U2 «Songs of Innocence» (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šī nedēļa mūzikas industrijā iesākās ar lielu blīkšķi - slavenā īru četrotne «U2» otrdien «Apple» interneta mūzikas veikalā «iTunes» bez maksas laida klajā savu pirmo albumu piecos gados. Šis, protams, nav pirmais izdotais šāda veida ieraksts «bez brīdinājuma», atcerēsimies kaut vai pagājušā gada Bejonsē negaidīti izdoto plati vai «Skrillex» albumu, taču «U2» gadījums skaļi jo skaļi signalizē, ka mūzikas straumēšanas, bezmaksas lejupielāžu modelis ir nostiprinājis savas pozīcijas mūzikas tirgū. Ja esi mūziķis, tad pamēģini tagad pārliecināt kādu, ka ir jānopērk tavas grupas albums, ja «U2» vīri par savu nav prasījuši ne centa.

U2 «Songs of Innocence»

(Island Records)

7/12

Protams, pēc šī skaļā paziņojuma «iPhone» jauno tālruņu prezentācijā, grupas līderis Bono publicēja paskaidrojošu vēstulīti, kurā atzina, ka «par albumu grupa saņēmusi adekvātu kompensāciju.» Kā redzams, nav jau tā, ka vīri nodarbojas ar labdarību...

Patinot ziņu virsrakstus mazliet atpakaļ, uzdūros kādam, manuprāt, ļoti svarīgam nesenam Bono izteikumam, kurā viņš secina, ka «U2» ir arvien grūtāk būt nozīmīgai mūzikas industrijā, jo dziesmas vairs neuzrunā lielu auditoriju. Grupas dalībnieki kļuvuši vecāki un viņu personiskā pieredze vairs neuzrunā masu auditoriju. «Mēs esam uz robežas, lai kļūtu mazsvarīgi!» viņš izteicās.

Tik tiešām grupas pēdējais albums (skat. recenziju) pārdots vien piecos miljonos eksemplāru, salīdzinot ar 2004. gada «How to Dismantle an Atomic Bomb» (10 miljoni) un 2000. gada «All That You Can't Leave Behind» (12 miljoni). 1987. gada šedevrs «Joshua Tree» oficiāli nonāca pat pie 25 miljoniem klausītāju... Šis acīmredzamais pēdējo gadu kritums, jeb «intereses zudums» par grupu, bija izšķirošs, lai meklētu jaunus veidus kā uzrunāt mūsdienās muzikāli tik ļoti izlepušos klausītājus. Lai atgrieztos starmešu gaismās, Bono, Edžam, Kleitonam un Mulenam roku pretī pastiepis gigants «Apple», un rezultāts ir sensacionāls - albums par brīvu nosūtīs pusmiljardam «iTunes» lietotāju visā pasaulē.

Daži jau paspējuši šo akciju nodēvēt par lielāko mēstuli mūzikas vēturē, jo galu galā ne visi no šiem 500 miljoniem ir «U2» fani,

taču grupa, protams, ir ieguvēja.

«Cilvēki, kuri nav klausījušies mūsu mūziku, vai nav izrādījuši nekādu interesi par mums, iespējams noklausīsies šo albumu, jo tas būs atrodams viņu audio bibliotēkā,» raksta Bono vēstulē faniem. «Kantri, hiphopa fani, no Losandželosas līdz Ņūdeli ... viņi varbūt izjutīs kārdinājumu vismaz uzmet aci, kaut vai uz īsu brīdi paklausīties. Kāda prātam neaptverama 21. gadsimta situācija! Vairāk nekā 500 miljoni cilvēku... miljards ausu. Un tiem, kuriem nav nekāda interese, lūkojieties uz to šādi... četru īru veču asinis un sviedri ir iekrituši pie jūsu mēstulēm.»

«Apple» ziņo, ka pirmajā dienā albumu lejupielādējuši aptuveni 200 miljoni. Daudzi arī šo ierakstu no savām ierīcēm izdzēsuši.

Vēstule faniem no Bono

Būsim godīgi.

Ja grupa šo jauno albumu izdotu puslīdz tradicionālā veidā, tas tiktu pārdots vēl mazāk nekā iepriekšējais ieraksts, un no «lielākās grupas pasaulē» tāda blāva ēna vien paliktu.

Tāpēc bija jārīkojas! Šis darījums ar «Apple» būtībā ir izmisuma solis - izvēle starp to vai turpināt vai doties pelnītā atpūtā. Par otro variantu, ņemot vērā izmaiņas industrijā, izvēlējās, piemēram, «U2» laikabiedri «R.E.M.». Cienījams solis! Bono gan ne par ko nevēlas padoties...

Labi, kāds tad ir šis jaunais albums, ar kuru Bono cer «pievērst savai reliģijai» planētas iemītniekus? Starp citu, albumā nav iekļautas divas dziesmas, kura mums jau zināmas - labdarības singls «Invisible» un N.Mandelam veltītā «Ordinary Love».

Saturiski tas ir retrospektīvs, emocionāls, gana atklāts darbs - Bono atceras bērnību, māti («Iris (Hold Me Close)»), «pirmās reizes», jaunības gadus, kad grupa septiņdesmito gadu otrajā pusē sāka kopā muzicēt, iedvesmojoties no «Ramones», «The Clash» un «Kraftwerk». «Kad es pirmo reizi izdzirdēju Džoija Ramouna (Joey Ramone) balsi, es sapratu, ka arī varu kļūt par dziedātāju,» albuma ievadošās dziesmas «The Miracle (of Joey Ramone)» ideju skaidro Bono.

Citiem pankiem - «The Clash» veltīta dziesma «This Is Where You Can Reach Me Now», kurā Edžs mazliet citē klasisko «The Clash» 1980. gada plates «Sandinista!» disko estētiku.

Tiesa, ne viena, ne otra saviem pankroka elkiem veltītā dziesma neizklausās panciski, drīzāk tieši pretēji - popsīgi un piesardzīgi.

Diemžēl viss kopējais albuma skanējums ir piesardzīgs. Jaunus fanus grupai varbūt arī sanāks piesaistīt, taču ir liels risks pazaudēt vēl atlikušos uzticīgākos, cerību neatmetušos astoņdesmito gadu atbalstītājus, kuri gaida no grupas ko raupju, nepieradinātu un īstu.

Fakts, ka dažas no albuma dziesmām palīdzējis producēt «OneRepublic» līderis Raiens Teders (Ryan Tedder) jau vien ilustrē to, ka nekāds pankroks (ne tikai muzikāli, bet arī saturiski) šajā platē nebūs atrodams.

Foto: Publicitātes foto

Blakus Tederam pie pogām sēdējis «Danger Mouse», «Flood» un Pols Epvorts (Paul Epworth) - tāda komforta zonas producentu kompānija.

«California (There Is No End to Love)» iesākas ar «The Beach Boys» atsaucēm - tas ir skaņdarbs par grupas pirmo izbraucienu uz Losandželosu. «Raised by Wolves» savukārt pieskaras Dublinas 1974. gada traģēdijai, kad, sprāgstot trīs bumbām, bojā gāja 33 cilvēki. «Arī es varēju atrasties sprādziena vietā pie mūzikas veikala, bet tajā dienā ar velosipēdu biju devies skolu,» atceras Bono.

Ja jums patīk «Prāta vētra», «Coldplay» un «OneRepublic», tad šis albums jums varētu patikt, taču ja meklējat mūzikā ko vairāk, labāk vēlreiz noklausīties «War» (1983) vai vēl labāk - kādu no «The Clash» platēm.

Šis trīspadsmitais «U2» albums taustāmā formātā iznāks 13. oktobrī, ja kāds tomēr vēlēsies to pievienot savai kompaktdisku vai vinilplašu kolekcijai.

Drīzumā, starp citu gaidāms vēl viens «U2» albums - turpinājums ar nosaukumu «Songs of Experience».

Izdošanas datums: 09.09.2014.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu