Sky Ferreira «Night Time, My Time» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uz TVNET radara (skat. resursus) šī 21 gadu vecā Losandželosā dzimusī aktrise, modele un dziedātāja Skaja Fereira (Sky Ferreira) figurē jau kopš 2010. gada. Beidzot, teju pēc sešu gadu ilga darba, dienas gaismu ieraudzījis mākslinieces debijas albums «Night Time, My Time», kas droši liekams gaumīgās popmūzikas plauktā blakus Čārlijai XCX (Charli XCX), Lordei (Lorde), «I Blame CoCo», Džesijai Veirai (Jessie Ware) u.c.

Sky Ferreira «Night Time, My Time»

(Capitol)

9/12

Jau kopš 14 gadu vecuma, lai izvairītos no garlaicīgajām mācībām skolā, meitene komponējusi dziesmas un publicējusi tās «Myspace», līdz viņas pūliņus atzinīgi novērtējis zviedru producentu tandēms «Bloodshy & Avant». Šis Kristiana Karlsona (Christian Karlsson) un Pontusa Vinberga (Pontus Winnberg) duets, starp citu, atbildīgs par Britnijas Spīrsas 2003. gada plati - tieši viņu roku darbs bija inficējošais «Toxic» un singls «Piece Of Me».

Taču viss nav tik vienkārši. Kad 17 gadu vecumā viņa noslēdza līgumu ar «Capitol Records», sekoja vairāku gadu muzikāli un sevis meklējumi. Skaja sadarbojās ar dažādiem top40 producentiem, no kuriem katrs jauno popzvaigzni centās ielikt savā rāmī, taču nevienā no esošajiem pop šabloniem Skaja īsti neiederējās. Viņa nebija kārtējā Britnija vai «Pussycat» lelle.

Viņas mīļākais mūziķis ir Eliots Smits, kas beidza dzīvi pašnāvībā, iegrūzdams sev krūtīs nazi, savukārt viņas bērnības draugs, ja tā var teikt, bija pats Maikls Džeksons.

Fereiras vecmāmiņa 25 gadus bija Džeksona friziere, un Skaja daudz laika pavadījusi Popmūzikas Karaļa sabiedrībā.

Laiku pa laikam tomēr tika izdoti kādi singli un mazalbumi, pēdējie divi no tiem pavisam nesen - «As If!» 2011. gadā un «Ghost» 2012, taču īstais albums pabeigts tikai nupat.

Night Time, My Time
Night Time, My Time Foto: Publicitātes foto

Protams, komerciāli šis ieraksts «Night Time, My Time» ir neveiksme - tas debitēja tikai 45. vietā «Billboard 200» sarakstā, taču muzikāli šo plati noteikti var dēvēt par vienu no top10 gada popmūzikas ierakstiem. Tajā ir gan radiodraudzīgi hiti («24 Hours», «You're Not the One»), gan psihedēliski pop eksperimenti, piemēram, «Omanko», kas ir kaut kas starp «The Velvet Underground», «Suicide» un «Primal Scream» 90. gadu beigu lidojuma. Daudzviet dominē fūzēta ģitāra («You're Not the One»), hallētas bungas, radot nepieradinātāku pop skanējumu.

Iespējams, labākā albuma dziesma ir «Nobody Asked Me (If I Was Okay)», kas ir savdabīga elektroniska pankroka dziesma ar izmisuma pilnu piedziedājumu - «Nobody asked me if I was okay, No, no, no, no, no, no, no!» («Neviens man nejautāja, vai ar mani viss ir kārtībā.»)

Negribot sanākusi atsauce uz neseno skandālu, kad Skaja kopā ar boifrendu, Rīgā vaigā skatītās grupas «DIIV» solistu un ģitāristu Zahariju Koulu Smitu (Zachary Cole Smith), arestēta par heroīna glabāšanu. Viņa gan pati aizturēta tikai par ekstazī tablešu glabāšanu un pretošanos policijai.

Albuma pikantā vāka foto autors ir režisors Gaspar Noé, ar kuru Skaja sapazinusies Parīzē. «Mēs nolēmām nofotografēties pie viesnīcas vannasistabas zaļās sienas, tā izskatījās forši, taču tad mums radās praktiskas dabas jautājums - kāpēc es dušā stāvu apģērbta? Tā arī radās šis vāka foto,» skaidro Skaja. «Izdevēji nebija sajūsmā.»

Labākās dziesmas: «Nobody Asked Me (If I Was Okay)», «24 Hours» un «I Blame Myself».

Izdošanas datums - 29.10.2013.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu