CD: Natalie Prass «Natalie Prass»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kopš gada sākumā (27.01.) klajā nācis amerikāņu dziedātājas Natālijas Prasas jaunais albums «Natalie Prass», esmu pieķēris sevi, ka atkal un atkal pie tā atgriežos, lai izbaudītu brīnišķīgos septiņdesmito gadu soulmūzikas aranžējumus. Ja jau mani tik ļoti pie šā ieraksta velk, tad jau laikam par to jāuzraksta pāris teikumi un jāiepazīstina (ja kāds vēl to nav paguvis izdarīt) ar Prasas mūziku arī jūs.

Natalie Prass «Natalie Prass»

(Spacebomb)

10/12

Impulss šīm rindām nāca arī no populārā Džūlsa Holanda šova, kurā nesen Natālija izpildīja dziesmu «Bird Of Prey» (skat. video), apliecinot, ka ne tikai ierakstā, bet arī koncertā viss skan lieliski.

Pati 29 gadus vecā dziedātāja no Taidvateras reģiona Virdžīnijā (dzimusi gan Klīvlendā), sevi dēvē par «late bloomer», proti, viņa vairākus gadus muzicējusi kopā ar citiem mūziķiem, to skaitā savu iedvesmas avotu Dženiju Luisu (Jenny Lewis) (Natālija spēlējusi taustiņus Luisas grupā), un tikai vēlāk, ieguvusi pieredzi un pārliecību, pati nolēmusi izmēģināt spēkus kā komponiste. Pieredzi Prasa ieguva arī, dzīvojot kantri mūzikas mekā Nešvilā, uz kurieni pārcēlās 2006. gadā, un studēja Vidustenesijas štata universitātē (Middle Tennessee State University).

Paralēli muzicēšanai viņa atjaunoja kontaktus ar savu bērnības dienu draugu - mūziķi Metjū Vaitu (Matthew E. White), kurš bija izveidojis izdevniecību un studiju «Spacebomb», un nopietni sāka gatavot savu pirmo soloplati. Tiesa, ieraksts, kas klajā nācis šogad, jau bija gandrīz pabeigts 2013. gadā, taču, Metjū aizņemtības dēļ (viņš pats veiksmīgi debitēja ar plati «Big Inner» 2012. gadā) un abu perfekcionisma dēļ tas aizkavējās.

Kas ilgi nāk, tas labi nāk, šķiet, šis teiciens precīzi raksturo Prasas albumu. Deviņas albuma dziesmas ir nopulētas, noslīpētas līdz pilnībai, aranžējot sākotnēji vienkāršās melodijas ar bagātīgiem stīgu un pūtēju grupas krāsu triepieniem. Starp citu, Metjū ideja.

Natalie Prass «Natalie Prass»
Natalie Prass «Natalie Prass» Foto: Publicitātes foto

Par savām muzikālajām ietekmēm Natālija min 30. un 40. gadu amerikāņu mūziku (Ērvingu Berlinu), sešdesmito gadu Bērta Baharaha (Burt Bacharach) skaņu pasauli, pieminot arī Baharaha mūzu Dionu Vorviku (Dionne Warwick), nešaubos, ka arī septiņdesmito gadu soulmūzika viņai nav sveša, ja ieklausāmies pūtējos.

Varbūt Natālijas smalkā balss mazliet disonē ar grūvīgajiem pavadījumiem, taču tieši tas viņu arī atšķir

no aktuālajiem retrosoula dziedātājiem vai dziedošajām indī-šmindī dūdām ar akustiskajām ģitārām.

«My Baby Don’t Understand Me», «Bird Of Prey», «Your Fool», «Why Don’t You Believe In Me»... visas šīs dziesmas jau izklausās pēc 2015. gada klasikas.

Rekomendēju!

Izdošanas datums - 27.01.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu