Goldfrapp «Tales of Us» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Alisone Goldfrapa (Alison Goldfrapp) un Vils Gregorijs (Will Gregory) jeb elektroniskās mūzikas duets «Goldfrapp» turpina mētāties starp divām muzikālām pasaulēm - 1980. gadu sintīpopu un atmosfērisku, viegli elektronisku folkmūziku. Pēc 2008.gada akustiskā «Seventh Tree» un 2010. gada izteikti popsīgā «Head First» grupa šogad atkal nolēmusi atgriezties pie liegākām skaņām - pie izcilā pirmā albuma estētikas.

Goldfrapp «Tales of Us»

(Mute)

9/12

Tie, kas atminas projekta 2000. gada kristālsmalko debijas plati «Felt Mountain» (2000) un nav bijuši gluži sajūsmā par grupas turpmāko albumu elektronisko skanējumu (skat. resursus), droši var doties uz veikalu (mp3 vai vinilplašu) pēc jaunā veikuma «Tales of Us». Šis ieraksts balansē kaut kur starp «Felt Mountain» gaisīgumu un «Seventh Tree» folku.

Goldfrapp «Tales of Us»
Goldfrapp «Tales of Us» Foto: Publicitātes foto

Tas ir fantastiski skaists, intīms, izjusts desmit dziesmu cikls, kurā Gregorijs uzbur iespaidīgu kinematogrāfisku muzikālu ainavu (nav brīnums, ka mūziķi pie ietekmēm min Deividu Linču un Ingmaru Bergmani), bet Goldrapa ar savu ēterisko soprānu aizved emocionāli izjustā ceļojumā, kura galamērķis ir smaržojoša ziedu pļava, šalkojošs okeāns vai kas nu kuram acu priekšā, klausoties šo plati, atklājas.

Visas desmit dziesmas turas kopā kā viens vesels (varbūt izņemot vieglā bītā pulsējošo «Thea»), priekšplānā netiek izvirzīts kāds radiodraudzīgs hitsingls, kā tas bijis pēdējos albumos.

Katra dziesma albuma ir nodēvēta kādas personas vārdā, tādējādi atsedzot visu «mūsu» dažādos raksturus un iekšējos zemapziņas atvarus. «Annabel», piemēram, ir radies kanādiešu rakstnieces Ketlines Vinteres (Kathleen Winter) stāsta «Annabel» (2010) ietekmē, kas stāsta par hermafrodītu, kuru sabiedrība piespiež izvēlēties vienu identitāti. «Why couldn't they let you be both?» dziesmā jautā Goldfrapa.

Protams, līdz «Felt Mountain» mākslinieciskajām virsotnēm mazliet pietrūkst, bet ir milzīgs prieks, ka «Goldfrapp» vismaz daļēji atgriežas pie skanējuma, kuru dēļ vispār šo grupu mēs (vismaz es noteikti) ļoti iemīlējām.

Izdošanas datums - 08.09.2013.


Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu