Icona Pop «This Is... Icona Pop» (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valstīs, kurās mūzikas biznesa infrastruktūra ir sakārtota, iespējams ir viss. Lūk, jums piektdienas atslodzei veiksmes stāsts no Zviedrijas - «Icona Pop».

Icona Pop «This Is... Icona Pop»

(Big Beat / Record Company Ten)

9/12

Zviedrija. 2009.gads. Notiek kārtējā jauniešu ballīte Stokholmā - uz koka parketa mētājas izsvaidīti polaroīdi, fonā skan Prinsa (Prince) mūzika un kādā no telpām saskrienas divas meitenes, kuras acumirklī sajūt neticamu savstarpēju pievilkšanās spēku, dvēselisku radniecību. Jau nākamajā rītā viņas satiekas vēlreiz, kopīgi muzicē, sacer pirmo dziesmu un nolemj dibināt popgrupu.

Kopš tās dienas abas meitenes - afrikāņu (Gambijas) izcelsmes Aino (Aino Jawo, 27) un zviedriete Kerolaina (Caroline Hjelt, 25) ir labākās draudzenes un dzīvo, izklaidējas un bēdājas kopā. Visticamāk tieši par viņām abām ir dziesma «Girlfriend» («All I need in this life of sin is me and my girlfriend»/ «Viss, kas man šajā grēcīgajā dzīvē ir vajadzīgs ir es un mana draudzene»).

Jau pēc mēneša meitenes ir gatavas koncertam un tā paša gada beigās noslēdz līgumu ar zviedru izdevniecību «TEN Music Group», kur mājvietu atradusi arī lieliskā pagānpopa apvienība «Niki & The Dove», ko klātienē varējām baudīt «Positivus».

This Is…Icona Pop
This Is…Icona Pop Foto: Publicitātes foto

Paši pirmie «Icona Pop» ieraksti īstenībā mazliet atgādina «Niki & The Dove», kaut vai 2011. gada debijas singls «Manners». Jau gadu vēlāk, 2012. gada maijā seko singls «I Love It», kas plašajai pasaulei «pieleca» tikai pēc gada un «We Got the World». Tā paša gada oktobrī Zviedrijā izdots debijas albums «Icona Pop», kas Zviedrijas topā debitē vien 55.vietā.

Tomēr

labu dziesmu nenoslēpsi un «I Love It» arvien biežāk sāk izmantot dažādās reklāmās, datorspēlēs, seriālos

(piemēram, hipsterīgajā «Girls») un soli pa solim tā sāk kļūt par arvien lielāku hitu.

«Icona Pop»
«Icona Pop» Foto: REUTERS/ScanPix

Īsā dziesmas tapšanas vēsture ir sekojoša. Abas meitenes kopā ar producentu Patriku Bergeru esot sēdējušas Stokholmas studijā un Patriks atskaņojis dažādus demo, viens no tiem bija britu dziedātājas «Charli XCX» (Charlotte Emma Aitchison) demo skaņdarbs dziesmai «I Love It». Tas esot bijis kā zibens spēriens no skaidrām debesīm. Tika pieņemts lēmums dziesmu, kas tik ļoti raksturo Aino un Kerolainu, mazliet pārveidot un iekļaut «Icona Pop» repertuārā. Pati Čārlija savukārt vēlāk intervijās atzīst, ka dziesma viņas pašas albumam īsti neesot bijusi piemērota, tāpēc viņa labprāt to nodeva zviedru meiteņu rīcībā.

Starp citu, mums Latvijā bija tā priekšrocība to dzirdēt klātienē no pašas autores - šās vasaras «Positivus» festivālā.

Uz dziesmas panākumu viļņa, šonedēļ ASV un citviet pasaulē nāk klajā mazliet atsvaidzināta Zviedrijā izdotā debijas albuma versija, kurā iekļautas vienpadsmit lieliskas deju mūzikas dziesmas ar roka attieksmi. Šobrīs abas meitenes ar pilnu krūti izbauda slavas mirkļus un ballējas uz nebēdu...

Liels prieks, ka kopā ar producentiem Kerolaina un Aino ir kārtīgi pacentušās (albums būtībā ir četru gadu darba rezultāts) un piedāvā mums ļoti kvalitatīvu popmūziku - gandrīz visas (ar pāris izņēmumiem) dziesmas intensitātes ziņā tur līdzi ievadošajam grāvējam «I Love It» un ir melodiskas, lipīgas un gaumīgas. Lielisks ir singls «All Night» ar «ABBAs» cienīgu piedziedājumu, ne mazāk skanīgs ir «We Got the World» ar Deivida Getas cienīgu hausa bītu un izteiksmīgu divu balsu unisonu, savukārt «Ready for the Weekend» atsaucas uz Kerolainas koristes pagātni un «Skrillex», bet «In the Stars» droši varētu piedāvāt Čārijai XCX apmaiņā pret vēl kādu danču grāvēju.

Vai duetam izdosies tikpat veiksmīga karjera kā zviedru kolēģiem Robinai (Robyn), «Roxette» vai Dr. Albanam un «Ace of Base», rādīs laiks, bet pagaidām «This Is... Icona Pop» ir cerīgs un daudzsološs sākums.

Izdošanas datums 24.09.2013.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu