Jagwar Ma «Howlin'» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kādu rītu Radio SWH uzdūros austrāļu ansambļa «Jagwar Ma» dziesmai «Man I need». Biju pārsteigts! Man jau likās, ka šāda eksperimentāla popmūzika lielo raidstaciju cenzūras sietam netiek cauri. Protams, šis patīkamais «incidents», un arī fakts, ka grupas debijas albums šonedēļ tiek izdots ASV, ir pietiekami svarīgi iemesli, lai par šo grupu uzrakstītu mazliet plašāk.

Jagwar Ma «Howlin'»

(Mom + Pop)

9/12

Šim kolektīvam TVNET rubrikā «Uz radara» jau nedaudz pieskāros gada sākumā, kad tika izdots lieliskais singls «The Throw». «Trīs (pārsvarā gan divi) jaunekļi - Džono Ma (Jono Ma), kas agrāk spēlēja grupā «Lost Valentinos», Džeks Frīmens (Jack Freeman) un Gabriels Vinterfīlds (Gabriel Winterfield), kas muzicējis ar šūgeizeriem «Ghostwood», - atgriež mūs 1990. gadu sākumā, kad britu salās lija «skābes lietus» - «Inspiral Carpets», «Primal Scream», «Happy Mondays» u.c.,» toreiz rakstīju.

Protams, šāda «madčestras» klasiķu muzikāla citēšana nepalika nepamanīta britu salās un pats Noels Galahers (Noel Gallagher) publiski izteicās, ka no divām jaunajām grupām - «Temples» un arī «Jagwar Ma» ir «atkarīga mūsu galaktikas nākotne».

Ar šādu komplimentu padusē puiši šovasar izdevuši savu pirmo albumu «Howlin'», kas šonedēļ oficiāli izdots arī Ziemeļamerikā.

Varbūt tiešām šī psihedēliskā 1980.gadu beigu indī deju mūzika piedzīvo savu otro atnākšanu? Galu galā nesen apvienojušies klasiķi «The Stone Roses», lielisku albumu šogad izdevis Bobijs Gilespijs un viņa «Primal Scream» (skat. recenziju). Spirināties turpina «Happy Mondays», «The Charlatans», «Inspiral Carpets»...

«Howlin'»
«Howlin'» Foto: Publicitātes foto

«Jagwar Ma» šo aizgājušo gadu mūziku spējuši aktualizēt labāk nekā jebkurš no minētajiem veterāniem. Kā viņiem tas izdevies? Grūti pateikt. Varbūt Austrālijā jaunieši kaut kā prasmīgāk absorbē esošas muzikālas idejas un spēj tās daudz interesantākā muzikālā mērcē pārnest uz mūsdienām. Nāk prātā tie paši austrāļu puiši «Tame Impala», kas perfekti uz mūsdienām pārcēluši 1960. gadu roka psihedēliju.

«Jagwar Ma» atzīst gan «Primal Scream», gan «Happy Mondays» ietekmes, pieminot arī tā laika tehno dīdžejus Polu Oukenfoldu (Paul Oakenfold) un Endrjū Vezerolu (Andrew Weatherall) un viņu miksus grupai «Happy Mondays».

Šai «madčestras» estētikai puiši piemetuši klāt arī 60. gadu «The Beach Boys» vokalīzes (dziesmā «Come Save Me», kas arī pirmais grupas singls u.c.) un hausmūzikas leģendas «A Guy Called Gerald» (ietekme dzirdama dziesmā «Four») bītus.

Varētu šķist: lai panāktu šādu autentisku sapņainu deju grūvu, būtu jālieto diezgan daudz dažādu apreibinošu vielu. Taču tā nav.

Albums ierakstīts Francijā vairāku mēnešu garumā, un puišu «ēdienkartē» nebija nekas smagāks par sieru un vīnu.

«Tas, kā man liek justies «Screamadelica»*, ir daudz spēcīgāk nekā jebkuras narkotikas,» izteicies kādā intervijā Gabriels Vinterfīlds.

Jā, varbūt šajā «Jagwar Ma» platē nav «Step On» vai «Loaded» kalibra skaņdarbu, taču kopumā šī ir ļoti patīkama klausāmviela, īpaši ja esi kādreiz jūsmojis par kādu no rakstā minētajām klasiskajām «madčestras» skatuves grupām.

Izdošanas datums - 13.08.2013.

* 1991. gadā izdots «Primal Scream» albums

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu