Holy Ghost! «Dynamics» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad aprit 13 gadi kopš izveidota neatkarīgās mūzikas izdevniecība «DFA Records», kas pēc grandža, ņūmetāla, postgrandža, britpopa, postroka un citiem rokmūzikas atzariem, kas dominēja 1990. gados, uz pjedestāla atgrieza gaumīgu, dzīvu, īstu deju mūziku. Lai arī «DFA Records» ziedu laiki datējami ar pagājušā gadu desmita sākumu un vidu, vēl šodien izdevniecība priecē ar interesantiem jauniem ierakstiem. Viens no tiem - Bruklinas indīdisko dueta «Holy Ghost!» (no angļu val., - «Svētais Gars!») jaunais albums «Dynamics».

Holy Ghost! «Dynamics»

(DFA)

10/12

Par «DFA Records» milzīgo nozīmi precīzi pastāsta 13 minūšu gara īsfilma (skat. video), kurā ieskicēti gan apstākļi kādos radās indīdisko, savdabīgā indīhausa skaņa (The Rapture «House of Jealous Lovers» vai «LCD Soundsystem»), gan intervēti visi trīs galvenie izdevniecības personāži - Džeimss Mērfijs, britu izdevniecības «Mo Wax» līdzdibinātājs Tims Goldsvortijs (Tim Goldsworthy) un izbijis Holivudas bērnu filmu aktieris - menedžeris Džonatans Galkins (Jonathan Galkin). Iesaku noskatīties!

Kad 2001. gadā «DFA» sāka savu darbību, pirmie mākslinieki ar kuriem izdevēji sadarbojās, bija tuvākie draugi. Divi šādi draugi tolaik - tikai 18 un 19 gadus veci gurķi bija Nikolass Milhisers (Nicholas Millhiser) un Aleksandrs Frankels (Alexander Frankel), kuri bija izveidojuši hiphopa apvienību «Automato». Viņi, starp citu, pazīst viens otro jau kopš sešu gadu vecuma. Goldsvortijs un Mērfijs jaunajiem censoņiem palīdzēja noproducēt pirmo albumu «Automato» (2004) un rezultātā to pat izplatīja lielā izdevniecība «EMI».

Albums diemžēl, vai par laimi izgāzās, bet galvenais, kā atminas puiši, bija DFA radošā katalizatora Džeimsa Mērfija atstātais iepaids uz viņiem - ne tikai cilvēciski, bet arī profesionāli. Abi jaunekļi Mērfija un melomāna Galkina ietekmē ar laiku izkopa paši savu mūzikas gaumi un drīz dibināja jaunu apvienību - «Holy Ghost!». Pirmais singls «Hold On» izdots jau 2007. gadā un tam seko piedāvājumu lavīna remiksēt dažādus popmūzikas māksliniekus.

«Dzīvās bungas un sintezatori,» tā DFA muzikālo estētiku varētu raksturot pāris vārdos.

Šādu formu savā mūzikā izmanto arī «Holy Ghost!», kuru debijas albumu TVNET slejās pirms diviem gadiem iecēlu Mēneša albuma godā.

Holy Ghost! «Dynamics»
Holy Ghost! «Dynamics» Foto: Publicitātes foto

Manas simpātijas pret šo ansambli nav zudušas arī 2013. gadā. Jaunais ieraksts, kas loģiski turpina pirmās plates sintpopa/indīdisko kursu, ir tikpat jauks un labskanīgs. Par cik Mērfijs pēc «LCD Soundsystem» projekta izbeigšanas, pievērsies citām lietām un izdevniecības pienākumus gandrīz 100% ir nodevis Galkina ziņā, puišiem nācās jauno plati producēt pašiem, ņemot talkā līdzproducentu un skaņu inženieri Krisu Zeinu («Passion Pit», «The Walkmen»).

Līdzīgi kā debijas plati, arī šo ierakstu var droši likt blakus tādiem deju indie māksliniekiem kā «Junior Boys», «The Juan Maclean», «Ford & Lopatin», «Cut Copy», veterāniem «New Order» (albumu noslēdz dziesma «Cheap Shots», kas mats matā izklausās kā «New Order») u.c. Vasarā, starp citu, «Holy Ghost!» kopīgi koncertēja ar Mančestras veterāniem.

Albumā kā viesmākslinieki dzirdami Alans Palomo no projekta «Neon Indian» un ilggadējā DFA «ģimenes» locekle Nensija Vanga (Nancy Whang).

Labākā dziesma: «Changing of the Guard».

Izdošanas datums: 09.09.2013.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu