«Dekabristi» atgriežas ar 14 īsstāstiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Portlendas indīfolka trupa ar 40 gadus veco bardu Kolinu Meloju (Colin Meloy) pie mikrofona ir atgriezusies ar jaunu plati. Tā seko 2011. gada ierakstam «The King Is Dead», kas ne tikai iekaroja ASV pieprasītāko albumu «Billboard 200» topa 1. vietu, bet sarūpēja grupai pat pāris «Grammy» nominācijas.

The Decemberists «What a Terrible World, What a Beautiful World»

(Capitol)

8/12

Pirms ķeramies klāt platei, mazliet izklaides. Pirms dažām dienām Kolins un grupa viesojās Džimija Kimela šovā, kur asprātīgā veidā izpildīja nevis savas dziesmas, bet gan «Youtube» komentārus. Noskaties!

«Dekabristi» (kr. декабристы - nosaukums aizgūts no Krievijas impērijas armijas gvardes virsnieku apvienības 19. gadsimta sākumā) tiešām nav šauras amerikāņu folka nišas pārstāvji, kā redzams, viņi tiek aicināti uz lielajiem televīzijas šoviem, ieskaņojuši dziesmu 2012. gada «Bada spēlēm», dzirdami seriālā «Parks and Recreation». Arī Kolins Melojs ir kļuvis par daļu no lielā šovbiznesa - viņš piedalījies brāļu Koenu filmā «Inside Llewyn Davis», sacerējis pāris bērnu grāmatiņas, kuras ilustrējusi Meloja kundze Karsone Elisa (Carson Ellis). Jau iepriekšējos apskatos minēju, ka Melojs ir liels stāstnieks, viņš ir ieguvis zinātnisko grādu literatūras jomā, un viņa īsie muzikālie stāstiņi, kas ietērpti akustiska indīfolka drānās, šos gadus (kopš dibināšanas 2000. gada) ir grupas pamatu pamats.

2009. gadā gan Melojs, manuprāt, pārcentās, izdodot dīvainu mitoloģisku folkoperu - konceptalbumu «The Hazards of Love» ar 17 minūšu gariem eposiem par raganām, taču jau ar nākamo plati «The King Is Dead» un šo jauno ierakstu atgriezies pie tā, kas padodas vislabāk, - trīs minūšu popdziesmām «Belle And Sebastian» garā par pusaudžu mīlu un ciešanām.

Šogad «dekabristu» labāko popdziesmu «best of» izlasei blakus izcilajiem singliem «Here I Dreamt I Was An Architect», «Yankee Bayonet», «Engine Driver» un «The Sporting Life» droši varam pievienot vēl vismaz divas dziesmas.

Viena no tām - plates otrā dziesma «Cavalry Captain» («Kavalērijas kapteinis»), kas apaudzēta ar stīgu un pūtēju grupu, balstās uz vienkārša 4/4 bīta (ar solo bungas uzsitienu uz «viens»), un melodijas ziņā iekabina dažam labam Pola Makartnija gabalam. Otra dziesma, kas tā vien prasās, lai to klausītos uz repeat, ir «Philomena», kas muzikāli citē piecdesmito gadu «doo-wop» un vēsta par orālo seksu.

«Tas viss sākās kā nevainīga akordu virtene 50. gadu grupu stilā, taču izklausījās pārāk popsīgi, tāpēc ar teksta palīdzību padarīju to par visu laiku neķītrāko «dekabristu» dziesmu,» kādā intervijā atklāj Melojs.

Intervija ar Kolinu Meloju šeit:

What a Terrible World, What a Beautiful World
What a Terrible World, What a Beautiful World Foto: Publicitātes foto

Platē ir arī nopietnas atkāpes. Piemēram «12/17/12» ir Meloja pārdomas pēc Baraka Obamas runas, kad 2012. gadā notika asiņaina apšaude Sendijas Hukas (Sandy Hook) pamatskolā Ņūtaunā, Konektikutā. Toreiz tika nogalināti divdesmit skolēni un seši no skolas personāla. No vienas puses, viņš jūt līdzi cietušajiem, no otras - ir laimīgs, ka tas nav atgadījies ar viņa ģimeni.

Muzikāli grupa daudz atsaucas uz sešdesmito gadu folku, mutes harmonikas vietām ļoti atgādina Boba Dilana vai īpaši Nīla Janga rokrakstu. Lieliski Meloja vokālu papildina Džīnija Konlija (Jenny Conlee), kura 2011. gadā uz laiku bija pametusi grupu, lai izcīnītu cīņu ar krūts vēzi.

Labākās dziesmas: «Cavalry Captain», «Philomena» un «Make You Better».

Izdošanas datums - 20.01.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu