Kaiza oficiāli iezvana 90. gadu renesansi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien MTV Eiropas mūzikas balvas ceremonija Glāzgovā tematiski aizritēja deviņdesmito gadu zīmē, jo tieši 1994. gadā notika pirmā MTV ceremonija. Arī vairāki mākslinieki, kas uzstājās, tieši vai netieši bija piederīgi šim muzikāli juceklīgajam, bet neapšaubāmi bagātajam gadu desmitam. Jaunā Ariana Grande citēja 90. zvaigzni Meraiju Keriju, «U2» citēja paši sevi, taču vistīrāko 90. gadu esenci savā tēlā un priekšnesumā nodemonstrēja kanādiešu dziedātāja un dejotāja Kaiza (Kiesza).

Kiesza «Sound of a Woman»

(Lokal Legend)

8/12

Jau labu laiku šī 25 gadus vecā norvēģu izcelsmes popzvaigzne (īstajā vārdā Kiesa Rae Ellestad) mūzikas topos pamanāma ar dziesmu «Hideaway». Kopā ar «Youtube» populāro (150 miljoni skatījumu) videoklipu, kas tapis vienā elpas vilcienā Ņujorkā, bez montāžas, dziesma un Kaizas vizuālais tēls, viņas horeogrāfija, savā ziņā ieskandina 90. gadu estētikas renesanses zvanus.

Jā, krāsainie deviņdesmitie jau labu laiciņu ir atgriezušies. Tas jūtams ne tikai modē un mūzikā, bet arī citās jomās. Galu galā drīzumā uz ekrāniem atgriezīsies Deivida Linča seriāls «Tvinpīka» (Twin Peaks), un domāju, ka nebūs ilgi jāgaida arī Maldera un Skalijas otrā atnākšana. Es runāju par «X-Files», protams. Taču līdz ar Kaizas parādīšanos šī deviņdesmito renesanse nu ir notikusi pavisam oficiāli, un mūziķes komponēšanas talantus jau sāk izmantot lielās zvaigznes. Viņa ir līdzautore Gorgon City dziesmai «Go All Night», kā arī strādā ar Barbadosas popdīvu Rianu (Rihanna).

Kaiza pavisam atklāti savā daiļradē citē 90. gadu estētiku - gan savos deju soļos (līdz 15 gadiem viņa mācījās baletu, taču ceļa trauma lika pārtraukt studijas), gan apģērbā (noliekam blakus Kaizu un Keliju no «Glābējzvana»), gan mūzikā (jaunajā platē iekļauta Hadaveja (Haddaway) 1993. dziesmas «What Is Love» kaverversija).

Foto: Publicitātes foto

Arī Kaizas jaunais albums «Sound of a Woman», kas klajā laists oktobra vidū, ir viens liels 90. gadu spoguļattēls. Taču atšķirībā no, piemēram, Selīnas Dionas, kura turpina ierakstīt mūziku tā, it kā būtu 1997. gads un uz ekrāniem vēl joprojām tiktu demonstrēts «Titāniks», Kaiza šai deviņdesmito gadu deju mūzikas zaptei tomēr piejauc šādus tādus mūsdienīgus elementus - neosoula dekorācijas, 21. gadsimta hiphopu.

Sound of a Woman
Sound of a Woman Foto: Publicitātes foto

Izrādās, šis nav Kaizas pirmais ieraksts. 2008. gadā tika izdots albums «Kiesza», kurā dziedātāja muzicēja vieglā folkpopa stilā, taču tas neguva īpašu ievērību.

Kaizas fenomens tikai lieku reizi apliecina, cik svarīgi ir trāpīt īstajā laikā un īstajā vietā! Visticamāk, neko lielāku par «Hideaway» rudā skaistule nejaudās pacelt, taču, pateicoties viņai, varam droši uzmeklēt skapī vecās banānenes un bez kautrēšanās iet ballēties uz pašu hipsterīgāko Rīgas klubiņu.

Izdošanas datums - 17.10.2014.


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu