Robert Glasper Experiment «Black Radio 2» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Klasiski skolotais džeza pianists un šīs vasaras «Rīgas ritmu» viesis Roberts Glaspers (Robert Glasper) ļāvies kārdinājumam un laidis klajā sava džeza un neosoula šedevra «Black Radio» turpinājumu «Black Radio 2». Ko tur daudz pārmest? Mūsdienu džeza mūziķiem laikam jāķeras pie katra salmiņa, ko piespēlē mūzikas industrija, lai kaut kā nopelnītu. Diemžēl «Black Radio 2» tā arī izklausās - popsīgs neosoula ieraksts ar 12 radiodraudzīgiem skaņdarbiem.

Robert Glasper Experiment «Black Radio 2»

(Blue Note)

8/12

Arī šajā «Eksperimentā» (The Robert Glasper Experiment) muzicē Keisijs Bendžamins (Casey Benjamin, saksofons un vokoders) un Deriks Hodžs (Derrick Hodge, bass), savukārt bungas ierakstā iespēlējis Marks Kolenburgs (Mark Colenburg). Visi šie vīri ir profesionāli džeza mūziķi.

Pats Glaspers skaidro, ka ar «Black Radio 2 vēlējies pieturēties pie tradicionālas dziesmas uzbūves. Tas arī viscaur jūtams šajā platē.

Pirmajā albumā Glaspers kā viesvokālistus bija pieaicinājis dziedātājus Bilālu, Eriku Badu, Musiq Soulchild, vienu no neosoula aizsācējām Mešelu Ndīdžiočelo (Meshell Ndegeocello), kā arī vairākus aktuālus hiphopa māksliniekus - Lupe Fiasco, Mos Def u.c., bet šajā platē šo viesmūziķu spektrs paplašinājies līdz pat top40 R&B zvaigznei Brendijai (Brandy) un simts «Grammy» balvu ieguvējai Norai Džonsai (Norah Jones). Pat Snūps ierepo vienā dziesmā. Glaspers atzīst, ka daudzus no šiem mūziķiem uzrunājis ar tvitera starpniecību. «Veseli septiņi dziedātāji šajā platē tika sameklēti tviterī,» viņš saka.

Arī šajā ierakstā saplūst aktuāli hiphopa bīti ar elegantām džeza improvizācijām, tikai šo žanru proporcija ir būtiski mainījusies par labu hiphopam un neosoulam. Šis būtībā vispār nav nekāds džeza ieraksts.

Ja jāizceļ kāds viens skaņdarbs, tad, manuprāt, ļoti labi izdevies Glaspera un neosoula dīvas Džilas Skotas kopdarbs «Calls» (skat. video).

Izdošanas datums 29.10.2013.


Roberts Glaspers

Roberts Glaspers dzimis 1978.gadā Teksasā un jaunībā vēlējies kļūt par profesionālu basketbolistu. Viņa māte bijusi džeza un blūza dziedātāja, kas ņēmusi mazo Robertu uz saviem koncertiem. Vēlāk Glaspers sācis muzicēt vietējā baznīcas ansamblī un uzsūcis savas pirmās muzikālās ietekmes.

Sācis studēt, iestājies Ņujorkas džeza skolā (New School for Jazz), kur iepazinies ar Bilālu. Drīz sākusies viņa profesionālā pianista karjera, daudzus koncertus Glaspers spēlējis kopā ar soulmenu Maksvelu (Maxwell).

Pirmais Glaspera soloalbums («Mood») izdots 2004.gadā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu