The Necks «Open» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Oktobris līdz pat Mārtiņiem senajiem latviešiem bija ražas novākšanas, labības kulšanas un veļu jeb zemlikas laiks. Jau trešo gadu 200 kilometrus no Rīgas, Durbē veļi tiek mieloti ar eksperimentālo, avangarda, ambient un tautas mūziku festivālā «Zemlika». Viens no interesantākajiem festivāla viesiem (tādu ir daudz) šogad ir Sidnejas eksperimentālā džeza trio ar 25 gadu stāžu «The Necks», kura sastāvā muzicē taustiņinstrumentālists (Chris Abrahams), kurš īsu brīdi 90. gadu sākumā spēlēja kopā ar Latvijā tik ļoti iecienīto austrāliešu rokgrupu «Midnight Oil».

The Necks «Open»

(ReR)

10/12

No «Midnight Oil», protams, pieredzējušo vīru nule kā izdotajā septiņpadsmitajā albumā «Open» nav ne smakas. «Open» ir meditatīvs, delikāts, smalks džeza un minimālisma mūzikas sakausējums, kas brīžiem sasaucas ar Harolda Bada (Harold Budd) klaviermūziku, brīžiem ar 60./70. gadu Čikāgas frīdžeza skatuvi. Albumā iekļauta viena 68 minūšu gara kompozīcija - tas arī iemesls kāpēc šī mūzika izdota tikai kompaktdiskā, nevis vinilplatē. Vienkārši vinilā to nav iespējams iespiest.

Arī koncertos «The Necks» - 52 gadus vecais pianists Kriss Eibrahams, vienaudži - kontrabasists Loids Svontons (Lloyd Swanton) un bundzinieks Tonijs Baks (Tony Buck) sāk no baltas lapas, gluži kā kvēkeri, kas mierīgi un klusi sēž un gaida, vai kādam būs Dieva Gara skubinājums ko teikt.

Koncertos sākumā ir kāds impulss, tiek uztaustīta tēma - vai nu uz klavierēm, vai kontrabasa, un tā tiek attīstīta stundu garā brīvā improvizācijā.

The Necks «Open»
The Necks «Open» Foto: Publicitātes foto

Ierakstos viss notiek daudz savādāk. Jaunais albums - šī te viena garā 68 minūšu kompozīcija - ierakstīta, precīzāk, konstruēta divu nedēļu ilgā sesijā Sidnejā. Pirmajās septiņās dienās ierakstīti neskaitāmi klavieru celiņi, basa un bungu varianti, no kuriem otrajā nedēļā atlasīti «pareizie» fragmenti un samiksēti tā, kā tas dzirdams ierakstā. Albums iesākas ar vjetnamiešu vienstīgas instrumenta monokorda «grabināšanu», tam pēc divām minūtēm pievienojas zvaniņi, kontrabasa zemās notis un ap ceturto minūti liriska klavieru tēma, kas uzjundī kaut ko no Braeian Īno (Brian Eno) klasiskā «Thursday Afternoon» (1985) ieraksta. Tikai ap devīto minūti piesardzīgi pievienojas bundzinieks - fragmentāri basbungas sitieni un «jacenes» uzsitieni un vēl pēc minūtes arī asi solo bungas (tautā sauktas drobenes) paukšķi. Visa albuma garumā laiku pa laikam iniciatīvu pārņem plaši skanošas klavieru arpedžijas, atgriežas monokords, arī bungas brīžiem izvirzās priekšplānā, kādas perkusijas, stīgas... Ja ļaujas šādai mūzikai, tad tā var sniegt tiešām īpašas izjūtas.

The Necks «Open»
The Necks «Open» Foto: Publicitates foto

Koncertos grupa mēdz vairāk izmantot kreščendo, spēlē daudz dinamiskāk, brīžiem radot pavisam abstraktu brīvās improvizācijas skaņu jūkli. «Pēc līdzīgiem brīvās improvizācijas koncertiem, ko es bieži varu baudīt Berlīnē, ir sajūta, ka manas smadzenes ir restartējušās,» intervijā žurnālam «Wire» stāsta Eibrahams, kas jau piecpadsmit gadus dzīvo Vācijas galvaspilsētā.

Uz Durbi visi trīs vīri dosies katrs no savas pasaules malas, pastāstīja «Zemlikas» rīkotājs Miks Magone. Kontrabasists Svontons jau piektdien ielidos Rīgā no Sidnejas, savukārt Eibrahams un Baks no Vācijas. Katram no viņiem ir savi muzikālie projekti - Svontons aktīvi muzicē ar savu grupu «The Catholics», bundzinieks Baks savulaik Japānā muzicējis kopā ar šīs nedēļas «Skaņu Meža» viesi - elektro-akustiskās mūzikas pionieri Otomo Jošihide (Otomo Yoshihide) un kopā ar Eibrahamu ir aktīvs Berlīnes mūzikas dzīves dalībnieks.

«Pēc trio koncertiem pavērtām mutēm ir atstāta publika visur, kur vien šis ansamblis ir uzstājies,» preses paziņojumā raksta «Zemlikas» rīkotāji. «Neveiksmes ir cietuši gandrīz visi centieni apzīmēt šo mūziku kā avangardu, minimālismu, džezu vai ambient, tāpēc ir notikusi neapzināta un nekoordinēta vienošanās «The Necks» daiļradi dēvēt par vienkārši «unikālu».»

Ar koncertu «Zemlikā» grupa sāks plašāku Eiropas tūri.

«Tikai viens lūgums - pēc skaņdarba beigām lūdzu neaplaudējiet uzreiz,» minētajā «Wire» intervijā lūdz kontrabasists Svontons. «Reizēm cilvēki ļoti nepacietīgi lec kājās un izrāda savu sajūsmu, bet es ļoti izbaudu tās dažas klusuma sekundes pēc garā koncerta. Tas ir vienkārši fantastiski!»

Izbaudiet arī jūs!

Izdošanas datums - 20.09.2013.

www.thenecks.com

Par «Zemliku»

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls «Zemlika» Latvijas mazākajā pilsētā Durbē norisināsies 25. un 26. oktobrī. Arī šogad festivāls aptvers vairākas no mākslām - mūziku, teātri, jauno mediju mākslu un vizuālo komunikāciju un kino. Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī šogad festivāla «Zemlika» norises vietas Durbē būs vairākas - Durbes kultūras nams, A. Kronvalda vēsturiskā skolas ēka, A. Kronvalda Durbes vidusskola, Durbes muzejs, Durbes luterāņu baznīca un citas.

Festivāla "Zemlika" programma

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu