Aloe Blacc «Lift Your Spirit» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pagājušā gada «LMT Summer Sound» festivāla viesis amerikāņu neosoula dziedātājs Nataniels Dokinss (Nathaniel Dawkins) jeb Aloijs Blaks (Aloe Blacc) laidis klajā jaunu skaņuplati, ar kuru centīsies noturēties popmūzikas olimpā, kurā nokļuvis, pateicoties «Avicii» deju grāvējam «Wake Me Up» un nu jau 21. gadsimta klasikai - izcilajam singlam «I Need A Dollar».

Aloe Blacc «Lift Your Spirit»

(Interscope Records)

8/12

Tiem, kas klātienē neredzēja lielisko Aloija uzstāšanos Liepājā mākoņainajā un vējainajā piektdienas novakarē, jūsu uzmanībai kāda aculiecinieka video. Viegli piesmakušā baritona īpašnieks kopā ar pavadošo grupu demonstrēja lielisku mūsdienu soulmūzikas paraugstundu:

Šķiet, Blaks ir viens no tiem mūziķiem, kura balsi un dziesmas klausītāji zina (īpaši jau, protams, «Wake Me Up»), bet viņu pašu, visticamāk, uz ielas nemaz nepazītu. Varbūt tieši tāpēc jauno albumu «Lift Your Spirit» ievada akustiska «Wake Me Up» versija, tā sakot, lai atgādinātu: «Jā, es esmu tas čalis, kas dzied šo dziesmu.» Diemžēl šī dziesma neraksturo albumu un ir jūtams, ka iekļauta tikai aiz komerciāla aprēķina.

Blaks nav nekāds iesācējs. Jau viņa pirmā soloalbuma apskatā (skat. resursus) pieminēju, ka ar mūziku Aloijs nodarbojas jau kopš deviņdesmitajiem gadiem, kad repoja dueta «Emanon» sastāvā.

Pēc šā nedaudz eksperimentālā neosoula ieraksta sekoja lielais izrāviens ar «I Need a Dollar», dziesmu, kura tika iekļauta seriālā «How to Make It in America» un kļuva par vienu no 2010. gada R&B lielākajiem hitiem. Arī kopumā viss otrais studijas albums, kas TVNET gada topā ierindojās pirmajā desmitniekā, bija veiksmīgs. Labs balanss starp nedaudz komerciālu soulu un eksperimentiem, kas saturiski turpināja Mārvina Geija «What's going on» albuma politiski sociālo tematiku.

Ar šo, trešo skaņuplati, kuru neizdod vairs izdevniecība «Stones Throw», bet gan lielais valis «Interscope», Blaks pavisam atteicies no eksperimentiem un piedāvā mums optimistisku, izteikti popsīgu, komerciālu soulmūziku labākajās Stīvija Vondera, Bila Vitersa vai Sema Kuka tradīcijās. «Visa pasaule ir kā bumba ar laika degli, tāpēc saglabā mieru un turpini» («The whole world's sitting on a ticking bomb, so keep your calm and carry on») - dziesmā «Ticking Bomb» dzied pozitīvi uzlādētais Aloijs. Arī paša albuma nosaukums «Lift Your Spirit» aicina klausītājus domāt pozitīvi.

«Lift Your Spirit»
«Lift Your Spirit» Foto: Publicitātes foto

Viena no dziesmām platē («Love is The Answer») tapusi ar vēl kādu laimes pārņemtu dziedoni - Farelu Viljamsu (Pharrell Williams); viegls diskofanks ar pūtēju grupu, grūvīgu basu un skanīgām sieviešu fona balsīm piedziedājumā. Blakus pūtējiem ierakstā daudz izmantotas stīgas, kuras aranžējis Daniels Tenanbaums (Daniel «Danny Keyz» Tannenbaum). Šur tur albumā ieskanas arī Aloijam raksturīgi Latīņamerikas mūzikas elementi. Viņa vecāki ir panamieši. Šur tur blūza un fanka dekorācijas.

Aktuālajam hitam «The Man» (skat. video) pie autoriem pierakstīts radošais Eltona Džona (Elton John) un Bērnija Topina (Bernie Taupin) tandēms. Ne tāpēc, ka viņi būtu sadarbojušies ar Blaku, bet gan tādēļ, ka dziesmas nesošā frāze «And You Can Tell Everybody» aizgūta no Eltona 1970. gada hita «Your Song».

Kopumā jauks, pavasarīgs soulmūzikas albums, kas, iespējams, pēc desmit gadiem klausoties, skanēs vēl labāk.

Izdošanas datums - 11.03.2014.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu