Dutch Uncles «O Shudder»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Angļu/nīderlandiešu karš tālajā 17. gadsimtā (1652-1654) britu sarunvalodā ienesa kādu jaunu terminu - «nīderlandiešu tēvocis» (Dutch uncle). Pretēji atbalstošam tēvocim, kurš paslavē, «nīderlandiešu tēvocis» rīkojas pilnīgi pretēji - kritizē, moralizē vai vienkārši dod sliktus padomus. «Dutch Uncles» - tāds nosaukums izvēlēts arī šim savdabīgajam britu modernā roka kolektīvam, kurš ar savu ceturto studijas plati «O Shudder» trāpījis desmitniekā.

Dutch Uncles «O Shudder»

(Memphis Industries)

10/12

Grupa izveidojusies 2008. gadā mazajā Mārplas pilsētiņā (Lielās Mančestras reģions), un savā mūzikā ietekmējusies no tādām postpanka ēras apvienībām kā «XTC», «Talking Heads», no minimālisma komponista Stīva Reiha (Steve Reich) un progresīvā roka vaļiem «King Crimson». Jau ar pirmo plati, ko 2009. gadā izdeva vācu izdevniecība «Tapete Records», grupas skanējums bija gana nepieradināts - nemitīgas ritmu maiņas, «reihiski» ģitāras un elektriskās marimbas motīvi, matemātiskā roka dekori utt., taču nedz debijas plate, nedz pārējie divi grupas albumi tā arī nespēja gūt plašāku ievērību.

Matemātiskā roka nišā priekšā aizsteidzās «Foals», sarežģīto ritmu un melodiju ziņā - «Everything Everything», radniecīgas muzikālas noskaņas un falseta vokāla lauciņu okupēja «Wild Beasts» (grupas ir kopīgi tūrējušas) un «Hot Chip», bet «indī šmindī» pūristu ausīm tīkamās likās «Field Music».

«O Shudder»
«O Shudder» Foto: Publicitātes foto

Lielais izrāviens grupas karjerā notika 2013. gadā, kad «Dutch Uncles» tika uzaicināti kā iesildītāji amerikāņu emopanka zvaigžņu «Paramore» turnejā. Viens no «Paramore» mūziķiem (ģitārists Teilors Jorks), izrādās, bija kaut kur dzirdējis «Dutch Uncles», un intervijā izteicies atzinīgi par grupu, pat atzīdams «Dutch Uncles» kā vienu no 2013. gada «Paramore» albuma (skat. recenziju) ietekmēm.

Protams, spiedzoši, trakojoši tīņi «Paramore» koncertos nav tā pateicīgākā auditorija, taču zināmu grūdienu atpazīstamībā, kā arī pieredzes iegūšanā šī kopīgā turneja grupai deva.

Cerams, ka šogad grupa varētu beidzot iekarot plašāku auditoriju, jo gada sākumā izdotais albums «O Shudder» ir plats solis pretī klausītājam. Dziesmas ir ļoti melodiskas, aranžējumi demokrātiskāki, skanējums siltāks, dejiskāks... Arī solists Dankans Voliss (Duncan Wallis) savu priekšnesumu (asociācijas ar «Future Islands») un falsetu izkopis teju līdz pilnībai. Arī koncertā grupa skan lieliski (skat. video).

Diemžēl dienu pēc albuma izdošanas par aiziešanu no ansambļa paziņoja ģitārists Daniels Spedings (Daniel 'Sped' Spedding), taču, kā intervijās šo faktu komentē pārējie, nekāda traģēdija nav notikusi, jo grupas skanējums nekad nav balstījies uz ģitāru. Tieši basģitārists un taustiņnieks Robins Ričardss (Robin Richards) tiek dēvēts par grupas «slepeno ieroci» - viņš komponē, aranžē un meistarīgi lipina visu kopā.

Jaunajā platē, kurā iekļautas 11 dziesmas, Daniels Spedings skar dažādas nesaistītas tēmas - sociālos tīklus, terorismu, grūtniecību, bezdarbu («You've got it, The curriculum vitae,» - «Decided Knowledg»), šķiršanos un daudzus citus jautājumus, kas aktuāli priekšpilsētas jauneklim vēlīnos divdesmit.

«Mēs tuvojamies 30 gadu slieksnim, kad tiek uzskatīts, ka jābūt jau zināmai skaidrībai gan par savu vietu dzīvē, gan visu apkārt notiekošo,» viņš komentē.

Viens no gada interesantākajiem mūsdienu rokmūzikas albumiem. Iesaku!

Izdošanas datums - 23.02.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu