D'Angelo «Black Messiah»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja nebūtu masu grautiņi un nemieri Fērgusonā (pret to, ka policists augustā nošāva 18 gadus veco melnādaino jaunekli Maiklu Braunu (Michael Brown) un palika nesodīts), visticamāk jauno Diandželo (D'Angelo) plati gaidītu vēl kādu labu laiciņu.

D'Angelo «Black Messiah»

(RCA)

10/12

To, ka teju piecpadsmit gadus tapušais ieraksts pabeigts tikai pirms trīs nedēļām un to tiešām veicinājuši notikumi Fērgusonā, apliecina arī dziedātāja tūres menedžeris.

Parasti jau šāda ilga ierakstu marinēšana reti kad attaisnojas. «My Boloody Valentine» gadījumā, piemēram, rezultāts bija diezgan veiksmīgs, bet «Gun's and Roses» n-tos gadus solītā plate diemžēl izgāzās ar lielu blīkšķi.

Diandželo gadījumā, šķiet, tomēr jāmin spārnotais teiciens - jo lielāks mākslinieks, jo lielāka pauze. Pauze kopš 2000. gada šedevra «Voodoo» (TVNET pagājušā gadu desmita albums numur 11) tiešām ir izrādījusies ļoti ilga, taču Diandželo, lai arī uzaudzējis vēderiņu (savulaik «Untitled» klipā viņš bija seksīgāks par pašu vellu), savu muzikālo talantu šo gadu laikā nav zaudējis.

Diandželo 2000. gada klipā "Untitled"
Diandželo 2000. gada klipā "Untitled" Foto: Ekrānuzņēmums

Ja par vēderiņu, tad par saviem liekajiem kilogramiem 40 gadus vecais mūziķis tikai pasmejas. «If you’re wondering about the shape I’m in/I hope it ain’t my abdomen that you’re referring to,» («Ja jūs uztraucaties par to kādā formā šobrīd esmu, ceru, jūs ar to nedomājat manu vēderiņu») viņš dzied dziesmā «Back To The Future Part 1».

Diandželo neuztrauc seksīgums, viņa prātu nodarbina pavisam citas lietas - protesti Amerikā, Ēģiptē un citviet pasaulē, kur cilvēki iestājas pret rasu diskrimināciju. «Ar mūzikas starpniecību es vēlos runāt par šīm lietām,» viņš skaidro. Arī albuma nosaukums «Melnais mesija» («Black Messiah») nekādā veidā netiek saistīts ar pašu Diandželo, bet gan ar ikvienu no mums. «Mums visiem būtu jācenšas kļūt par melno mesiju,» viņš raksta albuma anotācijā.

Ieraksts acīmredzami ir politiski uzlādēts - to ilustrē gan plates vāks (uz tā attēloti cilvēku protesti), gan teksti.

«Black Messiah»
«Black Messiah» Foto: Publicitātes foto

Ko šos padsmit gadus Diandželo darījis, skaidri zināms nav. Visticamāk pēc «Voodoo» iznākšanas (albums pārdots pāris miljonos eksemplāru) Diandželo īsti netika galā ar slavu, lielo uzmanību un nolēma doties pagrīdē. Laika posmā no 2001. līdz 2009. gadam viņš nesniedza nevienu interviju, un tikai epizodiski piedalījās kā viesmākslinieks kolēģu (Common, Q-Tip u.c.) ierakstos. 2002. gadā it kā esot sācies darbs ar jaunām dziesmām, taču tā tas viss arī iestidzis pusceļā. Ik pa laikam tīmeklī noplūdis kāds demo (arī no šā albuma dziemsa «1000 Deaths» internetā nonāca jau 2010. gadā), taču solītais albums kā neiznāca tā neiznāca... Presē vien pavīdēja pāris skandāli un pat baumas par mūziķa nāvi.

Tas galu galā vairs nav svarīgi... «Black Messiah» beidzot ir klāt, un tas ir sasodīti izaicinošs muzikālais materiāls (noklausījos to kādas desmit reizes un vēl neesmu līdz galam ticis skaidrībā, kas tas par zvēru). Viss ierakstīts analogi, uz lentēm. Ierakstā sakoncentrēts labākais no soula, gospeļa, hiphopa, psihedēliskā fanka. Diandželo balss skan nazāli, eskperimentāli, kopā ar niansēti precīzo pūtēju grupu radot unikālo savienību. Arī lielmistara Pino Paladino sinkopētajam daudzu nošu basam brīžiem izsekot ir diezgan pagrūti, labi, ka to visu satur kopā ritms.

Dažās dziesmās kā viesmūziķis piedalās «The Roots» bundzinieks Questlove, piedalās arī reperis «Q-Tip» un «Funkadelic» dziedātāja Kendra Fostere (Kendra Foster).

Jūtams, ka dažu dziesmu aizmetņi radušies uzreiz pēc «Voodoo» iznākšanas, daži savukārt tapuši Prinsa ietekmē.

Skaidrs gan ir viens - Diandželo atgriešanās ir ļoti veiksmīga, un cerams, ka maisam gals ir vaļā un neosoula princis, jeb «R&B Jēzus», kā dažs labs kritiķis nodēvējis Diandželo, uz jauniem skaņdarbiem mums vairs neliks tik ilgi gaidīt.

Izdošanas datums: 15.12.2014.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu