Future Islands «Singles» (37)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Grīnvilā dibinātais, bet Baltimorā mājojošais sintpopa, indīmūzikas trio «Future Islands» muzicē jau gandrīz desmit gadus (oficiāli kopš 2006., taču paši mūziķi citos projektos kopš 2003. gada), ar katru albumu slīpējot savu skanējumu un iegūstot arvien jaunus cienītājus. Taču tikai tagad, kad (25. martā) dienas gaismu ieraudzījis ansambļa ceturtais studijas darbs «Singles» (tā nav singlu izlase), par šo savdabīgo kolektīvu sāk runāt arvien skaļāk.

Future Islands «Singles»

(4AD) 9/12

Pirmkārt jau jāsaka liels paldies populārajam sarunu šovam «Late Show With David Letterman», kurā interesanta un aktuāla dzīvā mūzika vienmēr bijusi augstā vērtē. Tieši Deivs Letermans pirms kāda laika (3.martā) iepazīstināja plašāku auditoriju ar «Future Islands» fenomenu, un grupas uzstāšanās kļuva par vienu no visu laiku skatītākajiem Letermana šova muzikālajiem priekšnesumiem video vietnē «Youtube» (skat. video).

Šī uzstāšanās ir jāredz, lai saprastu, kāpēc «Future Islands» šobrīd ir viena no karstākajām grupām indīmūzikā. Solista Semjuela T. Heringa (Samuel T. Herring) harisma, tēls un pats galvenais - kustības un emocionālā atdeve, kā izrādās, ir bijis labi glabāts noslēpums visus šos gandrīz desmit gadus. Letermans pēc šā priekšnesuma ierosināja Heringa deju kustības nodēvēt par «The Herring», balstoties uz «Harlem Shake» piemēru. Tiesa, lielu atsaucību šī ideja neizpelnījās, jo galu galā tas viss nav nekāds joks. «Viss notiek pa īstam,» kā dzied Ainars Mielavs.

Otrkārt, labs grūdiens grupai pēc iepriekšējo albumu sadarbības ar nelielo izdevniecību «Thrill Jockey» ir nonākšana prestižās un ietekmīgās kompānijas «4AD» apgādā (tur jau veiksmīgi strādā «Beach House», «The National», «Deerhunter», «Grimes» u.c.). Jauno plati grupa ierakstījusi par saviem līdzekļiem, pieaicinot producentu Krisu Koudiju (Chris Coady), kurš strādājis ar «TV on the Radio», «Yeah Yeah Yeahs», «Grizzly Bear» un «Beach House». Tieši pateicoties kontaktam ar Koudiju, kā arī augstvērtīgajam muzikālajam materiālam, «4AD» vadība nolēma «iejaukties».

Treškārt, grupa no trio dzīvajos koncertos pārtapusi par kvartetu, pieaicinot bundzinieku (Deniju Bovenu (Denny Bowen) no izjukušās grupas «Double Dagger»). Tādējādi pirmo albumu sintpopa skanējums šajā platē kļuvis dzīvāks. Arī koncertos jūtama cita enerģija.

Foto: Publicitātes foto

Taču galvenais āķis, protams, ir talantīgais savdabis Herings, kurš ne tikai raksta lieliskas dziesmas, koncertos ir emociju kamols un, šķiet, uzstāšanās laikā komunicē vai diriģē sev virs galvas iedomātu elfu kori, kā arī jocīgo deju soļu horeogrāfs, bet arī, kā izrādās, reperis. Viņa segvārds ir Hemloks Ernsts (Hemlock Ernst), un reizēm viņš repo viens pats (skat. video).

Muzikāli grupa manipulē ar astoņdesmito gadu R&B, postpanku, sintpopu, «jauno vilni», ritmiskus skaņdarbus atšķaidot ar viegli gotiskām balādēm («piemēram, «A Song For Our Grandfathers»), tam visam pāri nospriegotais Heringa vokāls, kas mazliet atgādina Boju Džordžu, Bono un dramatiskākos brīžos - kādu metālmūzikas zemo frekvenču rūcēju.

Tieši Letermana šovā izpildītā dziesma «Seasons (Waiting On You)» arī ir plates jaudīgākais brīdis. Tā ir melodiska, viegli uztverama, vienlaikus emocionāla un ar dažādām smalkām aranžēšanas niansēm apdarināta kompozīcija. Diemžēl albums kopumā īsti uzmanību nenotur, taču, esmu pārliecināts, ka dzīvajā izpildījumā Heringam noturēt skatītāju uzmanību nav nekādu problēmu.

Savdabīga grupa, interesanta mūzika, kuru noteikti būtu vērts baudīt koncertā.

Labākā dziesma - «Seasons (Waiting On You)»

Izdošanas datums - 25.03.2014.

Sastāvs: Gerrit Welmers (taustiņi un programmēšana), William Cashion (bass, elektriskā un akustiskā ģitāra) un Samuel T. Herring (vārdi un balss).

Komentāri (37)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu