Weezer «Everything Will Be Alright in the End» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: weezerpedia.com

«Atvainojiet, draugi, - es neapzinājos, ka jūs man esat tik ļoti vajadzīgi. Cerēju, ka iegūšu jaunus klausītājus, bet biju piemirsis, ka disko s..kā,»* jaunajā «Weezer» dziesmā «Back To The Shack» sirdi saviem faniem izkrata 44 gadus vecais solists, mūžīgais pusaudzis Riverss Komo (Rivers Cuomo).

Weezer «Everything Will Be Alright in the End»

(Republic)

8/12

Lai kaut kā kompensētu par pēdējo gadu nekonsekvenci (grupas kontā, piemēram, ir kopdziesma ar reperi Lil Veinu), Losandželosas saulainā alternatīvā roka pionieri mēneša sākumā laiduši klajā jaunu plati, kurā, kā paši apgalvo, gan muzikāli, gan saturiski atgriežas pie saknēm - deviņdesmito gadu sākuma, kad visi kopā draudzīgi mēģināja nelielajā Eimherstas nama (The Amherst House) garāžā.

Arī laiks šādai nostalģijai ir piemērots. Proti, šogad aprit apaļi divdesmit gadi, kopš izdots slavenais grupas debijas albums «The Blue Album», kas ASV vien pārdots 3,3 miljonos eksemplāru un rokmūzikas zelta fondā iegājis ar tādiem izciliem grāvējiem kā «Undone - The Sweater Song», «Buddy Holly» un «Say It Ain't So». Īstenībā viss albums kopumā ir teju ģeniāls, un to laiku pa laikam labprāt ar lielu baudu noklausos.

Everything Will Be Alright in the End
Everything Will Be Alright in the End Foto: Publicitātes foto

Minētajā singlā «Back To The Shack» (skat. video) Riverss noliec galvu uzticīgo fanu priekšā un apliecina savu vēlmi simboliski atgriezties vecajā Eimherstas garāžā, vietā un laikā, kur kontakts ar faniem bijis visciešākais. «Laikam ejot, kļūstot slavenākam, vienā brīdī rodas sajūta, ka savā nodabā darbojies no bunkura,» stāsta Komo. «Ar jauno albumu mēs vēlējāmies atkal satuvināties ar saviem faniem, spēlēt mazus koncertus klubos.»

Viens no interesantākajiem veidiem, kā grupa nolēma šo tuvināšanos īstenot, ir pirms pāris gadiem sāktā «Weezer» kruīza tradīcija - četras dienas prāmis ar simtiem grupas fanu iziet atklātos ūdeņos, kur nav interneta, un kopīgi lieliski pavada laiku. Šajā festivālā uz ūdens uzstājas ne tikai «Weezer», bet arī citas grupas (skat. detalizētāku aprakstu «Guardian»).

theweezercruise.com

Lai pietuvotos pirmo divu albumu «garāžas skaņai», kā producents pieaicināts «Zilā albuma» skaņas arhitekts Riks Okeisiks (Ric Ocasek), kurš astoņdesmitajos gados kļuva slavens ar grupu «Cars». Divreiz vienā upē neiekāpsi, bet Okeisiks vietām tiešām spējis panākt autentisko, veco labo «vīzerisko» skanējumu. Ļoti labi izskan «Eulogy for a Rock Band», «Lonely Girl» un ievadošais «Ain't Got Nobody».

Taču mūzikas industrija pa šiem gadiem ir padarījusi savu melno darbu un «Weezer» tomēr ir mazliet sabojājusi.

Lai arī plate tiešām iesākas cerīgi, jau piektajā dziesmā izspraucas uz āru dīvainība - dziesma «I've Had It Up to Here», kas sacerēta kopā ar ekscentrisko hārdroka/glemroka grupas «The Darkness» solistu Džastinu Hokinsu. Komo dzied grupai neraksturīgā falsetā, un arī ģitāras solo ir gluži kā no kādas nozaudētas «Queen» rokoperas. Ģitāras solo vispār ir diezgan daudz šajā platē...

«The British Are Coming», kuras autors vienpersoniski ir Komo, un «Da Vinci» atgriež plati «Zilā albuma» sliedēs, taču ar «Go Away» seko vēl viens pārsteigums - duets ar Betāniju Kosentino (Bethany Cosentino) no sērfpopa (surf-pop) projekta «Best Coast». Šoreiz veiksmīgs pārsteigums

Eimherstas nams, kurā grupa mēģināja kopš 1992. gada
Eimherstas nams, kurā grupa mēģināja kopš 1992. gada Foto: weezerpedia.com

Pāris dziesmas albumā ir veltītas Komo tēvam - Tā Kunga sludinātājam televīzijā, ar kuru dziedātājs atjaunojis kontaktu pēc daudzu gadu atšķirtības. Acīmredzami tas dzirdams episkajā «Foolish Father», kas izskan ar teju vai Brodveja izrādes cienīgu kopkori. Arī veiksmīgs gājiens.

Taču pēdējās trīs kompozīcijas - daļēji instrumentāli ģitārsolo gabali liek neizpratnē saraukt uzacis. Muse? «Queen»? Ko īsti ar to Riverss vēlējies pateikt.

1992. gads
1992. gads Foto: weezerpedia.com

Vienu gan grupai neatņemt - Komo komponē perfektas «spēka popdziesmas», spēcīgas melodijas. Kaut vai uz vienu dienu, klausoties «Back To The Shack», šķiet, ka «Weezer» ir labākā rokgrupa pasaulē.

Izdošanas datums - 07.10.2014.

* Sorry guys I didn't realize that I needed you so much
I thought I'd get a new audience, I forgot that disco sucks

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu