CD: Hot Chip «Why Make Sense»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aleksa Teilora (Alexis Taylor) savdabīgais balss tembrs un dziedāšanas maniere var patikt vai nepatikt, taču angļu elektrodīvaiņu «Hot Chip» mūzika ir nemainīgi interesanta un atklājumu pilna. Arī grupas sestais albums «Why Make Sense» ir lielisks! Iespējams, pat viens no «Hot Chip» labākajiem.

Hot Chip «Why Make Sense»

(Domino)

10/12

Albums ar desmit dziesmām seko pirms trim gadiem izdotajam «In Our Heads», un šo gadu laikā abi grupas līderi - dziedātājs un tekstu autors Aleksis Teilors un skaņas arhitekts Džo Godārs (Joe Goddard) paspējuši ne tikai kļūt par tētiem, bet ražīgi darboties arī ar savām solo lietām. Aleksis pat izdevis divus soloalbumus «Await Barbarians» un «Between The Walls». Džo tikmēr darbojies ar projektu «The 2 Bears» un rosījies pagrīdes mūzikas izdevniecībā «Greco-Roman», ko Berlīnē un Londonā izveidojis kopā ar domubiedriem.

Jaunās tēva lomas ietekmējušas šā ieraksta veidošanu. Pirmkārt jau rūpīgāk bija jāplāno studijas laiks - lauvas tiesa tapusi pašu «Hot Chip» šaurajā pagraba studijā, taču, lai darbs soktos raitāk, noīrēta profesionāla studija, kur divreiz pa piecām dienām arī ierakstīts «Why Make Sense».

Atšķirībā no top40 valdošās sintētiskās, ļoti datorizētās deju mūzikas Aleksis un Džo rada dzīvu, siltu deju mūziku. Tajā jūtama cilvēcība - ne tikai vokālā, kā tas ir, piemēram, «Avicii» grāvējos, bet arī katrā aranžējuma niansē.

Plates spēcīgākais skaņdarbs, manuprāt, ir aktuālais singls «Need You Now» (skat. video + audio), kurā iesamplēts astoņdesmito gadu meiteņu R&B grupas «Sinnamon» skaņdarba «I Need You Now» fragments.

«Need You Now» uzjundī kaut ko no deviņdesmito gadu sākuma reivu atmosfēras, kaut ko no «Underworld» skaņu pasaules...

Saturiski tas runā par izolāciju, par bezspēcību. «Never dreamed we would belong/In a world that’s just gone wrong,» dzied Alesksis. Pats viņš šo dziesmu raksturo kā protestu pret avīžu virsrakstiem, kuros katru dienu lasāma informācija par kādu jaunu teroraktu.

Katrā dziesmā saklausāma kāda interesanta dekorācija no mūzikas zelta fonda. Disko stīgas un Stīvija Vondera klavinets caurvij «Started Right», soula balādes cienīgs aranžējums iestrādāts «White Wine and Fried Chicken», šur tur kaut kas no fanka, astoņdesmito gadu popmūzikas...

Interesanti, ka katrs no albuma vākiem ir atšķirīgs - tipogrāfijā izmantots kāds īpašs printeris, kas katram vākam uzkodējis mazliet citādu vizuālo attēlu.

«Why Make Sense»
«Why Make Sense» Foto: Publicitātes foto

«Mēs redzam sevi kā maratonistus, nevis sprinterus,» grupas identitāti skaidro Džo. «Kad skrienam garām grupām, kas piedzīvojušas 10 minūtes slavas un izjukušas, pakritušas ceļa malā, mēs pasmaidām un skrienam lēnām tālāk.»

Lai noskrietu maratonu, tomēr jātrenējas nopietnāk...

Lieliska plate!

Izdošanas datums - 20.05.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu