Charli XCX «True Romance» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

20 gadus vecā «Charli XCX» (Charlotte Emma Aitchison) ir viena no jaunā popmūzikas viļņa zvaigznēm (blakus Elijai Goldingai, Marina & The Diamonds, Sky Ferreira, MS MR), kas ekspluatē gandrīz visas zināmās popmūzikas klišejas, tikai iepako tās gaumīgā, stilīgā, modīgā, hipsterīgā ietinamajā papīrā. Jau sestdien Čārlijas uzstāšanos varēsim baudīt Salacgrīvā, uz «Postitivus» festivāla «Nordea» skatuves plkst. 20.

Charli XCX «True Romance»

(IAMSOUND)

8/12

Dzimusi Hertfordšīrā, Anglijā, stundas braucienā no Londonas, Čārlija jau 14 gadu vecumā sāka sacerēt pati savas dziesmas, ietekmējoties no Britnijas Spīrsas un Avrilas Lavinjas. Pēc divu gadu rosīšanās gatavs bija arī pirmais albums «14», ko finansiāli ierakstīt meitai palīdzēja tētis un mamma. Tiesa, šis ieraksts oficiāli izdots tā arī netika.

Jaunā māksliniece turpina muzicēt, publicē savas dziesmas internetā (MySpace), līdz tiek ievērota un nonāk Londonas reiva klubu sabiedrības aprindās. Tā solīti pa solītim arī sāk tapt šis šogad izdotais albums «True Romance», kurā atsevišķas dziesmas pat sacerētas pirms četriem vai pat pieciem gadiem. Piemēram, dziesma «Set Me Free» sākotnēji saucās «Feel My Pain» un tika sacerēta 15 gadu vecumā.

Foto: Publicitātes foto

«Charli XCX» (XCX nozīmē «Kiss Charli Kiss») bieži dēvē par indīpopa mākslinieci, taču iedziļinoties, ir skaidrs, ka ar indīmūziku Čārlijai nav gandrīz nekāda sakara, kaut arī viņas pirmos singlus atzinīgi novērtējis gaumes noteicējs - portāls «Pitchfork» un

viņas sapņu vīrietis ir Roberts Smits no «The Cure».

Viņa fano par Britniju, Selēnu Gomesu, Gvenu Stefani, jūsmo par modi (noteikti koncertā redzēsim Čārliju ar milzīgiem platformas zābakiem), par Krisa Kaninghema (Chris Cunningham) videoklipiem u.t.t.

«Es saceru popmūziku ar saturu, es radu emocionālu popmūziku,»

viņa uzsver intervijās. Šim apgalvojumam noteikti var piekrist, jo «True Romance» ir mazliet spocīgs, tumšs elektroniskās popmūzikas ieraksts, kurā nav atrodami izteikti viegli sagremojami pophiti. Starp citu, šādus vieglus pophitus arī Čārlija ir spējīga sacerēt. Kā piemēru var minēt šobrīd top40 dominējošo zviedru meiteņu dueta «Icona Pop» grāvēju «I Love it», kuru sava albuma sesijās Zviedrijā pusstundas laikā «uzcepa» Čārlija.

«Šī dziesma nāca ātri un viegli, tiesa, tā neiekļāvās mana albuma koncepcijā, tāpēc es to atdevu «Icona Pop». Viņas daudz vairāk spēja identificēties ar dziesmas vēstījumu,» viņa komentē.

Albumā iekļautas trīspadsmit pašas Čārlijas sacerētas dziesmas, no kurām lielāko daļu producējis Ariels Rehtšeids (Ariel Rechtshaid). Viņa spalvai pieder Ašera (Ushera) hits «Climax». Ierakstu ievada viens no spilgtākajiem Čārlijas veikumiem «Nuclear Seasons», kurā sakausētas 1980. gadu pop un ne tikai mūzikas («T-Pau», Martika, «Cocteau Twins») ietekmes. Par «T'Pau» (īpaši «Heart And Soul» asociācijas ar «Stay Away») jau rakstīju pirms gada (skat. resursus). «You (Ha Ha Ha)», kas muzikāli mazliet izlec no kopējās plates koncepcijas, producējis britu elektroniķis «Gold Panda» (plašāk apskatā).

Lieliski izskan «Cloud Aura» (skat. video) - vienīgā dziesma platē, kurā dzirdams kāds viesvokālists. Šoreiz tā ir kolorītā amerikāņu repere, striptīzdejotāja Brūka Kendija (Brooke Candy), kuru, iespējams, daudzi atceras no «Grimes» video «Genesis».

«Es mūziku redzu krāsās,» par albumu stāsta Čārlija. «Šis albums ir violets, kā tāda košļājamā gumija.»

Jāpaciešas vien dažas dienas un šo violeto popmūziku būs iespēja baudīt Salacgrīvā.

Izdošanas datums: 12.04.2013.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu