2013.


Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu