DIANA «Perpetual Surrender» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Atceros laikus, kad gari ģitāras un saksofona solo popdziesmās bija izgājuši no modes. Beidzot šīs 1980.gadu klišejas, pateicoties jauniem mūziķiem, atgriežas un ir pēdējais un skaļākais modes kliedziens. Tam spilgts piemērs - kanādiešu kvartets «DIANA», kas šogad izdevis vienu no interesantākajiem debijas albumiem «Perpetual Surrender».

DIANA «Perpetual Surrender»

(Jagjaguwar)

10/12

Vispār pēdējos gados savdabīgu renesansi piedzīvojusi 1980.gadu jaunā viļņa mūzika (new wave), kuru no jauna, ar jaunām tehnoloģijām, dekorācijām aktualizē virkne grupu. Tādas apvienības kā «DIANA», «Pure Bathing Culture» u.c. pat ieguvušas jaunu mūzikas kritiķu birku, proti, haze-pop (dūmakaina popmūzika).

Klausoties Toronto kvarteta «DIANA» debijas plati, laiku pa laikam uzplaiksnī dažādas 80.gadu asociācijas - «Avalon» (1982.gads) laika «Roxy Music», kaut kas no sintīpopa (izteiksmīgi bungmašīnu uzsitieni), «Cocteau Twins», «10cc» sintezatoriem, softroka, džeza mūzikas. No nesenākas pagātnes jāmin Alisones Goldfrapas balss vaibsti («Goldfrapp»), kaut kas no pirms pāris gadiem aktuālā čilveiva...

DIANA "Perpetual Surrender"
DIANA "Perpetual Surrender" Foto: Publicitātes foto

Mūzika, ņemot vērā to, ka šis ir debijas albums, izklausās pārsteidzoši nobriedusi. Tas tamdēļ, ka «DIANA» dalībnieki nav nekādi iesācēji. Visi studējuši džeza mūziku un darbojušies citos pazīstamos Kanādas projektos («The Hidden Cameras», «Destroyer», «Bonjay»). Divi grupas galvenie dziesmu autori ir multiinstrumentālists un saksofonists Džozefs Šabsons (Joseph Shabason), kuru atminamies no lieliskās «Destroyer» plates «Kaputt» (skat. recenziju) - visu albumu caurvija viņa smeldzīgie saksofona soliņi, un Kīrans Adamss (Kieran Adams). Abi sākotnēji darbojušies divatā ar nosaukumu «Everything All the Time».

Kopā ar producentu Rodžeru Līvensu (Roger Leavens) sacerētas vairākas instrumentālas popdziesmas, taču abus nepameta sajūta, ka kaut kā pietrūkst. Tiek uzaicināta sena paziņa - savulaik garāžroka dueta «Army Girls» un Rīgas viesu - grupas «Austra» ģitāriste Karmena Elle (Carmen Elle) un dzimst jauns projekts «DIANA». Karmenas «goldfrapiskā», mazliet «keitbušīgā» balss kļūst par iztrūkstošo saistvielu grupas skanējumā. Ansambļa potenciālu pamana izdevniecības «Jagjaguwar» cilvēki, un tiek noslēgts līgums par plates ierakstu.

Kā albuma muzikālo virsotni varētu izcelt tituldziesmu «Perpetual Surrender» (skat. audio), kas iesākas ar džezīgu basa tēmu, «Sade» raksturīgām perkusijām un visam pāri skanošu Roland «Juno-60» sintezatoru. Dziesmas vidū klausītāju citā dimensijā ieved fantastisks saksofona solo, kuram izskanot, vēl aptuveni minūti skan abstrakti ambienti trokšņi.

Viens no gada labākajiem debijas albumiem!

Izdošanas datums - 20.08.2013.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu