Laura Veirs «Warp and Weft»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dziesminiece no Kolorādo sniegotajām virsotnēm Laura Veirsa (Laura Veirs) izdevusi vēl vienu lielisku albumu (pēc skaita devīto), kurā sakoncentrējusi daudzas gadu gaitā uzkrātas zināšanas. Kā redzams attēlā, albuma ieraksta procesā Laura bijusi astotajā grūtniecības mēnesī ar savu otro bērnu, un šis fakts nenoliedzami ietekmējis arī albuma saturu.

Laura Veirs «Warp and Weft»

(Bella Union)

9/12

«Warp and Weft» (aušanas tehnikas apzīmējumi - Veirsas māte bijusi liela audēja) ierakstīts Portlendā šā gada pavasarī Veirsas ilggadējā sadarbības partnera, producenta un laulātā drauga Takera Mārtina (Tucker Martine) virsvadībā. Kā albuma tapšanas videofilmiņā stāsta pati Veirsa (skat. video), šis albums arī ir savā ziņā noausts, izmantojot senu folkdziesmu un citu mūziķu dzīves stāsta fragmentus. «Warp and Weft» atšķirībā no dažiem iepriekšējiem ierakstiem, (kaut vai pēdējā «July Flame») kuros dominēja Lauras balss un akustiskā ģitāra, ir kolektīva kopdarbs un balstās uz Veirsas elektriskās ģitāras spēli, turklāt plates ierakstā dziedātāja uzaicinājusi vairākus viesmūziķus.

Albuma ievadskaņdarba «Sun Song» (skat. audio) izskaņā dzirdama kanādiešu sirēna Niko Keisa (skat. apskatu pirms dažām dienām), «My Morning Jacket» solists Džims Džeimss (Jim James), «Grammy» balvu laureāte, kanādiešu dziedātāja K.D. Langa (K.D. Lang), «The Decemberists» mūziķi un pats džeza bungu lielmeistars Braiens Bleids (Brian Blade), kas muzicē ar džeza gigantu Veinu Šorteru (Wayne Shorter).

Laura Veirsa un bundzinieks Braiens Bleids
Laura Veirsa un bundzinieks Braiens Bleids Foto: lauraveirs.com

Džeza mūzika acīmredzami ir viena no Lauras mīlestībām. Dziesmas «That Alice» pamatā, piemēram, ir stāsts par saksofonista Džona Koltreina sievu - lielisko džeza arfisti Alisi Koltreinu (Alice Coltrane). Alises biogrāfijas fakts - draudzība ar Indijas guru Sačidanandas Sarasvati un tā ietekmē tapušais 1970. gada skaņdarbs «Journey in Satchidananda», inspirējis Veirsas albuma pēdējo kompozīciju «White Cherry». Arī šajā džezīgajā skaņdarbā dzirdama arfa un frīdžezīgs saksofona solo. Pie bungām, protams, Braiens Bleids.

Foto: Publicitātes foto

Veirsas pavadošā grupa nav daudz mainījusies kopš fantastiskās 2004. gada plates «Carbon Glacier» - basists Karls Blau (viņa atslēgu graboņa dzirdama instrumentālajā «Ikaria»), bundzinieks un albuma producents Takers Mārtins (uz maiņām ar vietējo portlendieti Stīvu Nistoru (Steve Nistor)) un «My Morning Jacket» ģitārists Karls Brēmels (Carl Broemel).

Gaidot bērniņu, protams, saturiski albums ir sanācis pacilājošs - tajā ir prieks, pateicība, taču vienlaikus šur tur iezogas arī bailes un apziņa, ka sev mīļus cilvēkus diemžēl varam ari zaudēt. Viena no dziesmām pieskaras ieroču problēmai ASV skolās.

Lielisks alternatīvā kantri, folkmūzikas ieraksts, kuram papildu dimensiju atver džeza mūzikas citāti.

Izdošanas datums - 20.08.2013.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu