Zviedru popmūzika uzdevumu augstumos - Tove Lo

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Uz groteski sintētiskā Eirovīzijas fona, kas mūs pavada šajā nedēļas nogalē, atgādināšu, ka eksistē arī cita veida popmūzika - tāda, kuru sacer paši dziedātāji (starp citu, tieši tā kā mūsu Aminata), kuru producē top producenti, kurā jūtama gaume un stils, un tās izpildītājus uz Eirovīzijas skatuves neredzēsim nekad. Zviedru meiča Tūve Lū (Tove Lo) šobrīd ir okupējusi Top40 ar lipīgo singlu «Talking Body», un viņas balss jau labu laiku dzirdama dažādos citos veiksmīgos singlos.

Tove Lo «Queen Of The Coulds»

(Island Records)

8/12

Lai arī 27 gadus vecās zviedrietes albums izdots jau 2014. gada septembrī, Lielbritānijā tas klajā nācis tikai šomēnes. Galvenais iemesls, kāpēc albuma izdošana novilcināta, ir Tūves balss saišu operācija. Gan ierakstu kompānija, gan pati dziedātāja vēlējās būt 100% atlabusi, lai tā pamatīgi un droši iesoļotu lielajā mūzikas industrijas karalaukā.

Protams, ja Tuvi Lū esat pamanījuši (īstenībā viņu nevarēja nepamanīt) jau ar diviem pirmajiem singliem - «Habits (Stay High)» (galvenokārt jau «The Hippie Sabotage» remiksu) un «Not on Drugs» (sākotnēji izdots mazalbumā «Truth Serum»), tad gan jau, ka arī šo albumu jau zināt no galvas, taču, pateicoties seksuāli uzlādētajam jaunajam grāvējam «Talking Body», šis ieraksts iecēlis Tūvi pavisam citā stratosfērā. Turpat blakus Lorde, Riana, Elija Goldinga. Starp citu, Tūve ir pielikusi pirkstu pie Goldingas singla «Love Me Like You Do». Viņa ir no tām, kas pati sacer un pati dzied...

Zviedru popmūzika jau kopš ABBAs laikiem ir elitāra. Mūsu ziemeļu kaimiņiem kaut kā izdodas uztaustīt pareizās nošu kombinācijas, ievīstīt tās gaumīgos aranžējumos, un rezultātā zviedru mūzikas eksports nodrošina stabilus ienākumus arī valsts kasē. Pēdējos gados par naudas plūsmu parūpējušies tādi mākslinieki kā dīdžejs «Avicii», draiskās «Icona Pop», Like Lī (Lykke Li) un daudzi citi.

Tūve ar savu skandināvisko popmūzikas valodu atrodas kaut kur pa visu starp dejiskajām «Icona Pop» un nopietno Liki Lī.
Foto: Publicitātes foto

Debijas albums konceptuāli sadalīts trīs daļās. Tūve šādi sadala arī romantiskas attiecības, acīmredzot no savas pieredzes. Viss sākas ar seksu, tad pāraug mīlestībā, un tad seko vilšanās un šķiršanās sāpes. Pati Tūve savu mūziku dēvē par terapiju, kurā var būt atklāta un neko neslēpt. Šo atklātību burtiskā formā, kas vispār raksturīgs skandināvu sievietēm, pirms pāris dienām varēja novērtēt amerikāņu publika. Alabamas un Lasvegasas koncertos «Talking Body» dziesmas laikā Tūve nozibināja savu krūšu galu, tādējādi solidarizējoties ar #freethenipple kustību.

Tove Lo
Tove Lo Foto: Ekrānuzņēmums

Albumu ievada intro «The Sex», kurā Tove paziņo, ka «kaislība pašā sākumā ir labākā attiecību fāze». Seko «My Gun», kurā dziedātāja aicina mīļoto būt maigam, savukārt «Like Em' Young» ir satīrisks pop hits par tēmu «vīriešu vecums». Viņa kritizē citu sieviešu aizspriedumus pret to, ka viņa satiekas ar gados jaunākiem vīriešiem. «Hei, kāpēc tu mani nosodi, kad tavs pašas vīrietis jau tuvu 53? Tevi satrauc tas, ka manējais nodzīvos ilgāk?» aptuveni tā dzied Tove,

Protams, albuma centrs ir «Talking Body» - viena no šā gada spēcīgākajām popdziesmām.

«If you love me right, we fuck for life,»

ar šādu piedziedājumu var tālu tikt.

Diemžēl platē ir arī ne pārāk veiksmīgi skaņdarbi. «Timebomb» piedziedājums «īsti nespridzina» kā iecerēts, arī «Thousand Miles» ar astoņdesmito gadu dekorācijām līdz galam nenostrādā. Taču kopumā anonīmais zviedru producentu pāris «The Struts» paveicis lielisku darbu.

Labākās dziesmas: «Got Love», «Talking Body», «Not On Drugs».

Izdošanas datums - 11.05.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu