Clannad «Nádúr» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šīs nedēļas lielais notikums Latvijas koncertdzīvē noteikti ir īru ģimenes grupas «Clannad» svētdienas koncerts. Grupa pēc piecpadsmit gadu klusēšanas pagājušā gada septembrī pie klausītājiem atgriezusies ar jaunu studijas albumu «Nádúr» (Daba - gēlu valodā) un devusies jaunā tūrē. Iespējams, pēdējo reizi. Mūsu pusē šo grupu labi pazīst, pateicoties seriāla «Robins no Šervudas» skaņu celiņam – tas bija viens no pirmajiem īstajiem «ārzemju» seriāliem sabiedriskajā televīzijā un iedvesmoja daudzus jaunos puikas pašiem gatavot lokus un bultas un izspēlēt filmas sižeta pavērsienus pašu pagalmā.

Clannad «Nádúr»

(ARC Records)

7/12

Tulkojumā no ķeltu valodas «Clannad» nozīmē «ģimene», un grupas dalībniekus patiesi saista tuva radniecība – tās centrā jau kopš septiņdesmito gadu sākuma ir Moija Brenana (Moya Brennan), kuras balsi «U2» līderis Bono savulaik atzinis «par vienu no brīnišķākajām, ko dzirdējusi cilvēka auss». Jāpiebilst, ka astoņdesmito gadu sākumā tajā darbojusies arī visslavenākā Brenanu ģimenes atvase – Moijas māsa, ko pasaule pazīst ar vārdu Enja (Enya).

Muzikāli grupa turpina balansēt starp folkmūziku, «new age» un popmūziku, radot neatkārtojamu, ģenētiski vokāli saderīgu skaņu pasauli. Noteikti Rīgas koncertā izskanēs arī minētā seriāla galvenā tēma «Theme form Harry’s Game». Tā joprojām ir vienīgā tikai gēlu valodā skanošā dziesma, kas jebkad iekļuvusi britu hitparādes pirmajā desmitniekā.

Foto: Publicitātes foto

Jaunais albums ir pirmais oriģinālmūzikas ieraksts kopš «Grammy» balvu ieguvušā 1998. gada albuma «Landmarks» un pirmais kopš 1989. gada ieraksta «Past Present», kurā piedalās visi pieci oriģinālā sastāva dalībnieki.

Platē iekļautas trīspadsmit dziesmas - desmit oriģināli un pāris tradicionāli skaņdarbi. Kopējā plates noskaņa ir apcerīga un sakrāla, brīžiem diemžēl balansējot uz bezgaumīga «new age» robežas. Tomēr kopumā piecpadsmit gadu pauze grupai nākusi tikai par labu - «Clannad» cienītāji šajā ierakstā noteikti atradīs ko sev tīkamu.

Koncerta rīkotāji šonedēļ paziņojuši, ka uz koncertu 2. februārī Kongresu namā pieejamas arī papildvietas.

Biļetes šeit: www.bilesuparadize.lv

Grupa publiskojusi arī jaunu videoklipu dziesmai «Brave Enough», kas ņemta no minētā atgriešanās albuma.

Atgādināšu, ka Moija Brenana Rīgā jau uzstājusies 2011. gada nogalē ar programmu «Irish Cristmas».

Izdošanas datums - 24.09.2013.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu