TVNET 2014. gada albums: 10. vieta - Arca «Xen»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas kritika ir viena sarežģīta padarīšana. Ja vieglatlētikā, piemēram, par čempionu kļūst tas, kurš aizlec vistālāk, noskrien visātrāk, tad mūzikā šāda sporta metodoloģija nedarbojas. Ja mēraukla būtu publikas balsojums un klausītāju atzinība, tad par labāko dziesmu būtu jāatzīst «Gangnam Style» un par labāko grupu «One Direction» (visu cieņu šiem jaukajiem puišiem)... Tāpēc veidojot gada apkopojumu mūzikā, bez subjektīvisma neiztikt. Arī šis tradicionālais TVNET Mūzika top10 veidots, gan ņemot vērā pasaules mūzikas kritiķu vērtējumus (tas piedod zināmu objektivitāti), gan manis paša subjektīvo skatījumu. Katru dienu līdz pat 31. decembrim publicēsim vienu no gada desmit labākajiem mūzikas albumiem. Šodien sākam ar numur 10.

Arca «Xen»

(Mute Records)

10/12

Kad pirmo reizi saskāros ar nosaukumu «Arca», sākotnēji nodomāju, ka jaunu ierakstu laidis klajā franču postroka mūziķis Silvains Šavo (Sylvain Chauveau). Pirms vairāk nekā desmit gadiem vienu no viņa projekta «Arca» platēm pat biju aplūkojis TVNET slejās (skat. recenziju).

Izrādās, ka aiz šīs Arkas slēpjas cits personāžs - 20+ gadus vecais venecuēliešu elektroniskās mūzikas producents Alehandro Gersi.

Protams, šogad elektroniskās mūzikas laukā izdoti neskaitāmi aizraujoši ieraksti - sākot no «Aphex Twin» atgriešanās plates, beidzot ar modīgo un grūvīgo Todu Terji (Todd Terje), kurš pamanījies savā albumā «It's Album Time» pieaicināt pašu Braienu Feriju. Taču šoreiz top10 no elektroniskās mūzikas apriņķiem deleģēju producentu ar skatu uz nākotni.

Alehandro Gersi kā skaņu burvis pielicis pirkstu Kanjes Vesta «Yeezus» albuma tapšanā, sadarbojies ar britu mūzikas sensāciju «FKA Twigs», un strādājis kopā ar Bjorku ar viņas devītā albuma dziesmām.

Foto: Publicitātes foto

Viņa paša šogad izdotais albums «Xen» (tas ir Gersi alter ego, kas digitāli atveidots fascinējošajā klipā «Thievery») ieskicē nākotnes elektroniskās mūzikas tendences, vienlaicīgi citējot pagātni, īpaši 1982. gada zinātniskās fantastikas trillera «Blade Runner» («Pa asmeni skrejošais») Vangelis skaņu celiņu.

Svaigi!

Izdošanas datums: 04.11.2014.

Vangelis' Blade Runner

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu