Derrick Hodge «Live today» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

34 gadus vecais džeza basģitārists Deriks Hodžs (Derrick Hodge) lielāko daļu savas radošās dzīves darbojies ēnā - producējis citu mākslinieku ierakstus, muzicējis ar daudziem hiphopa, neosoula, džeza mūziķiem, sacerējis mūziku kinofilmām utt. Šogad Hodžs saņēmies un startējis kā solomākslinieks. Viņa debijas plate «Live Today» ir obligāta klausāmviela, vismaz džeza un nesoula mūzikas gardēžiem noteikti!

Derrick Hodge «Live today»

(Blue note)

10/12

Parasti bērnībā daudzi mēs vēlamies kļūt par dziedātājiem, ģitāristiem, varbūt bundziniekiem, taču par basģitāristu kļūt sapņo vien retais. Pastāv pat zināms muļķīgs stereotips, ka basu dod rokās tiem, kuriem «tie pirksti tik veikli nekustas». Deriks Hodžs ir izņēmums. Audzis Filadelfijā, viņš bieži devies ar māti (viņa dziedāja baznīcas korī kopā ar zvaigzni Petiju Labeli) uz vietējo dievnamu, kur klausījies gospelmūziku - kori, dzīvo ansambli, un viņa uzmanību vienmēr piesaistīja vietējās draudzes grupas basists. Tad arī viņš pie sevis nolēmis, ka vēlas spēlēt šo zemo vibrāciju četrstīgu instrumentu.

Jau septiņu gadu vecumā viņš sāk spēlēt elektrisko soloģitāru un pēc gada pāriet uz basu. Vēlāk apgūst arī kontrabasu.

Live today
Live today Foto: Publicitātes foto

Studē džeza mūziku, kompozīciju un ar gadiem pats kļūst par komponistu un skolotāja Tererensa Blančerda (Terence Blanchard) virsvadībā iepazīst Holivudas kino industrijas aizkulises, arī pats bieži kā instrumentālists piedalās dažādu filmu skaņu celiņu ierakstos un ar laiku sāk patstāvīgi komponēt kino.

Pēdējos desmit gadus aktīvi muzicē, sadarbojas ar reperi Komonu (Common), vibrofonistu Stefonu Harisu (Stefon Harris), dziedātāju Džilu Skotu (Jill Scott), Q-Tip, ir neosoula dziedātāja Maksvela (Maxwell) grupas mākslinieciskais vadītājs un mums labi zināmo un šovasar vaigā skatīto «The Robert Glasper Experiment». Tiesa, Rīgā Deriku neredzējām, viņu koncertā aizstāja talantīgais basģitārists Bērniss Treviss (Burniss Traviss).

Jaunais albums, kā komentē pats Deriks, ir tapis ļoti nepiespiesti, vien dažas nedēļas pirms tā iemūžināšanas Bruklinas skaņu ierakstu studijā. «Vēlējos būt godīgs pret sevi un citiem, necensties domāt producenta kategorijās, tāpēc visa mūzika tapa diezgan ātri, neko konkrēti neplānojot, - centos piefiksēt «šeit un tagad» mirkli,» viņš skaidro. «Tāpēc arī šāds nosaukums «Live Today» (Dzīvo šodien).»

Skaņdarbi ierakstīti vienā, varbūt divos «teikos» un atstāj dzīvu, mazliet raupju iespaidu.

Pirmais plates instrumentālais skaņdarbs - piecas minūtes garais «The Real» ir kā krāsu/skaņu palete, no kuras tālāk tiek gleznots viss albums. Tajā saplūst kaut kas no Karību mūzikas, Mailza Deivisa eksperimentiem, hiphopa (DJ Jahi Sundance skreči), neosoula (kustīgā basa līnija kopā ar bungām), bet pūšamo instrumentu partijas mierīgi varētu būt izgrieztas no kāda «D'Angelo» albuma «Voodoo» skaņdarba (skat resursus).

Ierakstā piedalījies trompetists Kejons Harolds (Keyon Harrold), kas, starp citu, sacerējis pāris hitu reperim «50 Cent», taustiņnieks Traviss Deilss (Travis Sayles), kas muzicē kopā ar Deriku dziedātāja Maksvela grupā, neosoula veterāns - pianists Džeimss Poisers (James Poyser) un bundzinieks Kriss Deivs (Chris Dave), kas spēlē ar minēto Rīgas viesi - džeza pianistu Robertu Glasperu. Abi, starp citu, grabina dakšiņas un karotes skaņdarba «Table Jawn» ievadā.

Dziesmā «Still The One» dzirdama vēl viena Glaspera grupas dalībnieka - Keisija Bendžamina (Casey Benjamin) vokodētā balss, bet tituldziesmā ierepo Komons.

Ja albumā nebūtu akustiskais jaunā dziedātāja Alana Hemptona (Alan Hampton) ģitārskaņdarbs «Holding Onto You», kas atgādina kaut ko no Eda Šīrana romantiski ietonētas dziļdomīgas smeldzes, tad Derika Hodža platei varētu dot visus 11/12.

Rekomendēju!

Izdošanas datums - 06.08.2013.


Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu