Lorde «Pure Heroine» (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Par šo sešpadsmit gadus veco Jaunzēlandes popmūzikas brīnumbērnu (drīzāk pusaudzi) jau rakstījām rubrikā «Uz radara» (skat. resursus). Nepilna gada laikā no mazpazīstamas dziedātājas Lorde (Lorde) kļuvusi par vienu no Top10 ietekmīgākajiem jaunajiem popmūziķiem (skat. resursus) pasaulē.

Lorde «Pure Heroine»

(Universal)

10/12

Pirms nedēļas, septembra beigās, dienas gaismu beidzot ieraudzījis Lordes jeb īstajā vārdā Ellas Jeličas-O'Konoras (Ella Yelich-O'Connor) pilnmetrāžas albums «Pure Heroine», kas seko veiksmīgajam, pagājušā gada novembrī digitāli izdotajam mazalbumam «The Love Club». Šķiet, galvenais iemesls, kāpēc Lordes panākumi atnākuši tik strauji, ir dziesma «Royals» (skat. video), kurā tumšmatainā pusaudze, kas izskatās mazliet vecāka par saviem gadiem (tā varbūt man tikai šķiet), apdzied slavenību liekulību, izšķērdīgo dzīvesveidu un apzvēr, ka nekad pati par tādu nekļūs.

Tik tiešām meitene, kuru mūzikas bosi skolas talantu konkursā jau noskatījuši, kad viņai bija tikai 12 (tur viņa, starp citu, dziedāja Dafijas «Warwick Avenue»), ir pilnīgs pretstats tādām popzvaigznēm kā Rita Ora, Mailija Sairusa vai Bejonsē. Viņas garie, tumšie viļņainie mati uz skatuves aizklāj seju, viņas acīs jūtama milzīga koncentrēšanās, jūtams iekšējs protests pret to, kas notiek apkārt. Būdama vēl šovbiznesa haizivju dīķī nepieredzējusi, jau dažās intervijās Lorde mazliet pāršāvusi pār strīpu. Piemēram, nokritizējusi Teilori Sviftu (Taylor Swift), nosaucot viņu par sliktu paraugu jaunām meitenēm, un nopēlusi Selēnas Gomesas (Selena Gomes) dziesmas «Come & Get It» vēstījumu. «Es esmu feministe, un dziesmas tēma «kad esi gatavs, nāc un mani paņem» man nav pieņemama. Man paliek slikti, kad sievietes tiek šādi atspoguļotas.»

Starp citu, Lorde pieklājīgi atšuvusi arī Keitiju Periju (Katy Perry), kura aicināja jauno dziedātāju par savas «Prism» tūres iesildītāju. «Es domāju, ka Keitija Perija ir ļoti talantīga,» mēģinādama izlīgt, teikusi Lorde. Prātīgi teikts, Lorde!

"Pure Heroine"
"Pure Heroine" Foto: Publicitātes foto

Albumā, kurā iekļautas desmit dziesmas, Lorde pati sacerējusi visus vārdus un ir līdzautore (kopā ar Joel Little) visām dziesmām. Tas, protams, nav nekāds brīnums, ka šādā vecumā jaunieši spēj radīt lieliskas dziesmas, taču

Lordes konsekvence, visu desmit dziesmu viengabalainā noskaņa, nudien patīkami pārsteidz.

Blakus jau izskanējušajiem singliem «Tennis Court», «Royals» un jaunajam «Team» albumā ir vēl septiņas lieliskas dziesmas. Ja man būtu jāizvēlas viens fragments no šā albuma, tad tā būtu 36. sekunde dziesmā «White Teeth Teens» - brīdī, kad mazliet netradicionālā vietā iestājas bīts. Nekas īpašs, bet nostrādā.

Pati Lorde uzaugusi ar vecāku skaņuplašu kolekciju, īpaši izceļot «Fleetwood Mac» ierakstu «Rumours», raudājusi pie Lū Rīda «Perfect day», vēlāk uzsūkusi visu R&B un hiphopa mūziku un rezultātā radījusi pati savu muzikālo pasauli, kas mazliet sasaucas ar Lanas del Rejas un Džesijas Veiras (Jessie Ware) koķetēšanu ar urbāno mūziku.

Spilgts pieteikums popmūzikā!

Līdzīgas mākslinieces: Čārlija XCX, Džesija Veira, Lana del Reja.

Izdošanas datums - 27.09.2013.


Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu