Franz Ferdinand «Right Thoughts, Right Words, Right Action» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc piecu gadu pauzes šodien (26.08.) savu ceturto studijas albumu laiž klajā Glāzgovas kvartets «Franz Ferdinand». Pirms jaunās plates apskata izskrēju cauri paša sarakstītajam par grupas pirmajiem trim albumiem (skat. resursus), no kuriem debijas plate 2004. gadā kronēta par TVNET top50 labāko mūzikas ierakstu. Interesanti, ka otrā un trešā albuma sakarā esmu minējis, ka «Franz Ferdinand» skan labi, bet grupai trūkst spilgtu, spēcīgu dziesmu. Vai šajā jaunajā albumā «Right Thoughts, Right Words, Right Action» beidzot ir atrodams kas spilgts un spēcīgs, lasi tālāk!

Franz Ferdinand «Right Thoughts, Right Words, Right Action»

(Domino)

9/12

Arī šoreiz skotu kvartets savā nemainīgi oriģinālajā sastāvā (Alex Kapranos, Nick McCarthy, Robert Hardy, Paul Thomson) skan labi. Brīžiem pat ļoti labi! Pirmās trīs jaunā albuma dziesmas liek sajūsmā piesist kāju un vieš cerības, ka beidzot grupai izdevies pietuvoties debijas albuma radošajām virsotnēm.

Titulskaņdarbs «Right Action» pat īsti nepaspēj iesākties, kad jau 23. sekundē izskan dziesmas atslēgas frāze «Right Thoughts, Right Words, Right Action», kas varētu būt ikviena politiķa moto, bet vēl pēc 40 sekundēm jau pirmais ģitāras solo. Dziesmā ir gan debijas plates robustā struktūra, gan trešās plates dejiskais bīts, gan otrajai platei raksturīgie britpopa elementi. Par deju ritmu, starp citu, šajā dziesmā atbildīgi Džo Godards (Joe Goddard) un Aleksis Teilors (Alexis Taylor) no «Hot Chip». Sekojošais «Evil Eye» («Ļauna acs») ir vēl dejiskāks un rifīgāks - balstās uz eleganta ģitāras motīva, kas mazliet atgādina populāro «INXS» 80. gadu hitu «Need You Tonight». Savukārt ar trešo albuma dziesmu «Love Illumination», kuras pamatā divu ģitāru rifu saspēle, spocīgs sintezatora solo un pat pūtēju grupa, kolektīvs nodemonstrē, ka ir gatavs eksperimentēt arī ar smagāku ģitārroku.

Pēc šāda jaudīga sākuma diemžēl seko neliels kritums. «Stand on the Horizon» un «Fresh Strawberries» ir vidēja tempa indīdisko klišejas bez iekšēja nerva, iekšējas spriedzes. Situāciju glābj albuma dinamiskākais skaņdarbs, kas lieliski izskan arī koncertos - «Bullets», taču diemžēl atkal seko četru samocītu dziesmu komplekts, kas mazliet nogremdē albuma sākumā strauji un daudzsološi iesākto.

Foto: Publicitātes foto

Intervijās savu gandrīz piecu gadu prombūtni vīri skaidro pavisam vienkārši. «Mēs pieņēmām apzinātu lēmumu iepauzēt, pabūt prom no publikas, lai atgūtu radošo dzirksti. Ziniet, kā mēdz būt -

kad esi vienatnē, tad vari uzdriblēt bumbu 20 reizes, bet, kolīdz kāds tevi vēro, tā labi ja sanāk trīs reizes,»

skaidro Kapranoss.

Šajā starplaikā katrs no grupas mūziķiem iesaistījās citos projektos, īpaši ražīgi bijuši Alekss un Niks, kas savās mājas studijās ierakstījuši vairākas jaunas skotu grupas. Kapranosam pieder studija «Black Pudding», bet Makārtijam - «Sausage» studija Londonā.

Arī «Franz Ferdinand» jaunā albuma agrīnie demo ierakstīti «Sausage» studijā, savukārt pamatstudijas darbs veikts «Club Ralph» ierakstu studijā Londonā, kurā stāv 1974. gada vācu producenta Konija Planka uzbūvētā 56 ceļu analogā pults, uz kuras ierakstīti klasiski «Kraftwerk», «Neu», «Can» un «Eurythmics» albumi.

Divas dziesmas («The Universe Expanded» un «Treason! Animals») platē producējis zviedru grupas «Peter, Bjorn and John» dalībnieks Bjorns Jitlings (Bjorn Yttling) savā Stokholmas studijā. «Stand on the Horizon» savukārt gaisīgāku palīdzējis uzmiksēt norvēģu elektroniķis Tods Terje. Vēl pie sadarbības partneriem jāpiemin Roksane Kliforde (Roxanne Clifford) no britu grupas «Veronica Falls», kuras balss dzirdama liriskajā «Fresh Strawberries».

Atgriežoties pie apskata ievadā uzdotā jautājuma, jāsaka, ka platē šoreiz Ir atrodami vismaz četri spilgti skaņdarbi (pirmie trīs un «Bullets»), bet diemžēl kopumā ieraksts, lai arī koncentrēts un kodolīgs (tikai 35 min), līdz galam nepārliecina.

Izdošanas datums - 26.08.2013.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu